Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sårskador hund

Inledning

Sår kan uppstå på många sätt men vanliga orsaker är bitsår efter slagsmål och skärsår/rivsår efter föremål huden trampat på/sprungit emot.

När ett sår uppstår händer många saker och läkningen kan delas in i fyra faser

1, Inflammationsfasen då blod sköljer och fyller såret. En mindre blödning är alltså inte farlig utan fyller en viktig funktion. Blodet stelnar snart och limmar på så sätt ihop såret och sårskorpan som uppstår skyddar såret från nedsmutsning. I samband med blödningen strömmar vita blodkroppar till och inleder nästa fas.

2, Reningsfasen, vita blodkroppar bryter ner död vävnad, dödar bakterier och städar bort främmande material. Resultatet av denna aktivitet ses som sårsekret (var). De vita blodkropparna stimulerar läkningen av såret genom att locka dit rätt sorts reparations-celler och få igång kärlinväxt i såret.

3, Reparationsfasen startar ungefär 3-5 dagar efter själva skadan. Så kallade fibroblast-celler växer till och börjar bilda olika proteiner som successivt ersätter blodkoageln. Tillsammans med en mängd nya blodkärl bildar dessa proteiner (bland annat kollagen och elastin) en så kallad granulationsvävnad. Den är ofta kraftigt röd och kan se ganska dramatisk ut men är en helt normal fas i läkningen.

Så snart granulationsvävnaden är på plats börjar också huden växa in från sårkanterna för att täcka skadan. Cellerna växer in under sårskorpan och luckrar upp basen på denna tills den till slut stöts bort helt. Under ses då en rosaröd ofta ganska blank yta vilket är tunn omogen hud. När såret väl är täckt börjar huden förtjockas tills den når normal tjocklek och styrka igen. Den här processen går snabbare i fuktig miljö och den sker inte över död vävnad.
En del av de proteiner som ersätter blodkoageln har till uppgift att dra ihop såret. Ofta kan man redan efter en vecka se en tydlig sammandragning av såret.

4, Mognadsfasen är den sista fasen i läkningen. Hit har såret vanligen nått efter 2-3 veckor (men det beror på orsaken till såret och sårets storlek). Ett ärr har bildats och kroppen jobbar nu på att ärr-vävnaden ska ersättas av normal vävnad. Styrkan blir dock aldrig riktigt densamma igen. Ett normalt ärr i huden har cirka 80% av den ursprungliga styrkan. Mognaden av ärret kan fortsätta i många år men fådjupa sår läker utan att lämna ett synligt ärr.

Diagnos

Att upptäcka en sårskada är sällan ett problem men att bedöma allvarlighetsgraden kan vara svårare.

Ett ytligt sår som inte går igenom alla hudlager ner i underhuden (tex ett skrubbsår) kännetecknas av att sårkanterna inte glider ifrån varandra och exponerar underliggande vävnad om man drar lite i huden bredvid såret.
Ytan hänger ihop hur huden än förskjuts.

Hos ett djupare sår, som går ner i underhuden, vidgas såret och sårkanterna glider ifrån varandra när man drar i huden. Här gäller det att kunna bedöma om skadorna under såret är värre än de på ytan. Rör man lite på såret och ser samma botten i såret hela tiden så är skadan troligen inte så omfattande men om såret kan förskjutas i förhållande till underhuden gäller det att se upp. En hörntand kan lämna ett litet sår i huden men långa revor i underliggande vävnad. Vad som på ytan ser ut som ett sår på 5 mm kan dölja decimeterlånga revor i bröst eller bukvägg med risk för att lungor eller tarmar exponeras. Ett bett i ett ben kan punktera en led med kraftig infektion som följd. Även om underliggande vävnad inte är speciellt skadad så kan huden ha separerats från underhuden i stora områden och i de så kallade sårfickor som då uppstår frodas bakterier. Om infektionen blir för stor för kroppen att hantera bildas då en böld.

Behandling

Beror på hur djup skadan är. På väg till veterinären är det bra att skydda såret med ett bandage. Det hjälper till att stoppa blödningen och förhindrar nedsmutsning. Bäst är om man kan sätta en kompress närmast såret och sedan linda bomull och gasbinda runt om.

Bedömer man att skadan bara är ytlig, eller i alla fall bara precis har nått ner i underhuden utan att skada underliggande vävnad eller bilda sårfickor, så räcker det i vanliga fall med daglig rengöring. Rengöring sker bäst med steril fysiologisk koksaltlösning, eventuellt kompletterad med något desinficerande medel som jodlösning eller klorhexidin. Såret skyddas med ett bandage och hunden förhindras att slicka på såret med hjälp av en krage. Såret kan också bandageras om det är lite större men då måste man byta dagligen, bildas mycket sårvätska byter man flera gånger per dag. Bandagets funktion är att skydda från ytterligare skada och smuts samt att skapa en bra miljö för läkningen (minns att hudens återväxt underlättas av en fuktig miljö). Ett illa skött bandage stjälper mer än det hjälper genom att smuts och bakterier blir kvar i såret vilket kan leda till svåra infektioner.

Djupare sår bör undersökas av veterinär. Kanske såret behöver sys, kanske underliggande vävnad som leder, bukvägg, senor osv är skadad och kräver extra behandling. Det är inte ovanligt att sårfickor behöver öppnas för att sårvätska ska kunna läcka ut. Ofta syr man då in en slang i såret som håller det öppet under 3-5 dagar (reningsfasen). Detta kallas för att man dränerar såret. Samma teknik används till bölder för att tömma dem på var.

Hudsår sys vanligen med tråd som inte försvinner av sig själv utan stygnen måste tas bort efter 10-12 dagar om läkningen gått som planerat. Ibland måste stygnen sitta kvar längre tex om en sårinfektion uppstått eller om såret sitter på ett sådant ställe att det tar tid innan det läker. Visa platser, tex hud över leder, rör på sig varje gång hunden tar ett steg och det sliter i såret och gör att det tar längre tid att läka. Sår över armbågsspetsen och i trampdynor är kända för att läka dåligt.
Vila under läkning av alla sår är därför en viktig faktor.

Antibiotika används vid sår som är kraftigt smutsiga eller misstänks kunna innehålla bakterier (de flesta bitsår). Akuta skärsår som åtgärdas inom några timmar kan ofta klara sig utan antibiotika. Tänk på att vi alla har ett ansvar att minska användningen av antibiotika i samhället. Du kan hjälpa till genom att inte propsa på att få antibiotika till små blessyrer utan istället lägga krut på att sköta såret på ett bra sätt.

Krage är ofta ett måste för att förhindra at hunden slickar på sitt sår. Första dygnet med krage är ofta jobbigt för både hund och ägare men sedan brukar alla ha vant sig. Glöm alla gamla myter om att hundsaliv innehåller bakteriedödande ämnen som underlättar läkningen. Det är rent nonsens.

Tass-skor är ypperliga för att skydda sår på tassar och ben vid rastning. Inomhus bör skor inte användas utan där räcker ett bra bandage. Det finns en mängd olika kompresstyper att använda vid såromläggning. Din veterinär kan råda dig vad som är bäst för din hund. I många fall är det dock bra att välja en kompress som inte fastnar i såret så lätt.

  1. michaelrdjames # michaelrdjames Skrev

Forum Hund

  • Okompetent veterinär?

    Jag har haft problem med att hunden slickade/tuggade sig i baken/höften/anus hela sommaren. När i början av augusti huden på båda sidorna nära anus öppningen har blivit röd och irriterad gick jag till veterinären som jag brukade besöka förut. Fick tvätta bort Frontline behandlingen (som jag brukar lägga på hunden…

  • Hund med separationsångest

    Hej! Hämtade hem en omplaceringshund för ca 2 veckor sedan som är 11 månader gammal, 50% golden, 25% schäfer, 25% Australien shepard, och vi har märkt att han har extrem separationsångest. Vi kan inte ens gå ut i 5 minuter utan att han springer runt och skäller och ylar, han…

  • Diarré

    8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

Gå till forumet om Hund
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons