Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kastration iller

Kastration iller

Det finns flera skäl att kastrera både illerhanar och illerhonor. Hanar kastreras för att de annars utvecklar en väldigt stark doft och för att de kan vara svåra att hantera okastrerade. Även honor utvecklar en stark doft men utöver det, kan de bli allvarligt sjuka om de löper för länge. Illerhonor har något som man kallar inducerad ovulation, vilket innebär att de kan löpa tills de blir parade. Om parningen eller annat stimuli som utlöser ägglossningen uteblir, “fastnar” illern i löpet. De då ständigt höga östrogennivåerna, kan leda till en negativ påverkan på benmärgen med blodbrist (anemi) som följd.

Man har idag två olika typer av kastrationsmetoder att välja på; kirurgisk kastration eller kemisk. Den kirurgiska innebär att man man opererar bort testiklarna på hanarna och äggstockar och livmoder på honorna. Ändra fram till för några år sedan var det nästan uteslutande den metod som användes. Numera har man även möjlighet att välja kemisk kastration, där ett chip med hormoner implanteras under huden. Denna behandling måste upprepas vartannat år på hanar och eventuellt något tätare på honor.

Fördelen med kirurgisk kastration är att man gör det endast en gång i livet och det blir billigare. Nackdelen är att illern riskerar att få binjuresjukdom senare i livet. Det är en allvarlig och besvärlig sjukdom som kan kräva operation och/eller att man måste behandla med samma typ av implantat som ges vid kemisk kastration.

Fördelen med kemisk kastration är att riskerna för binjuresjukdom minskar samt att man slipper utsätta illern för ett operativt ingrepp. Biverkningarna anses också vara få och tämligen ofarliga. Den vanligaste biverkningen är att illern kan bli skendräktig några veckor efter att implantatet satts in. Nackdelen är att man måste upprepa behandlingen och att den är mer kostsam.

Det är naturligtvis upp till den enskilda illerägaren att bestämma vilket metod man vill välja men rekommenationerna i framtiden kommer sannolikt att vara kemisk kastration.

Forum Iller

  • How should we tell if the Cash app email format is veritable?

    You may experience that the browsed emails come from the @cash.app, @squareup.com, @sqaure.com addresses. Along these lines, if you get a Cash app email format by this area, by then, you can without a very remarkable stretch tell that it is an authentic email. Besides, in case you get any…

  • What To Do If You Are Unable To Apply For A Cash App Auto Cash Out Feature?

    Are you looking to add a Cash App Auto Cash Out feature to your Cash app account? Are you unaware of the procedure to do the same without having to face any kind of hitches? To avoid such kind of problems, you should take help from the troubleshooting experts who…

  • Skötselråd iller

    Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

Gå till forumet om Iller
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons