Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Glykolförgiftning hund

Inledning

Kylarvätska med glykol (etylenglykol) är en inte alltför ovanlig orsak till förgiftning hos hund. Glykolen smakar tyvärr gott och många hundar slickar glatt i sig utspilld vätska. Dödlig dos är 4-7 ml/kilo kroppsvikt. Det finns numera alternativ till glykol i kylarvätska som är mindre giftiga (propylenglykol)

Orsak

Glykolen bryts ner i kroppen (bland annat med hjälp av enzymet alkoholdehydrogenas) till flera olika substanser.  Glykolaldehyd är en av dessa och den har en kraftig toxisk effekt på nervsystemet. Glykolat har en försurande effekt på blodet och förstör njurarna. En annan substans är oxalat som bildar kristaller i njurarna och förstör dessa. Oxalatkristaller kan även förstöra nervvävnad och hjärtmuskulatur.

Symptom

Varierar beroende på dos och individuellt metabolism. En del djur visar inga symtom alls de första dygnet/dygnen för att sedan snabbt bli mycket dåliga. Andra får i sig så hög dos att de dör inom några timmar. Följande symtom och tider stämmer därför inte på alla individer.

30 minuter till 12 timmar efter intag ses: Trötthet, illamående, kräkningar. Påverkan på nervsystemet kan ge vinglighet och kramper. En del hundar dricker och kissar mer. Flackande ögonrörelser (nystagmus) och skakningar framför allt i huvudet.

Efter 12-24 timmar: Samma symtom som under de första 12 timmarna men ofta ses en viss förbättring. Hunden verkar lite piggare. Det beror på att den akuta effekten av giftet avtagit och att de sena effekterna inte haft full effekt ännu.

Efter 24-72 timmar: Njurarna kan nu vara helt utslagna. Kraftigt påverkat allmäntillstånd, upphörd urinproduktion,  kramper, koma, död.

Diagnos

Om inte djurägaren vet med sig att hunden druckit glykol så är diagnosen inte alltid helt lätt att ställa. Symtomen kan bero på många olika saker och blodproverna visar vanligen inte så stora förändringar under de första timmarna då det är kritiskt att komma igång med behandling.

Om tanken glykolförgiftning uppstår så kan vissa stora sjukhus (inte djursjukhus utan sjukhus för människor) analysera blod efter förekomst av etylenglykol. Ofta erbjuds detta dygnet runt. Vanligen gör man så att veterinären tar ett blodprov och skriver en remiss som djurägaren sedan åker direkt till sjukhuset med. Det är det snabbaste sättet att få en diagnos.

I urinprov kan en speciell typ av kristall, kalciumoxalat, hittas ca 6 timmar efter att hunden fått i sig giftet.

Blodprover och urinprover visar efter hand tilltagande förändringar i många parametrar som tex stigande njurvärden (urea, kreatinin), ökad surhetsgrad (pH sjunker), stigande kaliumnivåer (direkt farligt för hjärtat).

Behandling

Ju snabbare den inleds desto större chans att rädda njurarna och hunden.

Om hunden fortfarande mår bra och det har gått max 1-3 timmar efter intag av glykol så bör man försöka kräka hunden med tex apomorfin.

Även om hunden kräks upp glykol så bör man behandla den som om den fått i sig en farlig dos. Det finns två behandlingsalternativ. Alkohol intravenöst eller en substans som kallas 4-metylpyrazole intravenöst. Båda blockerar enzymet alkoholdehydrogenas och gör att etylenglykolen bryts ner långsammare. Därmed bildas inte så mycket farliga substanser så snabbt utan kroppen (och framför allt njurarna) tar inte så mycket skada.

Halten etylenglykol i blodet kan följas med nya blodprov tills blodet är helt fritt. Då avslutas behandlingen med alkohol/4metylpyrazole.

Övrig behandling går ut på att övervaka blodsalter, ph, hjärtfunktion mm och försöka parera de rubbningar som uppstår med olika typer av mediciner.

Överlever hunden den akuta krisen blir det ofta aktuellt med ett bra njurfoder åtminstone under en period för att underlätta njurarnas jobb.

Förebyggande

Undvik om möjligt att ha etylenglykol hemma. Använd alternativet propylenglykol. Om etylenglykol måste finnas se till att det är inlåst eller på annat sätt otillgängligt för hunden.

Forum Hund

  • Jeg er lei av å sitte

    Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

  • funnet uten å snyte på Internett

    Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons