FirstVet - Besök veterinären på nätet FirstVet - Din veterinär på nätet
Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
Stängs om 15 | Gå direkt till veterinären.nu » × Stäng
FirstVet - Din veterinär på nätet

Osteochondros hund

Inledning

Osteochondros är en tillväxtrubbning i ledbrosken hos den växande hunden, typiskt i den ålder då valpen växer så att det knakar (ca 4-6 månader). De flesta hundar som drabbas är av medelstora till stora raser och förändringarna ses oftast i armbågs-, bog-, knä- och hasleder.

Orsak

Varje stort ben som ledar mot ett annat ben är täckt av brosk i ändan för att benändarna ska glida lättare mot varandra. När hundens ben växer måste brosket också växa med. Skelettet bildas genom att brosket hela tiden växer och det djupast liggande brosket successivt omvandlas till ben i samma takt som brosket växer. Därigenom blir benen längre och längre men har hela tiden jämntjockt brosk i ändarna.

Osteochondros innebär att det blir ett fel i omvandlingen av brosk till skelett. Det blir en stor broskklump som sträcker sig från leden ner i skelettet. Detta skulle inte göra så mycket om det inte vore för att brosk är en levande vävnad men en vävnad som saknar blodkärl. Sin näring får brosket därför från ledvätskan men blir brosket för tjock når inte näringen ner i hela brosket och de djupast liggande delarna kommer att dö, även kallat att det “går i nekros”.

Det döda brosket lossnar från underlaget och resultatet blir ett sår i broskytan i leden. Den döda broskvävnaden orsakar inflammation i leden och beroende på hur stor skadan är kan underliggande skelett exponeras och broskytan på motstående ben börja skava mot skelett. Det hela är mycket smärtsamt och hunden blir halt. Med tiden blir inflammationen i leden värre och man får en artros (hund/rorelseapparaten/artros-hund/237”>läs mer här).

Orsakerna till osteochondros är flera. Det finns ärftliga faktorer. Det är inte detsamma som att osteochondros är medfött utan det betyder att hunden föds med förutsättningar att drabbas av osteochondros när den kommer upp i den snabbväxande åldern.

En hund med genetisk förutsättning att drabbas av osteochondros kan få sjukdomen genom att felutfodras med för mycket kalk och energi. Även överdriven motion kan tänkas leda till osteochondros men det betyder inte att valpar av växande raser inte behöver röra sig. Det ät ytterst viktigt för en växande hund att få motionera men det ska ske på hundens egna förutsättningar inte genom att i en tidig ålder börja cykla med valpen edyl.

Symtom

Hälta som inte ger med sig eller kommer och går. En valp som plötsligt börjar halta bör alltid undersökas om inte hältan går över spontant med ett par dagars vila. Ofta kommer hältan vid 4-7 månaders ålder men kan vara svår att se för djurägaren och blir uppenbar först efter ytterligare ett par månader när ledproblemen blivit värre. Om hunden har lika ont i båda benen kan det vara svårt att se hältan men man får en hund som sover mycket och är ovillig att leka och istället mest ligger och deppar.

Kom ihåg. Det finns inget som heter växtvärk hos hund. En del växande hundar drabbas av en inflammation i skelettet som kallas panosteit. Panosteit kallas ibland felaktigt för växtvärk

Diagnos

Symtom och kliniskundersökning kombinerat med röntgen. Är förändringarna små är de inte alltid uppenbara på röntgen och då kan artroskopi vara motiverat dvs så kallad titthålskirurgi där man via ett litet operationssår tittar in i leden med specialinstrument.

Behandling

Lindriga osteochondrosförändringar i boglederna kan ibland läka tillfredställande utan operation men för de övriga lederna och vid större skador i boglederna gäller att ju tidigare man opererar desto större chans att det blir ett bra resultat eftersom inflammationen i leden inte hunnit bli så allvarlig. Givetvis beror det också på hur stor broskskadan är till att börja med.

Generellt sett anses osteochondros i bogleden ha bäst prognos medan armbåge och knälederna har något sämre prognos och hasledsosteochondros har sämst. Varje fall är dock unikt och måste bedömas individuellt.

De flesta större djursjukhus opererar numera med titthålskirurgi (artroskopi) där man med minimal skada på ledkapseln kan slipa/hyvla/borra bort skadat brosk och ben och därmed bana väg för nytt brosk. Det blir visserligen ett ärr i broskytan men det läker ändå så pass att det kan fungera bra.

Rehabiliteringen är också en stor del av behandlingen och bör skötas av en sjukgymnast med vidareutbildning i hundvård. Samtidigt äter hunden antiinflammatoriska mediciner och ofta specialfoder eller fodertillskott (glukosaminer).

Förebyggande

Eftersom osteochondros är ärftligt ska hundar som drabbas inte användas i avel. Det är dessutom viktigt att ge hunden ett bra foder under valp/unghundsperioden med rätt kalkhalt och rätt mängd energi.

Forum Hund

  • Jack russel som har grönt/gult tjockt snor

    Hej! Har en 12 årig jack russel som har nu under ungefär 4 månader haft mycket snor och "snorklingar" som den nyser ut. Flera gånger sker detta under dagen. Det är oftast gul/grönt. Ingen feber! Kissar och bajsar, äter bra och även pigg för övrigt. Idag kom det också lite…

  • Kräkningar och blodig avföring

    Hej, har en 5 år gammal jakt Labrador, igår vid 17 tiden började han spy vätska och slem, detta har fort gått under gårdags kvällen och natten. Imorse var vi påväg till Blåstjärnan, skulle bara ut på en kort kiss runda. Tyckte han verkade piggare och valde att skjuta upp…

  • Kombinera läkemedel

    Hej Har en fråga ang Clindabuc vet. 200 mg och remadyl Kan man använda dom ihop

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News

Gilla oss på Facebook

Handla på VetZoo.se

Glyco Flex III Tuggbitar

Glyco Flex III är en väldokumenterad produkt speciellt framtagen till hundar med…

419:- Läs mer och köp »

Prescription Diet Canine J/D Mini

Det är kliniskt bevisat att Hill´s Prescription Diet Canine j/d hjälper hundar…

Från 279:- Läs mer och köp »