Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Lymfom iller

Inledning

Det finns flera tumörsjukdomar som kan drabba illrar. Lymfom är den tredje vanligaste tumörformen och den vanligaste elakartade tumörformen på iller.

Lymfom är en typ av blodcancer som kan förekomma i tre huvudformer: en lymfocytär form som i huvudsak drabbar äldre illrar, en lymfoblastform som drabbar yngre illrar och en polymorf immunoblast form. Ovanligare former är en hudvariant och en form som drabbar slemhinnor.

Den lymfocytära formen är den vanligaste. Den yttrar sig vanligtvis som en ansamling av lymfocyter i lymfknutorna som då blir förstorade. Lymfoblastformen å andra sidan angriper invärets organ, vanligtvis mjälte, lever och thymus. Den ovanligare polymorfa formen kan drabba illrar i alla åldrar. Den angriper oftast inre organ och överlevnadstiden är kort jämfört med de andra formerna.

Orsak

Som med många andra tumörsjukdomar vet man inte orsaken till lymfom. Det har diskuterats om det kan ligga en virusinfektion bakom men man har hittills inte lyckats isolera något virus från sjuka djur.

Symptom

Symptomen kan variera beroende på hur sjukdomen yttrar sig. Vid den lymfocytära formen brukar det första man upptäcker vara förstorade lymfknutor. Det kan vara svårt att avgöra om lymfknutorna är stora eller inte, då de ligger inbäddade i mycket fett på en del illrar. I takt med att sjukdomsförloppet fortskrider kan man se trötthet, dålig aptit och avmagring. Symptomen kan komma och gå och många gånger smyger de sig på.

Vid lymfoblastformen infiltreras inre organ av omogna lymfocyter, vanligast är att man ser en förstoring av mjälte, lever och/eller thymus. Vid lever- och mjältförstoring kan det dröja länge innan man upptäcker något eftersom buken kan expandera kraftigt. Så småningom blir det dock uppenbart att buken blir allt större och illern kan få svårt att röra sig normalt. Om tumören sätter sig i thymus kommer symptomen snabbare eftersom det inte finns lika mycket plats i brösthålan. Illern får jobbigt att andas och brösthålan kan fyllas med vätska.

Symptomen vid den polymorfa formen är som en blandning av de två tidigare formerna men sjukdomsförloppet går mycket hastigare.

Vid hudformen blir det vanligtvis såriga knölar i huden.

Diagnos

Diagnosen kan endast ställas säkert genom att hitta de tumörförändrade lymfocyterna. På en del djur ser man ett förhöjt antal lymfocyter på ett blodprov men detta är endast en indikation på att det kan vara lymfom. Det finns andra orsaker till förhöjda lymfocythalter, till exempel kronisk infektion.

Helst vill man ha en biopsi från de angripna organen. Biopsin skickas till ett laboratorium där man tittar på cellern under ett mikroskop.

Röntgen kan vara till hjälp för att hitta förstorade organ, framför allt i brösthålan som annars är svår att undersöka.

Behandling

Behandling som syftar till att göra djuret friskt är tyvärr mycket svår eftersom det handlar om en cancerform. En förstorad mjälte kan opereras bort och operationen medför oftast en stor förbättring för djuret eftersom mjälten kan vara så stor att det har varit jobbigt för illern bara att bära på extratyngden. Att ta bort thymus är en besvärligare operation eftersom tymus sitter framför hjärtat. Hudtumörer brukar vara lätta att ta bort och gör man det noggrannt kan det ta tid innan nya växer fram.

De flesta illrar tål cytostatikabehandling bra men tyvärr är det bara cirka 10% av de sjuka illrarna som blir friska av denna behandling. Behandlingen kräver dessutom mycket av djurägaren och är dyr.

Den vanligaste behandlingen är palliativ. Det innebär att illern inte blir frisk men kommer att må bättre och sjukdomsförloppet kan skjutas på framtiden. Vanligtvis behandlar man med kortisontabletter. De flesta illrar svara på den här behandlingen, mår bättre och kan leva längre. Har illern behandlats med kortison tidigare till följd av annan sjukdom är det tyvärr större risk att effekten inte blir lika god.

Förebyggande

Tyvärr känner man inte till något sätt att förebygga lymfom.

Forum Iller

  • Skötselråd iller

    Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

  • Mastcelltumör iller

    Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

  • Mjältförstoring iller

    Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons