Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Råttgiftsförgiftning hund

Inledning

Förgiftning på grund av råttgift är inte helt ovanligt bland hundar.  I dag är det framför allt råttgifter som orsakar rubbningar i blodets förmåga att levra sig som används och därför avhandlar denna artikel bara dessa gifter.

Den vanligaste källan är att hunden äter upp det förgiftade bete som lagts ut. Risken att drabbas av förgiftning om hunden äter en förgiftad mus eller råtta får anses vara liten om än ej utesluten. Det kan i sammanhanget nämnas att upprepat intag av gift generellt sett är farligare än en enstaka dos.

Orsak

I Sverige används råttgift innehållande warfarin och kumatetralyl och så kallade “superwarfariner” (bromadiolon och difenakum) mot både möss och råttor. Gifterna stör produktionen av så kallade koagulationsfaktorer i levern. Utan dessa faktorer kan blodet inte stelna (levra sig, koagulera). Ett litet sår kan leda till att individen förblöder. Faktum är att det inte ens behövs sår utan minsta stöt eller rörelse ger upphov till inre blödningar.

Den kemiska reaktionen i levern består i att ett enzym som bearbetar K-vitamin blockeras. Det leder till brist på K-vitamin som behövs för att aktivera flera koagulationsfaktorer.

Superwarfariner kallas super på grund av att de har en mycket långvarigare effekt än vanligt warfarin.

Symptom

Trötthet och depression kan vara tidiga tecken men ofta noterar djurägarna problemet först när det blir blåmärken och svullnader i huden och blödningar i slemhinnor. Blödningar i slemhinnor ses lättast i munnen och i ögonen. Det börjar som små illröda ”penseldrag” för att övergå i sammanhängande stora röda områden. Om blödningarna är koncentrerade inne i kroppen, tex i brösthålan eller tarmen, så är slemhinnorna istället bleka.

Andningen kan vara snabb och ytlig (tachypne = snabb andning). Lyssnar man på lungorna och hjärtat med stetoskop så kan de normala ljuden vara dämpade på grund av att bröstkorgen fylls med blod (så kallad hemothorax , av hemo = blod, thorax = bröstkorg).

Blod i avföring och kräkningar samt i urin kan förekomma.

Diagnos

Många gånger vet djurägaren med sig att det finns råttgift i omgivningen och kommer in redan vid misstanken att hunden har fått i sig råttgift. Annars kan det ibland vara lite knepigare men vid blödningar i slemhinnor och hud eller om det är blod i bröstkorg och bukhåla så väcks ofta misstanken speciellt om det inte finns någon annan uppenbar förklaring. Ett blodprov där man mäter blodets förmåga att koagulera kan styrka misstanken och räcker vanligen för att man ska inleda behandling medan man funderar på om det kan finnas någon annan mer ovanlig förklaring till blödningarna. Vanliga blodprov är protrombin-tid (PT) och aktiverad partiell tromboplastintid (APTT).

Andra sjukdomar/skador som orsakar blödningar är exempelvis ehrlichios (anaplasmos) som orsakar brist på blodplättar (trombocyter; brist på trombocyter kallas trombocytopeni), bilolyckor och medfödd blödarsjuka. Ofta kan man med sjukdomshistorien och andra blodprover utesluta sådana orsaker.

Behandling

Vet man med sig att hunden ätit råttgift bör man snarast åka in till veterinär för att ge kräkmedel. Hemmagjorda kräkmedel med salt avråds ifrån då man riskerar att förgifta hunden med salt vilket i sig kan ha dödlig utgång.

Oavsett om man lyckas få hunden att kräkas eller ej så inleds sedan behandling med K-vitamin. De första doserna bör injiceras men sedan går det bra att behandla med tabletter. Koagulationsvärden, framför allt protrombintid, bör kontrolleras regelbundet för att se att normala värden uppnåtts. Kontrollen bör pågå tre till fem dagar efter avslutad K-vitaminbehandling. Hur länge behandlingen behöver fortsätta beror på hur mycket råttgift och av vilken typ hunden har ätit. Superwarfariner kan kräva behandling i en månad eller mer.

I akuta skeden kan blodtransfusioner eller plasmatransfusioner behövas. Plasma är blod utan blodkroppar dvs den proteinrika vätska som blodkropparna flyter i. Plasman består till stor del av just koagulationsfaktorer så i ett kritiskt läge kan en transfusion av plasma rädda livet på en hund. Likaså kan röda blodkroppar behövas om förlusten varit stor. Vid alla transfusioner ska hunden stanna på djursjukhus för övervakning då allergiska reaktioner kan förekomma och hunden vanligen behöver annan understödjande behandling som tex syrgas och dropp.

Förebyggande

Se till att hunden inte kommer i kontakt med råttgift genom att ha det inlåst och att lägga förgiftat bete på ett sådant sätt att hunden inte kommer åt det.

Forum Hund

  • Jeg er lei av å sitte

    Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

  • funnet uten å snyte på Internett

    Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons