Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fading puppy hund

Inledning

Fading puppy är en engelsk term för valpar som plötsligt blir sjuka, tynar bort och dör. Det är vanligt att någon valp i kullen dör men ibland drabbas flera valpar eller hela kullen och då kan det vara indikerat med utredning.

En valp kan förlora 5-10% av födelsevikten under första dygnet men sedna ska den komma igång och öka stadigt i vikt varje dag. Normalt ökar en valp i vikt med 5-10% av födelsevikten per dag. Man sk ainte stira sig blind på procent utan det viktiga är att man ser en stadig ökning. Om valpen stannar i vikt eller tom magrar är det en orsak till att snabbt vidta åtgärder.

Orsak

Valpar som blir nedsatta av någon orsak hamnar snabbt i en ond nedåtgående spiral av nedkylning, näringsbrist, dålig syresättning och till slut död.

Man brukar dela upp orsakerna i tre grupper; miljö, genetiska/medfödda och infektioner.

Miljö; för varmt eller för kallt? Valpar under en vecka har svårt att tåla kyla. En kall valp har svårt att ta till sig näring (både att dia och att smälta) och försvagas snabbt av näringsbrist o nedkylning. Överhettning är ovanligare.

Mijö; tiken vill inte ta hand om valparna som blir kalla och får dåligt med näring. Stora klumpiga tikar kan klämma valparna.

Miljö; toxiner kan andas in eller tom tas upp via huden. Vad ligger valparna på? Se till att det är rent och fräscht utan att använda en massa kemikalier.

Genetiska/medfödda defekter; tex olika sorters missbildningar som gomspalt, hjärtfel, tarmfel osv kan göra att valpen inte tar till sig näring eller att blodcirkulationen kollapsar.

Infektioner; herpesvirus är en vanlig orsak men även parvovirus kan orsaka valpdöd. Sårskador kan i värsta fall ge bakterier tillträde till valpens inre och orsaka blodförgiftning. Parasiter som spolmask ger sällan dödliga problem men kan försvaga valpen och göa den mer mottaglig för andra infektioner.

Symtom

Mycket olika. Ibland dör valparna bara knall och fall, ibladn tynar de bort under flera dagar (se upp med valpar som äter dåligt och som hamnar ensamma vid sidan av de andra) och ibland har de uppenbara smärtor i buken, piper och skriker och är oroliga.

Diagnos

Diagnosen ställs utifrån symtomen. Om man ska hitta orsaken till att en valp har dött så behövs obduktion och ev virus/bakterieodling.

Behandling

Försök utesluta faktorer som att tiken har dåligt med mjölk eller juverinflammation (juvret blir svullet och ömt). Om hon inte vill ligga hos valparna så får man hjälpa till med tillskott av värme och stödmatning.

Valpar med uppenbara missbildningar bör avlivas hellre än tillåtas tyna bort och dö.

Hos veterinären kan tiken undersökas och behandlas för eventuella uppenbara problem (tex antibiotika mot juverinflammation) och valparna kan få vätska, glukos (socker), syre och värme (i kuvös) samt behandlas om det finns tecken på infektion (antibiotika).

Förebyggande

Se till att tiken är i god kondition innan parningen och får korrekt foder under dräktigheten och laktationen (digivningsperioden). Miljön ska vara varm och ombonad utan att vara instängd och ha frisk och fräsch luft.

Överväg att vaccinera tiken mot herpesvirus. Det är framför allt aktuellt om man vet att man haft problem tidigare.

Forum Hund

  • Jeg er lei av å sitte

    Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

  • funnet uten å snyte på Internett

    Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons