Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

L7/S1-syndromet hund

Inledning

Skador i L7/S1 är vanligt framför allt hos aktiva brukshundar. Schäfer är den klart vanligaste rasen som drabbas. Syndromet har flera andra namn bland annat degenerativ lumbo-sakral stenos (stenos betyder förträngning, i det här fallet av kanalen i ryggen där nerverna löper), cauda equina syndromet, lumbosakral spondylopati mfl.

Orsak

L7/S1-syndromet är en sjukdom där broskskivan (disken) mellan sista ländkotan (L7) och sakrum (korsryggen, består av några sammanväxta ryggkotor) förstörs.

En vanlig orsak till att disken förstörs är att den utsätts för kraftig mekanisk stress och helt enkelt slits i förtid. L7/S1- leden fungerar nämligen som ett gångjärn mellan bakben/bäcken/sakrum och ryggen när hunden rör sig framåt: Det är bakbenen som genererar kraften som för kroppen framåt och all rörelseenergi från bakbenen som ska få framkroppen att hänga med i rörelsen fortplantas i kroppen via L7/S1.

Bidragande orsaker till att L7/S1-syndromet utvecklas är om det finns missbildningar/utvecklingsrubbningar i leden som tex osteochondros (defekt brosk/benbildning), lumbarisation (s1 är inte hopväxt med övriga sakrum vilket ger ökad rörlighet/instabilitet) eller sakralisation (L7 är sammanvuxen med S1 och kan ge snedhet/stelhet).

Skadan på disken får den att falla ihop och då pressas en del av den upp mot ryggmärgskanalen och orsakar tryck på nerverna där. L7/S1 leden blir också instabil och kroppens naturliga sätt att handskas med instabilitet är att bilda extra ben som ska försöka få leden att växa ihop och bli stabil. Det extra benet orsakar ytterligare förträngning av kanalerna där nervrötterna från ryggmärgen löper.

Hela den här processen är smärtsam för hunden, framför allt när den hoppar (stor kraft som ska gå igenom L7/S1) men egentligen i alla situationer där hunden rör sig.

Symtom

Den typiske patienten är en schäferhane på 5-7 år som används i hårt arbete (tex skyddsträning) men problemet förekommer i många andra raser. Sällan hos individer yngre än 3 år.

Det första symtomet är smärta vilket brukar yttra sig som att hunden blir stel och ovillig att röra sig. En klassiker är att hunden tvekar att hoppa in i bilen. Även att krypa är smärtsamt. Trycker man över slutet av ländryggen visar hunden tecken på smärta (skriker, drar sig undan, knäar till, hugger).

När skadorna i ryggen blir värre börjar hunden röra sig konstigt, kanske haltar på ett bakben eller får lite konstig gångstil. Svansen hänger. Vill det sig riktigt illa blir hunden vinglig (ataxi) och släpar bakbenen. Man hör hur klorna släpar i marken och de slits på ovansidan.

I riktigt långt gångna fall förlorar hunden kontrollen över urinblåsan och tarmen dvs den blir inkontinent och urin och avföring rinner ut lite när som helst.

Diagnos

Ju tidigare diagnosen ställs desto större chans att man kan behandla.

Viktigast är en ordentlig klinisk undersökning där man går igenom hunden från nos till svansspets med speciell uppmärksamhet på ben/leder/muskler och inter minst hur nervsystemet fungerar. Hundar med L7/S1 har ofta fler problem och det finns sjukdomar som kan ge liknande symtom tex korsbandsskador, höftledsartros, spondylos (sammanväxninagr i ryggen), inflammation i disken, broskembolier (broskproppar), prostatit mfl.

Röntgen är nödvändigt föra tt fastställa diagnosen och ofta behövs en kontraströntgen dvs ett flytande ämne som kan ses på röntgenbilder injiceras i disken eller i ryggmärgskanalen och man letar efter tecken på diskskador och förträngningar i ryggen.

Behandling

I lindriga fall kan det ibland räcka med långvarig vila, sjukgymnastik och antinflammatorisk medicin. Då får man i bästa fall en hund som kan fungera som sällskapshund. Risken finns dock att hunden får broblem med nervskador tids nog och då kan det vara för sent att göra något kirurgiskt.

I svårare fall eller om man har en hund som förväntas leva ett aktivt liv så är operation vanligen nödvändigt. Man “öppnar” då upp ryggen över L7/S1 (operationen kallas för en laminektomi) och rensar bort den skadade disken samt tar bort ärrvävnad och extraben som klämmer på nerverna. Kommer man på problemet tidigt så brukar prognosen vara bra även vid operation.

Efteråt följer en period på många månader (stor variation från hund till hund) med sjukgymnastik och medicinering (antiinflammatorisk) då man sakta tränar upp hunden igen.

Över 75% av hundarna med lindriga eller måttliga besvär kan komma tillbaka till en i princip normal funktion, även hårt arbetande hundar. För hundar med svårra symtom är prognosen avsevärt sämre.

Förebyggande

Svårt för den enskilde ägaren men tänk på att hålla hunden i bra kondition (välmusklad, inget onödigt fett) och att värma upp hunden ordentligt innan tuffa träningspass.

För uppfödare gäller att undvika hundar i avel med uppenbara problem som tex sakralisation (ses vid höftledsröntgen).

Forum Hund

  • Jeg er lei av å sitte

    Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

  • funnet uten å snyte på Internett

    Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons