Övervikt hos hund

Overvikt-hund

Det blir mer och mer vanligt att hundar är överviktiga. Man kan tycka att det inte spelar någon större roll om hunden är lite rund, men även mindre övervikt kan påverka hundens hälsa och i värsta fall göra att den lever kortare tid. Man brukar tala om övervikt när hunden väger 10-20% över idealvikten och det kallas fetma om hunden väger över 20% mer än idealvikten.

Är du orolig för ditt djur?

Boka en videokonsultation med en erfaren veterinär inom några minuter.

  • Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar - 06.00 - 02.00
  • Råd, behandling eller lokal remiss

Orsak till övervikt hos hund

Vissa raser har lättare att utveckla övervikt än andra, men alla hundar kan bli överviktiga om de får för mycket foder i förhållande till sin energiförbrukning. Om hunden får mycket matrester och godis med hög fetthalt utöver sin vanliga mat, ökar risken för övervikt.

Om hunden har ont (tex artros) eller är gammal kan den dagliga motionen bli lidande och göra så att hunden lätt lägger på sig extra vikt. Kastrerade hundar löper högre risk att bli överviktiga då deras ämnesomsättning minskar i samband med kastrationen.

Övervikt kan också orsakas av hormonella sjukdomar som nedsatt funktion i sköldkörteln (hypotyreos) och överproduktion av kortisol (Cushings syndrom). Vissa läkemedel kan också öka aptiten och göra att hunden lättare går upp i vikt.

Konsekvenser av övervikt

Fettvävnaden är faktiskt ett stort hormonellt organ som producerar flera olika hormoner som leder till kronisk, låggradig inflammation i hela kroppen. Fetma kan därför leda till flera olika sjukdomstillstånd som artros, diabetes, sämre immunförsvar, pankreatit, högt blodtryck för att nämna några.

Riskerna vid en narkos ökar för feta djur jämfört med normalviktiga. Överviktiga tikar har svårare att föda sina valpar på ett normalt sätt. Överviktiga djur tolererar heller inte motion och värme lika bra som normalviktiga djur.

Viktguide för hund


1. Kraftig undervikt

  • Revben, höftben och ryggkotor i bakre rygg syns på avstånd.
  • Mycket uppdragen buklinje.
  • Inget urskiljbart kroppsfett.
  • Tydlig förlust av muskelmassa.

2. Undervikt

  • Revbenen känns tydligt och kan vara synliga under minimalt fettlager.
  • Tydligt markerad midja, sett uppifrån.
  • Tydligt uppdragen buklinje.
  • Minimalt med fett.
  • Höftben och ryggkotor i bakre rygg börjar framträda.

3. Idealvikt

  • Revben är lätta att känna men ej synbara under lindrigt eller minimalt fettlager.
  • Uppdragen buklinje.
  • Midjan kan ses uppifrån.
  • Begränsat med fett över revben och svansrot

4. Övervikt

  • Revbenen kan kännas med svårighet under ett måttligt lager fett.
  • Kan ha synbar rak buklinje.
  • Saknar eller har en knappt synbar midja.
  • Synliga fettdepåer över ländrygg och svansrot.

5. Kraftig övervikt

  • Revbenen går ej att känna under ett tjockt lager kroppsfett.
  • Mycket rund buk, ingen eller nedåtbuktande buklinje.
  • Saknar midja.
  • Stora fettdepåer över bröst, rygg, hals och svansrot.

Behandling av övervikt

Om du märker att din hund bär på en övervikt kan det vara bra att kontakta en veterinär för en första bedömning och för att leta efter bakomliggande orsaker som tex en hormonell sjukdom.

Vad kan jag göra hemma själv?

Om hunden är frisk i övrigt finns en del saker man kan prova hemma själv för att få sin hund att gå ner i vikt. Något som man bör tänka på är dock att inte bara minska fodergivan drastiskt utan den ska i så fall minskas gradvis för att vänja hunden vid den minskade mängden ma. Görs det för snabbt finns risk att hunden är väldigt hungrig de första dagarna. Hundar ska bantas långsamt och bör gå ner ca 0,5-2 % av sin kroppsvikt i veckan.

- Byt foder

Det första man bör göra är att byta foder till ett med lägre kaloriinnehåll och sedan endast ge detta, inget annat. Vill man ge godis kan man istället ta några kulor från detta foder. Det är bra att välja ett foder som är speciellt framtaget för just viktnedgång för att man ska vara säker på att hunden fortfarande får i sig rätt mängd av t.ex. protein, vitaminer och mineraler. Detta gör även att hunden kan äta sig mätt trots att mängden kalorier är lägre då bantningsfoder har högt fiberinnehåll som ger mättnadskänsla samt att blodsockret hålls på en jämn nivå. Tänk på att det även finns lightfoder som inte är tänkta för bantning utan snarare för att hundar som lätt lägger på sig ska kunna hålla vikten.

Ta reda på hur mycket just din hund bör äta och väg helst all mat. Det kan vara en god idé att i förväg mäta upp hur mycket hunden får äta på en dag och sedan ge därifrån för att undvika att man ger några kulor för mycket, vilket gör att hunden då inte går ner i vikt. Ofta finns det angivet på foderpåsen, om det är ett bantningsfoder, hur mycket hunden bör äta per dag. Tänkt dock på att man bör gå efter målvikten och inte hundens nuvarande vikt.

Hela utbudet av hundmat.

- Öka hundens aktivitetsnivå

Något annat som är bra att göra hemma är att öka hundens aktivitet. Detta kan t.ex. göras vid utfodring genom att använda sig av aktiveringsboll/aktiveringsskål eller genom att placera ut maten på olika ställen i hemmet. De kan även få göra trix, träna lydnad eller liknande för även mental aktivering innan de får sin mat som belöning. I övrigt kan de aktiveras genom att man leker med dem samt att man självklart kan ta flera eller lite längre promenader i lite mer rask takt. Självklart måste man, precis som för oss människor, öka motionen successivt om man har en överviktig otränad hund, så de inte skadar sig av att plötsligt börja springa, hoppa eller liknande.

För många är det svårt att stå emot sin hunds bedjande blick men tänk på att det inte bara är hunger som gör att hunden tigger mat. En del hundar är bara matglada och kanske äter av gammal vana. Om hunden tigger är det bättre att leka med den, eller gå en extra promenad. Många gånger är det minst lika bra belöning för dem!

Hur vet jag om min hund är för tjock? Vi hjälper dig!

Det kan ibland vara svårt att avgöra om hunden har normal vikt och man kan börja med att boka en rådgivning här hos FirstVet för en första bedömning. Där kan man också få skräddarsydda tips och råd om hur man ska gå tillväga om hunden behöver gå ner i vikt, då behandling av övervikt skiljer sig från individ till individ.

Fler artiklar om hund

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid
  • Ingår i de flesta djurförsäkringar Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 02:00 Öppet alla dagar 06:00 - 02:00
  • Råd, behandling eller remiss Råd, behandling eller remiss