Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Artiklar om Tumörer

Mastcelltumör iller

Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

Lymfom iller

Lymfom är vanlig tumörsjukdom på iller. Den härrör från blodet men kan manifestera sig i många oilka organ i kroppen.

Mjältförstoring iller

Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Binjuretumör iller

En besvärlig binjuresjukdom på iller håller troligtvisvis på att få sin lösning. Genom att kastrera illrar kemiskt istället för kirurgiskt, verkar prognosen lovande för att förebygga binjuretumörer (hyperadrenocortisism).

Insulinom iller

Insulinom är en av de vanligaste tumörsjukdomarna på iller. Sjukdomen kan ge mycket allvarliga symptom men generellt är prognosen god om behandling sätts in i ett tidigt skede och om illern för övrigt är i god kondition.

Artikel 1-5 av 5

Veterinären svarar om Tumörer

 • Insulinom?

  Hej. Jag har en illerhane som fyller 6 år i oktober. Den senaste tiden har han visat symptom för insulinom (trött, lugn, okoordinerade bakben och han "guppar" med huvudet ibland). Det värsta är att jag är arbetslös och inte har honom försäkrad så jag vet inte om jag kan göra något för honom. Hur mycket ungefär skulle undersökning och behandling komma att kosta utan försäkring? Mvh Saga

  sagaduvefelt

  Av: sagaduvefelt

 • Lymfom hos iller

  Hej! Min illerkille på 4 år fick diagnosen lymfom i maj. Symptomen som upptäcktes i början av april var en förstorad lymfknuta. Han har också haft lite magproblem nu och då. Diagnosen gjordes genom en sk. fine needle aspirate-biopsi. Är dock lite förbryllad eftersom lymfknutan återgick till normal storlek innan medicineringen (prednisolon) påbörjades och han i övrigt fortfarande mår bra och visar inga symptom. Lymfknutorna är normala. Är denna form av biopsi alltid helt pålitlig…

  Lotta-0a

  Av: Lotta-0a

 • Mer medicin?

  Hej. Min illerhane på 7 år och 14 dagar är lite sjuk. I somras tyckte jag att hans mage var tjock så jag ultraljudade honom och då hade han cystor i ena njuren, alternativt båda. Minns inte så noga. Iallafall så hade han varit på ultaljud innan för jag ville kolla binjurarna, och då var hans ena njure något större än den andra. Nu var jag hos vet. igen och kollade läget och då hade…

  Thessan_87

  Av: Thessan_87

 • operation?

  Hej de är så att jag misstänker binjurecancer på min iller, då hon har tappat hår på svansen och en liten fläck på ryggen. Sedan har hon en svullen vulva, och kliar sig mycket. Men hon är väldigt pigg och glad precis som förr. Hur mycket kostar en operation? hur mycket kostar en undersökning?

  johanna-11

  Av: johanna-11

 • Testikelcancer

  Är det större risk för att en kryptocid hane får testikelcanser än en kemiskt kastrerad hane? Hur stor är riskerna procentiellt sett för att en kemiskt kastrerad hane resp. en kryptocid hane ska få testikelcancer? Skulle även vare intressant att veta riskerna för att en okastrerad illerhane ska få testikelcancer. MVH Ammi Gottfridsson

  Ammi Gottfridsson

  Av: Ammi Gottfridsson

Fler frågor om Tumörer

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

 • Bästa maten för iller!

  Hej! Min iller är nu 7 år hon är kastrerad. Hon äter illerfoder uppblöt och utblandat med fläskfärs. Är det den bästa maten eller finns annat? Hon äter även hårt illerfoder! Vill inte ha råa kycklingben.

Gå till forumet om Iller
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.