Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Valpsjuka iller

Inledning

Valpsjuka på iller är en mycket allvarlig sjukdom med hög dödlighet. Den orsakas av samma virus som ger valpsjuka på hund men yttrar sig inte på samma sätt.

Orsak

Valpsjuka orsakas av ett parvovirus av Paramyxovirustyp. Samma virus orsakar valpsjuka på hund. Det finns olika linjer av viruset som är olika allvarliga infektioner på hund men för iller är alla typer lika allvarliga.

Viruset finns i vår miljö världen över så alla illrar bör vaccineras. Det sprids via alla typer av kroppsvätskor, till exempel tårvätska, nässekret, urin eller avföring. Inkubationstiden är 1-2 veckor.

Symptom

Till skillnad från hundar visar sig symptomen från luftvägarna på iller. Viruset föredrar celler som förökar sig hastigt och trivs därför i huden och mag-tarmslemhinnan på hund. På iller angriper viruset förutom huden, ytskiktet inuti luftvägarna.

De första symptomen brukar vara svullnader, utslag, sår och missfärgningar på läppar och haka. Liknande förändringar kan också uppstå i runt anus och könsöppningar. Ganska snart börjar det rinna från ögon och nos. Illern får feber, den blir mycket trött, slutar äta, hostar och blir mycket mottaglig för sekundära bakterieinfektioner. Även neurologiska symptom kan uppstår som till exempel balansproblem och svårigheter att hålla huvudet rakt. Typiskt är också en förtjockning av huden på trampdynorna.

Eftersom sjukdomen blir så allvarlig på iller, slutar nästan 100% av fallen med döden.

Diagnos

Diagnosen ställs i huvudsak med hjälp av sjukdomshistorien och de utmärkande symptomen. Om illern inte är vaccinerad enligt konstens alla regler och uppvisar de typiska symptomen, kan man vara ganska säker på diagnosen. De första dagarna kan man ta ett prov från tårvätskan och påvisa viruset och om man har en helt ovaccinerad iller, kan man ta ett blodprov för att påvisa antikroppar mot sjukdomen. Vaccinerade illrar har dessa antikroppar till följ av just vaccinationen.

Röntgen kan bekräfta misstanken om lungpåverkan.

Obduktion och vävnadsanalyser ger helt säkra diagnoser.

Behandling

Tyvärr finns det ingen behandling mot valpsjuka på iller. Det enda man kan göra är att ge allmän understödjande behandling samt antibiotika mot eventuella följdinfektioner med bakterier men eftersom sjukdomen har så hög dödlighet, är det mest humana att låta djuret somna in.

Förebyggande

Man förebygger valpsjuka på ett bra sätt genom att vaccinera sin iller regelbundet hela livet. Man bör inte använda samma vaccin som används till hund utan det finns speciella vacciner för illrar.

Forum Iller

  • Bästa maten för iller!

    Hej! Min iller är nu 7 år hon är kastrerad. Hon äter illerfoder uppblöt och utblandat med fläskfärs. Är det den bästa maten eller finns annat? Hon äter även hårt illerfoder! Vill inte ha råa kycklingben.

  • Mastcelltumör iller

    Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

Gå till forumet om Iller
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons