Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Råttgiftsförgiftning hund

Inledning

Förgiftning på grund av råttgift är inte helt ovanligt bland hundar.  I dag är det framför allt råttgifter som orsakar rubbningar i blodets förmåga att levra sig som används och därför avhandlar denna artikel bara dessa gifter.

Den vanligaste källan är att hunden äter upp det förgiftade bete som lagts ut. Risken att drabbas av förgiftning om hunden äter en förgiftad mus eller råtta får anses vara liten om än ej utesluten. Det kan i sammanhanget nämnas att upprepat intag av gift generellt sett är farligare än en enstaka dos.

Orsak

I Sverige används råttgift innehållande warfarin och kumatetralyl och så kallade “superwarfariner” (bromadiolon och difenakum) mot både möss och råttor. Gifterna stör produktionen av så kallade koagulationsfaktorer i levern. Utan dessa faktorer kan blodet inte stelna (levra sig, koagulera). Ett litet sår kan leda till att individen förblöder. Faktum är att det inte ens behövs sår utan minsta stöt eller rörelse ger upphov till inre blödningar.

Den kemiska reaktionen i levern består i att ett enzym som bearbetar K-vitamin blockeras. Det leder till brist på K-vitamin som behövs för att aktivera flera koagulationsfaktorer.

Superwarfariner kallas super på grund av att de har en mycket långvarigare effekt än vanligt warfarin.

Symptom

Trötthet och depression kan vara tidiga tecken men ofta noterar djurägarna problemet först när det blir blåmärken och svullnader i huden och blödningar i slemhinnor. Blödningar i slemhinnor ses lättast i munnen och i ögonen. Det börjar som små illröda ”penseldrag” för att övergå i sammanhängande stora röda områden. Om blödningarna är koncentrerade inne i kroppen, tex i brösthålan eller tarmen, så är slemhinnorna istället bleka.

Andningen kan vara snabb och ytlig (tachypne = snabb andning). Lyssnar man på lungorna och hjärtat med stetoskop så kan de normala ljuden vara dämpade på grund av att bröstkorgen fylls med blod (så kallad hemothorax , av hemo = blod, thorax = bröstkorg).

Blod i avföring och kräkningar samt i urin kan förekomma.

Diagnos

Många gånger vet djurägaren med sig att det finns råttgift i omgivningen och kommer in redan vid misstanken att hunden har fått i sig råttgift. Annars kan det ibland vara lite knepigare men vid blödningar i slemhinnor och hud eller om det är blod i bröstkorg och bukhåla så väcks ofta misstanken speciellt om det inte finns någon annan uppenbar förklaring. Ett blodprov där man mäter blodets förmåga att koagulera kan styrka misstanken och räcker vanligen för att man ska inleda behandling medan man funderar på om det kan finnas någon annan mer ovanlig förklaring till blödningarna. Vanliga blodprov är protrombin-tid (PT) och aktiverad partiell tromboplastintid (APTT).

Andra sjukdomar/skador som orsakar blödningar är exempelvis ehrlichios (anaplasmos) som orsakar brist på blodplättar (trombocyter; brist på trombocyter kallas trombocytopeni), bilolyckor och medfödd blödarsjuka. Ofta kan man med sjukdomshistorien och andra blodprover utesluta sådana orsaker.

Behandling

Vet man med sig att hunden ätit råttgift bör man snarast åka in till veterinär för att ge kräkmedel. Hemmagjorda kräkmedel med salt avråds ifrån då man riskerar att förgifta hunden med salt vilket i sig kan ha dödlig utgång.

Oavsett om man lyckas få hunden att kräkas eller ej så inleds sedan behandling med K-vitamin. De första doserna bör injiceras men sedan går det bra att behandla med tabletter. Koagulationsvärden, framför allt protrombintid, bör kontrolleras regelbundet för att se att normala värden uppnåtts. Kontrollen bör pågå tre till fem dagar efter avslutad K-vitaminbehandling. Hur länge behandlingen behöver fortsätta beror på hur mycket råttgift och av vilken typ hunden har ätit. Superwarfariner kan kräva behandling i en månad eller mer.

I akuta skeden kan blodtransfusioner eller plasmatransfusioner behövas. Plasma är blod utan blodkroppar dvs den proteinrika vätska som blodkropparna flyter i. Plasman består till stor del av just koagulationsfaktorer så i ett kritiskt läge kan en transfusion av plasma rädda livet på en hund. Likaså kan röda blodkroppar behövas om förlusten varit stor. Vid alla transfusioner ska hunden stanna på djursjukhus för övervakning då allergiska reaktioner kan förekomma och hunden vanligen behöver annan understödjande behandling som tex syrgas och dropp.

Förebyggande

Se till att hunden inte kommer i kontakt med råttgift genom att ha det inlåst och att lägga förgiftat bete på ett sådant sätt att hunden inte kommer åt det.

Annons

Forum Hund

 • Hej (VIKTIGT)

  Våran hund är 8 månader nu och det är en shitzu blandat med malteser helt plötsligt efter jag och hunden lekte i baksidan av huset i snön och sprang när vi kom in märkte jag att han gick snett med benet?

 • Hård knöl som växer på örat

  Hej! Min boxer på 8 månader har en knöl på örat sedan 3 veckor. Den växer långsamt och är hård, vätskar sig inte. Han har inte besvär av den som jag märker och han är pigg som vanligt. Ska man avvakta eller åka in och visa den för veterinär? Hälsningar…

 • Vad kan detta va på min hunds tass?

  Jag behöver få veta vad detta kan vara. Bifogar en bild

Gå till forumet om Hund
© 2017 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons