Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Analsäcksinflammation iller

Indelning

Illrar har liksom hundar, katter och många andra däggdjur analsäckar vid analöppningen. Det är två säckliknande körtlar som utsöndrar ett sekret med en mycket stark doft. Normalt sett ska lite, lite tömmas ut var gång illern bajsar men analsäckarna kan även tömmas ut som en “luktbomb” vid kraftig stress.

Om analsäckarn blir överfyllda eller inflammerade kan de orsaka mycket obehag för illern.

Orsak

Orsaken till besvären är oftast att analsäckarna inte tömmer sig som de ska. De blir då överfyllda, inflammerade och kan till och med brista eller utvecklas till bölder.

Symptom

Illrar är mycket härdiga djur och visar sällan att de har ont men det är rejält smärtsamt att ha analsäcksinflammation. Man brukar se att illern kröker rygg när den bajsar och avföringen blir ofta smalare än normalt. Det kan även blöda eller komma var från analöppningen. Ibland kan man även se tydliga svullnader på sidorna av analöppningen. Själva avföringen kan också bli som en väldigt tunn “korv”.

Diagnos

Diagnos ställs med hjälp av symptomen och den kliniska undersökningen. Vanligtvis är det lätt att känna de sprängfyllda analsäckarna runt analöppningen.

Behandling

Om analsäckarna endast är överfyllda och inte inflammerade, kan det räcka med att tömma dem. Eftersom det är smärtsamt bör illern sövas. Om inflammation eller infektion uppstått kan det bli nödvändigt att spola analsäckarna och behandla med antiinflammtoriska preparat och antibiotika.

Om det blir återkommande problem med analsäckarna kan man låta operera bort dem. Detta görs dock endast vid upprepade besvär.

Förebyggande

Det är svårt att förebygga analsäcksproblem. Det bästa man kan göra är att försöka ge ett foder som man vet fungerar bra och som ger den en följsam avföring samt vara uppmärksam på om besvär uppstår. Ju tidigare man åtgärdar tillståndet, desto mindre skador blir det i analöppningen.

Annons

Forum Iller

 • Bästa maten för iller!

  Hej! Min iller är nu 7 år hon är kastrerad. Hon äter illerfoder uppblöt och utblandat med fläskfärs. Är det den bästa maten eller finns annat? Hon äter även hårt illerfoder! Vill inte ha råa kycklingben.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

Gå till forumet om Iller
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons