Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Benbrott iller

Inledning

Benbrott på iller är förhållandevis ovanligt på iller till följd av att de är så smidiga i kroppen och har så korta ben.

Orsak

Bakom nästan alla benbrott ligger olyckor av olika slag. Illern kan bli klämd, fastna eller landa olämpligt efter fall från hög höjd.

Symptom

Om ett av de stora benen i fram- eller bakben bryts kan illern inte stödja på benet alls och benet kan vara felvinklat. Har man otur kan benfragmenten skurit upp huden och frakturen är öppen.

Frakturer på mindre ben, till exempel i handloven, ger lindrigare symptom som en lättare hälta.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av den kliniska undersökningen och en röntgenundersökning.

Behandling

För att en fraktur ska läka på bästa sätt måste den fixeras, det vill säga, benfragmenten måste ligga intill varandra och hållas stilla under läkningsperioden. Det kan åstadkommas med antingen ett gips eller med olika typer av internfixeringar.

Eftersom det kan vara svårt att få ett gips att sitta på en iller är vanligtvis internfixering att föredra. Vanligast är att använda så kallade intramedullära stift och externa stift. Det innebär att man vid en operation lägger in stift i benmärgen på benfragmenten för att tvinga dem att läka rakt linjärt. För att få benet att läka i rätt rotationsvinkel sätter man stift tvärs genom båda fragmenten och sätter en fixering på utsidan som gör att fragmenten inte kan skruva sig och rotera foten utåt eller inåt. I vissa fall kan det räcka med stiftet i benmärgen för att få en bra läkning.

Läkningstiden för en fraktur är normalt sett cirka sex veckor. Fixeringen måste sitta kvar under hela den här tiden.

Förebyggand

Det är alltid svårt att förebygga olyckor. Det bästa man kan göra är att sträva efter att skapa en så säker miljö som möjligt. Illrar är mycket nyfikna djur och har en förmåga att befinna sig på utsatta ställen. Ju mer uppmärksam man är och ju mer man ”illersäkrar” sitt hus, desto bättre är det.

Forum Iller

  • Skötselråd iller

    Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

  • Mastcelltumör iller

    Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

  • Mjältförstoring iller

    Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons