Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Mastcelltumör iller

Mastcelltumör iller

Inledning

Det finns flera olika hudtumörer som kan drabba iller. En av de vanligaste är mastcelltumör. Till skillnad från hund är mastcelltumörer nästan alltid en godartad tumörform hos iller.

Orsak

Liksom med de flesta tumörer är orsaken till att mastcellstumörer uppstår okänd.

Symptom

Vanligtvis visar sig tumören som en gulaktig fläck i huden eller som ett litet sår som inte vill läka. En del illar slickar och biter på tumören medan andra individer är helt oberörda.

Diagnos

Tumören brukar vara lätt att känna igen på en vanlig klinisk undersökning men ska man vara helt säker på diagnosen, bör man skicka knölen på vävnadsanalys efter kirurgi.

Behandling

Eftersom tumören brukar vara ytlig och väl avgränsad i huden, är den lätt att operera bort. Även om det är en godartad tumör, bör den tas bort med marginal så att den inte växer inte ut på samma ställe igen. De flesta illrar har endast någon enstaka tumör men det finns fall där samma iller fått nya tumörer på andra ställe på kroppen. Detta försämrar dock inte prognosen och är ingen anledning till att avstå från kirurgi.

Förebyggande

Det finns inget känt sätt att förebygga mastcelltumörer.

 1. Malmee # Malmee Skrev

  Bra att detta viktiga ämne uppmärksammas.

 2. LM # LM Skrev

  tack för bra artikel!

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons