Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Influensa iller

Inledning

Det är generellt sett mycket få sjukdomar som smittar mellan djur och människa (zoonoser) men iller kan smittas av flera olika typer av människans influensavirus. Illern kan även smitta sin ägare med samma typer av virus. Sjukdomen yttrar sig likartat för båda parter.

Orsak

Influensa orsakas av olika linjer av Orthomyxovirus. Smitta sker via aerosoler från luftvägarna, det vill säga de små droppar av saliv eller nässekret som hostas eller nyses upp. Inkubationstiden är kort, en smittad iller kan ha fullt utvecklade symptom efter inom 48 timmar.

Symptom

De klassiska symptomen kommer i första hand från de övre luftvägarna och är de samma som på människa. Trötthet, nysningar, feber, näsflöde, ögoninfektion och nedsatt aptit är mycket vanligt. I sällsynta fall kan även diarré eller neurologiska symptom ses.

Normalt sett är influensa inte dödlig men mycket unga djur drabbas värre än äldre. Skulle sjukdomen leda till dödsfall är det nästan alltid till följd av bakteriella sekundärinfektioner som orsakar besvärliga lunginflammationer.

Diagnos

Det saknas bra tester som kan fastställa om det är influensa eller inte. Därför går man i första hand på sjukdomshistorien och symptomen. Vid misstanke om lunginflammation som komplikation, kan röntgen och ett allmänt blodprov vara till hjälp.

Behandling

Liksom på människa finns ingen specifik behandling för influensa. Man kan endast ge understödjande behandling samt behandling som syftar till att dämpa symptomen. Om illern äter och dricker dåligt är det viktigt att få i den näring och vätska. Självfallet bör illern vila under sjukdomsperioden.En för övrigt frisk iller brukar bli återställd på 7-14 dagar.

Man bör vara medveten om risken för sekundära bakterieinfektioner vid influensa. I första hand är det lungorna som drabbas och en lunginflammation blir följden. Vid lunginflammation behandlar man med antibiotika.

Förebyggande

Det bästa och enda sättet att förebygga sjukdom är att undvika kontakt med smittade djur eller människor. Har man själv influensa bör man undvika tät kontakt med illern och hålla mycket noga hygien, framför allt handhygien.

Forum Iller

  • Bästa maten för iller!

    Hej! Min iller är nu 7 år hon är kastrerad. Hon äter illerfoder uppblöt och utblandat med fläskfärs. Är det den bästa maten eller finns annat? Hon äter även hårt illerfoder! Vill inte ha råa kycklingben.

  • Mastcelltumör iller

    Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

Gå till forumet om Iller
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons