Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Insulinom iller

Inledning

Insulinom är en vanlig tumörsjukdom framför allt på illrar som kommit upp i 4-5 årsåldern. Sjukdomen kan komma smygande och till en början ge diffusa symptom som kan vara svåra för illerägaren att tolka. Insulinom ses ofta samtidigt som binjuretumörer eller lymfom.

Orsak

Man vet inte vad som är orsaken till att tumörerna uppstår. Tumörerna bildas i de delar av bukspottkörteln som producerar insulin och leder till en förhöjd halt av insulin i blodet. Eftersom insulinets uppgift är att föra blodglukos till kroppens alla organ, leder en överproduktion av insulin till att blodglukoshalterna blir för låga. Illern får helt enkelt mycket låga blodsockerhalter.

Symptom

Tidiga symptom kan väldigt vara diffusa. Illern kan vara aning tröttare, lite okoordinerad i bakbenen, ha svårt att hålla vikten och allmänt lugnare än vad illrar brukar vara. I takt med att tumören växer, blir symptomen mer uppenbara. Illern kan få kraftiga blodsockerfall med skakningar, salivering, kramper och till och med medvetandeförlust. Många illerägare upplever det som att illern hackar tänder och “tuggar fradga”. I riktigt allvarliga fall kan illern hamna i ett komatöst tillstånd som kan ge permanenta hjärnskador.

Illern hämtar sig vanligtvis snabbt om den får tillgång till socker, till exempel om man gnuggar tandköttet med honung.

Diagnos

Diagnosen ställs med ledning av symptomen och via blodprover. Som en första test kan man ta ett snabbtest på blodsockret. Om detta indikerar låga blodsockerhalter bör man skicka prover till ett laboratorium som kan analysera både exakta blodglukoshalter och eventuellt insulinnivåerna. Om dessa prover visar på onormal värde är diagnosen relativt säker.

Behandling

I ett akut skede om illern är riktigt dålig måste man börja med att höja blodsockerhalterna. Dels kan illerägaren ge socker i hemmet, som ovan nämnts genom att gnugga honung, sirap eller något annat sött på tandköttet. På kliniken ges dropp innehållande glukos.

Behandlingen när illern är stabiliserad, kan vara medicinsk eller kirurgisk. Medicinsk behandling dämpar bara symptomen och påverkar inte tillväxten av tumören. Vanligtvis börjar man med kortisonbehandling i kombination med dietråd. Illern ska äta lite och ofta samt normalt sett inte få kolhydratrik mat. Fodret ska i stället vara rikt på protein och fett. Socker ges endast om illern får ett blodsockerfall. Om illern inte svarar bra på enbart kortisonbehandlingen, kan man komplettera med preparat som hämmar insulinproduktionen. Om man endast behandlar medicinskt brukar man kunna hålla symptomen i schack i 1/2-1 1/2 år.

Kirurgisk behandling går ut på att operera bort tumörerna. Vanligtvis hittar man 1-2 “knutor” i bukspottkörtel. De brukar vara väl definierade och förhållandevis enkla att ta bort. Prognosen för operationen är god och illern brukar bli helt symptomfri. Efter operationen behöver man inte behandla medicinskt men man ska vara medveten om att det är vanligt att nya tumörer bildas. Om illern är under 6 år, bör man om möjligt välja kirurgisk behandling.

Förebyggande

Eftersom man inte vet vad som ligger bakom tumörbildningen finns det inga råd för förebyggande åtgärder. Det enda man kan göra som illerägare är att hålla utkik efter de typiska symptomen så att behandling kan sättas in i ett tidigt skede.

Forum Iller

  • Skötselråd iller

    Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

  • Mastcelltumör iller

    Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

  • Mjältförstoring iller

    Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons