Inledning
Artros, även kallat osteoartrit, innebär att en led är kroniskt inflammerad. Ledbrosket är skadat , ledkapseln förtjockad och ledvätskan uttunnad (dvs den smörjer inte leden lika bra längre). Dessutom bildas det i långt gångna fall benpålagringar runt leden. Tillståndet är smärtsamt.
Artros är vanligt. Så mycket som 10-15% av våra hundar beräknas ha någon form av artros. Tittar man enbart på äldre hundar är siffran ännu högre, 20-25%. Observera; artros är inte att betrakta som en normal åldersförändring utan det är ett sjukdomstillstånd från vilket den drabbade leden aldrig kan återhämta sig helt. Med rätt behandling kan man dock i många fall få leden att fungera bättre igen och inte göra så ont.
Orsak
Alla leder är uppbyggda enligt samma princip. Två ben som ska leda mot varandra måste ha ytor som kan glida mot varandra annars skulle ben skrapa mot ben i varje steg. Lösningen är att benändarna täcks av brosk som skapar glatta ytor och lätt glider mot varandra. Brosket har dessutom en stötdämpande effekt. För att ytterligare underlätta att ytorna glider mot varandra finns den smörjande ledvätskan. En ledkapsel håller ihop hela leden och insidan av kapseln täcks av en slemhinna.
Artros kan utlösas av på två sätt. Antingen har man en normal led som utsätts för en onormal belastning, dvs leden blir överarbetad och slits i förtid. Det andra alternativet är att leden har någon form av skada som gör att den slits trots normal belastning.
Den vanligaste orsaken till onormal belastning är övervikt. Tjocka tunga hundar belastar helt enkelt sina leder mer än andra hundar. Hårt arbete under lång tid kan också slita på på lederna.
Höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi och olika former av osteokondros är exempel på sjukdomar som leder till artros. Dysplasi innebär att ledytorna inte passar mot varandra som de ska vilket orsakar i instabilitet som resulterar i artros. Osteokondros innebär att ledbrosken inte utvecklas normal och utan bra ledbrosk skrapar ben snart mot ben och leder till inflammation och smärta.
Symtom
Typiskt ser man att unden är stel och halt. Klassiskt är att hunden är halt efter vila men att hältan försvinner när hunden varit igång och rört sig en stund. När sjukdomen gått långt värmer den dock inte ur utan hunden är halt hela tiden. Kraftig motion leder också till att hunden haltar mer. Man kan se att hunden tvekar att gå uppför (ont i bakbenen) eller nerför (ont i frambenen) trappor.
Andra symtom är att hunden kan ändra beteende, bli vresig, ömmar när man tar i leder, blir orolig, får svårt att sova men ligger mycket och har inte längre lust att göra något.
Diagnos
Symtomen är förstås viktiga och vid en klinisk undersökning böjer och sträcker man på lederna och försöker lokalisera en smärtande led. Ibland är förändringarna så långt gångna att man kan känna att hela ledkapseln är kraftigt förtjockad.
Röntgen används för att se hur stora förändringar det är i och runt leden men små förändringar kan missas. Numera har många av de stora klinikerna tillgång till artroskopi vilket populärt kallas för titthålskirurgi. Man går då in i leden via ett litet snitt i ledkapseln och kan titta runt på ledytor och ledkapsel. man kan utföra vissa operationer som tex ta bort lösa broskbitar och slipa bort skadat ben.
Behandling
Ju tidigare desto bättre. Kom ihåg att växtvärk inte finns hos hundar. En valp som haltar ska undersökas av veterinär. Kommer man snabbt fram till en diagnos så kan man förhoppningsvis operera och korrigera skadan så att hunden kan leva ett normalt liv med minimala reaktioner i leden.
Det finns många olika sätt att hjälpa en skadad led.
Mediciner
NSAID (non-steriodal antiinflammatory drugs) är antiinflammatorisk mediciner som säljs under många olika namn. De dämpar inflammationen i leden och därmed även smärtan. Man ska vara noga med att aldrig överskrida maximal dosering men i samråd med sin veterinär bör man prova sig fram till den minsta möjliga dosen som behövs för att hunden ska må bra. Man ska ju inte ge mer medicin än vad som behövs. Alla NSAIDmediciner kan orsaka störningarn i mage och tarm och då leda till diarre och/eller kräkning. Slutar man inte medicinera då kan hunden få blödande magsår.
Kortison är också antiinflammatoriskt men det försöker man undvika så långt som möjligt eftersom biverkningarna ofta är stora. Hjälper inte NSAID längre kan man prova kortison.
Andra smärtstillande mediciner som liknar morfin kan användas korta perioder om hunden har krafitga smärtor men de fungerar inte bra som långtidsbehandling och kan ha allvarliga biverkningar.
Natriumpentosanpolysulfat (Na-PPS) är ett medel som hjälper till att bygga upp nytt brosk och på andra sätt bidrar till en normalisering av leden. Det ges som 4 injektioner med 5-7 dagars mellanrum och effekten brukar hålla i sig 6-12 månader.
Hyaluronsyra ingår i den normala ledvätskan. I den inflammerade leden försämras ledvätskan men genom att injicera hyaluronsyra i leden kan man förbättra ledvätskan igen. På häst är detta en vanlig behandling och hästmänniskor brukar prata om att man ger hästen “tupp-kam” (beroende på att hyaluron ursprungligen utvanns ur tupp-kammar).
Kosttillskott och Foder
Glukosaminer är ämnen som i studier visat sig stimulera nybildning av brosk i skadade leder. Genom att ge glukosamin kan man fördröja slitaget av leden.
Omega 3 fettsyror, som bland annat finns i höga mängder i fisk, har en antiinflammatorisk effekt.
Specialfoder. Flera företag säljer foder som innehåller fettsyror och glukosaminer. Det förenklar för djurägaren som slipper hålla på med kosttillskott och istället bara ger mat som vanligt.
Bantning av överviktiga hundar är A och O för att ha en chans att förbättra för hunden. Kom ihåg att inte använda lightfoder när hunden ska banta. Lightfoder är bra för hundar som ska hålla vikten men ska hunden banta ska man använda ett riktigt bantningsfoder som innehåller alla vitaminer och mineraler hunden behöver men mindre energi.
Övrigt
Kirurgi. Artroskopi som nämnts ovan är ett sätta att både diagnosticera och behandla en del orsaker till artros. Det finns andra operationer som kan göras beroende på vad grundorsaken är till artrosen. I extrema fall finns det även möjlighet att precis som på människa operera in en konstgjord höftled.
Sjukgymnastik (fysioterapi). En bra sjukgymnast kan göra underverk med en stel och halt hund. Det är viktigt att behålla rörligheten i drabbade leder. Både för att minska smärtan men också för att en rörlig hund har lättare att motionera och därmed att hålla vikten. En hund med artros ska alltså inte bara ligga hemma på soffan utan behöver aktiveras men under kontrollerade former. Ett utmärkt sätt är att låta hunden simma eller gå i vatten. Det finns hundbad dit man kan gå med hunden och många av de stora djursjukhusen har stora rehabiliteringsavdelningar med pool och/eller en så kallad water-walker (enkelt beskrivet ett rullband i ett badkar) där man kan få hjälp att komma igång med träningen.
Förebyggande
Var uppmärksam på tecken symtomen som beskrivs ovan och sök hjälp i tid. Framför allt gäller detta valpar som är halta. Om någon säger att “det är nog bara lite växtvärk” så ska du sparka vederbörande på smalbenet och kontakta en veterinär istället. Om veterinären säger att “det är nog bara växtvärk” så sparkar du veterinären på smalbenet och byter till en annan som vet vad han eller hon pratar om.
Tänk på att hålla hunden smal och välmusklad.
För uppfödare gäller att använda friska och sunda djur i avel. Röntga för att upptäcka fall av höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi. Fuska inte genom att gå till oseriösa kliniker där man inte ger lugnande inför röntgen. Du kanske får ett bättre resultat men döljer bara ett problem som kan komma att förstöra din uppfödning längre fram, ge dig dåligt rykte och värst av allt producera valpar som får ledproblem och måste avlivas i förtid.
Kommentarer (4)
Logga in för att kommenteraHej,
Jag citerar från artikeln Artros Hund:
“Om en normal led utsätts för en onormal belastning, dvs leden blir överarbetad och slits i förtid, ökar risken att utveckla artros.”
Vad är normal belastning? Finns det studier/ artiklar i ämnet? Tacksam om någon har tips!
Hej!
Jag vaknade nu under natten av att min kinesiska naken hund spydde å när hon var klar började hon att gny som om hon hade ont. Men hon slutade efter en halv minut eller så. Vad kan de bero på?
Hejsan, min lagotto tik på 7år är stel i bak, har svårt att hoppa upp för soffor och trappen men i dag så kunde inte hon riktigt komma upp från liggandes på golvet. Hon har HD-D och E hon är också kohasig. men nu symtomen hon har nu låter mera som artros. ska uppsöka veterinär men kan man göra nånting hemma också för att veta om det har med höfterna att göra eller om det är artros ?
Med vänlig hälsning Tove