Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Livmoderinflammation hund

Inledning

Livmodern (uterus) drabbas ibland av inflammationer av varierande svårighetsgrad. Ibland är bara en del av livmodern inflammerad, t ex livmoderhalsen (man talar då om en cervicit eller livmoderhalsinflammation), ibland hela slemhinnan (endometrit) och ibland är hela livmodern så inflammerad att den fylls med varigt sekret (pyometra). Pyometra är mycket vanligt, man räknar med att så mycket som var fjärde tik drabbas.

Orsak

Under löpet förbereder sig livmodern för att ta emot befruktade ägg. Även om tiken inte blir parad kommer slemhinnan att kvarstå en tid och då finns risk att bakterier vandrar in från slidan och växer till dvs slemhinnan blir infekterad. Den vanligaste bakterien är Escherichia Coli oftast bara kallade E coli.

Tikar som får p-sprutor med hormonet progesteron och tikar som fått abort-sprutor löper ökad risk att drabbas av livmoderinflammation.

Man vet också att det är vanligare med livmoderinflammation i vissa raser. Det tyder på att det finns ärftliga faktorer som kan påverka om en tik ska drabbas av livmoderinflammation.

Symptom

Vanligast är att tikar i medelåldern drabbas men sällsynt ser man pyometra redan före ett års ålder. Typiska symtom ses oftast ca två månader efter löp men de kan uppträda när som helst, ibland till och med under själva löpet. De vanligaste symtomen är illaluktande, variga flytningar från vulva, att tiken är trött och hängig, har minskad aptit, feber, kissar mycket och har kraftigt ökad törst.

Diagnos

Misstanken väcks ofta redan vid den kliniska undersökningen och när djurägaren beskriver symtomen. För att säkerställa diagnosen undersöker man livmodern med röntgen eller ultraljud. Ultraljudsundersökning är absolut det bästa redskapet att undersöka livmodern med då även små förändringar kan upptäckas på ett tidigt stadium.

Ett blodprov bör alltid tas för kontroll av röda och vita blodkroppar. Ofta ser man tecken på blodbrist (anemi) och ökat antal vita blodkroppar. Även andra värden, framför allt levervärden kan vara ökade. Blodsockret (glukos)  bör kontrolleras. Ett lågt blodsocker kan nämligen indikera att tiken håller på att utveckla blodförgiftning (sepsis) och då krävs snabb behandling.

Behandling

Lindriga fall av livmoderinflammation kan behandlas med antibiotika om de upptäcks på ett tidigt stadium. Viktigt är då att man följer upp behandlingen med ultraljud tills alla tecken på sjukdom har försvunnit.

Pyometra kan behandlas på flera olika sätt. Vanligast och effektivast (eftersom det förhindrar återfall) är kastration dvs att man opererar tiken och tar bort livmoder och äggstockar.

Medicinsk behandling finns i form av antibiotika och hormonbehandling som tömmer livmodern på var. Denna behandling fungerar inte alltid och det finns alltid risk för återfall men för uppfödare som vill försöka få en kull till på tiken är detta ett alternativ (sedan kan man diskutera om man ska avla på en tik som fått livmoderinflammation eftersom man vet att benägenheten att drabbas delvis styrs av ärftliga faktorer). Medicinsk behandling kan möjligen även vara ett alternativ för gamla tikar som man inte vågar söva.

Man ska vara medveten om att det finns risk för allvarliga komplikationer under behandlingen. Skräckscenariot är att livmodern läcker bakterier ut i bukhålan och att tiken då drabbas av en bukhinneinflammation (peritonit) med dödlig utgång.

Förebyggande

Kastration. En kastrerad tik kan inte drabbas av livmoderinflammation. I övrigt finns ingen förebyggande behandling. Det finns myter om att tikar behöver få en kull valpar för att inte drabbas av livmoderinflammation men det är rent nonsens.

 1. svend möller eriksen # svend möller eriksen Skrev

  hej som det beskrivas i ärt inlägg det är en exakt beskrivning det har kommen övar våran liten korsning hon vägar
  10 kg och är 11 år gammal.
  jag vill be är om hjälp i form av medicine (antibiotika för inflammationen och en medicin för tömma livmoren.
  jag tänker inte låta kastrera, en så gammal kvinna, det skal vare synd, det är möjlig at hon inte kommer i löb
  mera i så hög en ålder.
  jag ber är om hjälp med mediciner. Jag är gammal bonde jag har injekterat djur siden jag var 18 år nu är lag
  76år jag har varit bonde. om ni vill hjälpa mig med mediciner och instruktion över mängder och intervaller. 
  jag bor på Köpenhamnsvägen 7 c Malmö21743

 2. Emmagolden # Emmagolden Skrev

  Hej !
  Vi har en Goldentjej som blir 3 år i december.
  Hon har löpt 3 ggr nu och vid det första löpet var hon 9 månader gammal och andra löpet kom 8 mån efter. Båda dessa gångerna hade hon lite flytning efter löpet och fick antibiotika så det rättade till sig och blev bra.
  Sedan var det 9 månader till tredje löpet. (april 2012) Hon fick flytningar igen, men mer denna gången och vi fick henne undersökt med ultraljud. Hon hade en liten inflammation i livmodern. Hon fick medicin och vid efterkontroll var det bra.
  De tyckte vi skulle vara uppmärksamma på nästa löp och fundera på kastration. Vi är väldigt kluvna om vad som är bäst. Det finns ju för och nackdelar som jag hört.
  Fördelar:
  Kan inte få juvercancer, kan inte få livoderinflammation mer, blir piggare och gladare, inga fler skendräktigheter.
  Nackdelar:
  Inkontinens (detta vill vi absolut inte skall ske), blir tjocka (hon har redan tendens till det), får krullig tjock päls, får inte gå i trappor på 6 veckor efter operationen (vi har trappa ner till tv rummet.
  Finns det fler för/nackdelar?
  Vi vill ju ha vår älskade Emma precis som hon är nu, samma underbara personlighet etc.

  Har hört att man kan ge henne sprutor också, då skall de inte löpa, men har dessa sprutorna, har de också biverkningar? Hur länge kan man ge dem det och hur ofta?

  Jag tror att det bästa är att kastrera, om man skall det, i perioden mellan löpen (då det inte är akut) har jag rätt? Är det då rätt att vänta tills nästa löp om det skulle bli akut livmodersinflammation? Då måste det ju också vara lättare att få komplikationer eller hur?

  Detta känns som ett riktigt dilemma för oss, kan du ge råd?

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons