Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Övervikt hund

Övervikt är ett reellt problem hos våra hundar som många brottas med utan att riktigt lyckas. Att väga för mycket försämrar livskvaliteten, det blir jobbigt att röra sig och det mesta känns lite motigt. Det gäller även för våra hundar. Förutom att vardagen blir tråkigare och jobbigare så bidrar övervikten i stor utsträckning till försämrad hälsa och det förkortar dessutom livet. Det finns undersökningar som visar att en måttlig övervikt (ca 5 kg på en 25 kgs hund) förkortar livet med 2 år. Våra hundar får precis samma problem som vi får vid ökad vikt: problem med lederna, levern, hjärtat, cirkulationen, de får också diabetes, hudsjukdomar och försämrat immunförsvar. Vissa sjukdomar finns ärftligt hos en del hundar/raser men övervikten är bidragande till att de utvecklas.

Det är ju ingen som ger sin hund för mycket mat för att vara elak! Alla hundar som är för tjocka är det därför att deras ägare älskar dem. Men ibland blir resultatet att de älskar ihjäl dem. Det är inte snällt att ge hunden en extra kaka eller smörgås. Det är inte snällt att varje dag lägga lite extra i matskålen för att det ser så lite ut annars. Att låta sin hund vara för tjock är lika mycket djurplågeri som att ge sin hund för lite mat så att den är för mager.

Vad är normalhull?

Naturligtvis så är våra hundar avlade för att se olika ut med olika kroppskonstitution. En del ska vara smäckra och smidiga som en vinthund medan andra skall stå stabilt med fyra tassar på jorden och verka ha tyngden av en bulldozer. Men INGEN hund, oavsett ras, mår bra av att vara tjock! Man skall vara försiktig med att missta fetma för muskelmassa, det är två helt olika saker. Att säga att ”min hund ska se ut så här, de ska ha massa enligt rasstandarden”, är bara okej om det verkligen är muskelmassa vi pratar om.

En normalviktig hund skall vara så slank att du om du stryker med fingrarna över sidan på bröstkorgen så ska du känna revbenen lika lätt som du känner benen i din egen hand om du knyter den och stryker med andra handens fingrar över handryggen. Om du inte är överviktigt själv förstås. Det gäller även om hunden har tjock päls som en chow-chow eller new foundland. Man får lära sig att känna genom pälsen, inte utanpå den. Men hunden ska inte vara så smal att man på en korthårig hund kan räkna revbenen på avstånd. Inte heller ska höftben eller ryggrad kännas alltför utstickande och spetsiga. Där varierar det dock lite mellan olika raser hur lätt de känns.

Viktminskning – praktiska tips

Jaha, nu vet vi vilket hull hunden ska ha. Hur gör man då för att komma dit? Hos hundar precis som hos människor handlar det om att man inte får äta fler kalorier än man gör av med. Det finns tyvärr inget annat sätt. Det finns väldigt många olika foder på marknaden. De flesta hundar har inte behov av de foder som innehåller extra högt energiinnehåll och är avpassat för aktiva hundar, utan klarar sig på ett normalfoder eller lightfoder. Det man ska tänka på är att om man följer dosen som anges på påsen så är den ett riktvärde. Man kan behöva justera lite upp eller ner. Men om avvikelserna blir för stora så får hunden inte i sig de näringsämnen de behöver och då är det bättre att byta till ett foder med mindre energiinnehåll.

Det finns naturligtvis hundar som har en ämnesomsättningssjukdom och går upp i vikt. Därför skall du låta en veterinär undersöka din hund om du tycker det är svårt att få ner den i vikt. Om din hund är kastrerad så kommer den också att behöva lite mindre energi, så då får man dra ner på maten. Hundar som varit väldigt aktiva som arbetande hundar av olika slag eller jakthundar kommer också behöva betydligt mindre mat när de slutar jobba. Överhuvudtaget så gör man av med mindre energi när man blir äldre så då brukar man få ge ett foder med lägre energiinnehåll.

Om hunden är överviktig så brukar jag rekommendera att man börjar med att ge den ett riktigt bantningsfoder. De innehåller sådana ämnen som gör att hunden får bättre mättnadskänsla trots mindre energi. De är också tillverkade så att vitaminer, mineraler, aminosyror osv finns i tillräcklig mängd per energienhet så hunden ska få i sig korrekt mängd och ändå minska i vikt. Man börjar att ge den mängd av fodret som står på påsen för viktminskning. Sen bör man väga hunden varje eller varannan vecka för att se att det går åt rätt håll. Om den efter 2 veckor inte minskat något alls i vikt så minskar man till 80% av den mängden man gav från början.

Jag tycker att det lättaste sättet att veta att hunden inte får i sig för mycket mat är att man på morgonen mäter upp HELA dagsransonen av mat i en burk eller skål. Sen tar man ur den varje gång man vill ge hunden något under dagen: till frukost, fikat, på promenaden, träningen osv. Och när kvällen kommer får hunden det som är kvar i burken till kvällsmat. Är det tomt så blir det ingen kvällsmat. Om hunden fortfarande upplevs som hungrig så kan man dryga ut maten med morötter, vitkål, blomkål, ja grönsaker överhuvudtaget. Om hunden inte tycker om dem/äter dem så är han/hon heller inte särskilt hungrig.

För att minska hetsätningen så är också ett bra tips att låta hunden äta ur en s.k. antihetsätningsmatskål. Det finns flera olika typer på marknaden. De kan vara uppbyggda som en labyrint eller ha piggar som står upp från botten så hunden måste pilla ut foderbitarna. Man kan även med fördel ge hunden sin mat i en aktiveringsleksak. Då blir den både sysselsatt och det tar längre tid att äta. Det finns en uppsjö av dessa leksaker. Det kan vara bollar med hål i där man stoppar maten, pyramider eller kuber med samma funktion eller mer avancerade saker där hunden ska lyfta på saker för att komma åt maten under. Men du kan också ta en tom petflaska och lägga maten i tex. Då får hunden putta och sparka runt den för att maten ska trilla ur. Personligen så ger jag inte mina hundar mat i matskål. Jag låter dem arbeta för att få sin mat, det är det mest naturliga för dem. Det kan vara lydnadsträning eller rena cirkuskonster, men det kan också vara att de får leta reda på godisbitar som jag gömt inomhus, spridit ut på tomten eller lagt ett spår med. Det brukar även vara ett mycket bra sätt att få kräsna hundar att äta. Det är inte normalt för en hund att få sin mat serverad i en matskål, utan de mår bättre av att få lösa problem för att komma åt maten.

Mätbara resultat

Ta gärna hjälp av din veterinär. Låt denne eller en djursjukskötare vara med och väga hunden och skriva in i journalen hur mycket din hund väger när ni börjar. Bestäm tillsammans en lämpligt målvikt för din hund så ni har ett klart mål att jobba mot. Låt dem sedan skriva in vikten varje eller varannan vecka. Det är alltid lättare att bibehålla motivationen när man kan mäta framstegen och ser att det verkligen händer något. Kom också ihåg att när det gäller hundar kan man inte räkna kg per vecka i viktminskning utan det är hekton eller halva hekton om det är en liten hund.
När hunden så småningom nått sin målvikt är det dags att byta till ett vanligt foder igen. Var då noggrann med att fortsätta väga hunden så den inte plötsligt börjar gå upp i vikt igen. Fortsätt gärna med de goda vanorna att inte äta ur matskål utan lösa problem för att få mat. Precis som hos människor handlar bestående viktminskning om att lägga om sina ätvanor.

Jag har inte skrivit så mycket om motionen. Det är naturligtvis så att ju mer aktiv en hund är, desto mer energi gör den av med. Men om din hund är överviktigt kan man inte plötsligt börja öka motionen i någon större omfattning, då är risken för skador och sjukdomar stor. Man får istället först låta hunden gå ner i vikt för att sen öka motionsmängden. Alla hundar, oavsett storlek och ålder, mår bra av minst 2-4 timmars aktivitet per dag.

Lycka till med viktminskningen!

 1. ios # ios Skrev

  Hej Karin och tack för en bra artikel!
  jag har en äldre kastrerad hanhund som dessutom går på kortison och vi har haft problem med övervikt. Nu har vi fått ner honom till en bra vikt och har kunnat hålla honom där, MEN bara när vi inte ger honom något extra överhuvudtaget. Min fråga är då vad jag kan ge honom att tugga/gnaga på? Jag har blivit rekommenderad vinyl-ben men det är han inte intresserad av. Han har istället börjat tugga på diverse saker hemma, kan vara böcker, plast osv vilket naturligtvis är farligt. Kan du rekommendera någon annan typ av tugg som vi kan ge honom utan att det påverkar vikten?
  /I

Forum Hund

 • tjene penge online

  Jeg vil gerne lære at tjene penge online. Jeg er tiltrukket af dette område, og jeg tror, at jeg kan opnå god succes der. Hvad er den bedste måde at komme i gang med dette nu?

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

Gå till forumet om Hund
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons