Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Binjuretumör iller

Inledning

Binjuretumörer är en sjukdom som i många år varit ett stort problem på illrar. Vi har varit förhållandevis förskonade från sjukdomen och allvarlighetsgraden på symptomen här i Sverige, jämfört med situationen i USA. Där har sjukdomen varit extremt vanlig och illerägare har nästan tagit den för givet.

Orsak

Binjuretumörer anses idag huvudsakligen vara en följd av kastration på iller, både när det gäller honor och hanar. Ju tidigare i livet kastrationen utförs desto vanligare och kraftigare blir symptomen. Mekanismerna bakom sjukdomen är inte helt klarlagda men man misstänker att när de könshormonproducerande organen (äggstockar och testiklar) opereras bort, tar binjurarna över funktionen och börjar producera östradiol, progesteron och androsteron. Dessa hormoner ger symptomen som är klassiska för hyperadrenocortisism.

Tumörerna i binjurarna brukar inte vara av elakartad (malign) karaktär. Om så skulle vara fallet är det inte så spridningsbenägna.

Symptom

Det första och mest tydliga symptomet brukar vara pälsavfall på svansen och kanske även bakkroppen. En del individer får lindrig till måttlig klåda. Väldigt tidigt kastrerade djur kan bli helt nakna efter en tid. Andra vanliga symptom är svullen vulva, flytningar och löpning hos hondjur samt brunsttecken och förstorad prostata på hanar. En kraftigt förstorad prostata kan ge hanar besvär att passera urin.

Viktigt att tänka på är att hanillrar kan säsongsvis få tunnare päls på svansen utan att ha binjuresjukdom. Pälsen bruka i så fall växa tillbaka efter flera veckor.

Diagnos

Diagnosen ställs dels genom de typiska symptomen men framför allt via blodprov där de förhöjda hormonnivåerna kan mätas. Man kan ibland även upptäcka förstorade binjurar på en ultraljudundersökning.

Behandling

Man kan behandla sjukdomen både medicinskt och kirurgiskt. Kirurgisk behandling är den mest effektiva eftersom man då ta bort hela eller delar av den förstorade binjuren. Medicinsk behandling syftar mest till att dämpa symptom och på sin höjd göra utvecklingen av sjukdomen långsammare.

Vid kirurgisk behandling tar man bort antingen hela den förstorade binjuren eller delar av den. Om det är den vänstra binjuren som är förstorad är det lättare att ta bort hela binjuren. Vid högersidig förstoring, är det vanligtvis omöjligt att ta bort hela binjuren, eftersom den sitter dikt an mot den stora kroppsvenen. Man tar då bort så mycket som det går av binjuren.

Medicinsk behandling har i många år bestått av hormoninjektioner som har givits med varierande intervall beroende på symptom och illerns svar på behandling. Nyligen har dock behandling med hormonimplantat (suprelorin) visat sig vara effektivt och vad man hittills vet, orsaka få biverkningar. Effekten av implantatet håller väldigt mycket längre än hormoninjektionerna, implantatet är lättare att få tag på och blir i längden billigare för djurägaren. Tiden får utvisa om implantaten blir gängse behandling i framtiden.

Förebyggande

För den som inte är insatt, kan det verka uppenbart att det bästa sättet att förebygga binjuresjukdom är att låta bli att kastrera illrar. Alla illerägare vet däremot att det inte fungerar att ha sällskapsillrar okastrerade.

Honillrar kan ”fastna” i sina löp, vilket inte bara är jobbigt för både djurägaren och illern men även direkt hälsofarligt. De då ständigt höga östrogennivåerna i kroppen kan påverka blodbildningen i benmärgen så att illern drabbas av blodbrist (anemi).

Hanillrar riskerar inte att bli sjuka av att förbli intakta men de är i stort sett omöjliga att hålla i vanliga bostäder okastrerade. De utvecklar en mycket stark lukt och ett beteende som är svårt att hantera.

Nu tror man sig dock ha kommit på lösningen på spåret med hjälp av samma hormonimplantat som kan användas i behandlingssyfte. Illern blir då kemiskt kastrerad och kroppen verkar förlora sitt behov av att ersätta de uteblivna könshormonerna med hjälp av binjurarna. Även här får tiden utvisa om det är behandlingen som kommer att ersätta kastrationer.

Forum Iller

  • Skötselråd iller

    Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

  • Mastcelltumör iller

    Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

  • Mjältförstoring iller

    Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons