Tandlossning hos hund

Uppskattad lästid 4 minuter
Tandlossning hos hund

Vid tandlossning (parodontit) förekommer en djup inflammation i vävnaden runt tanden. Detta leder till att själva benet runt tanden bryts ned och tandens stödstruktur försämras. Det kan göra ont och leder så småningom till att tanden blir lös. Tandlossning är inte samma sak som angrepp av karies. Kariesangrepp är relativt ovanligt hos hundar, medan tandlossning är väldigt vanligt, förmodligen ett av de vanligaste hälsoproblemen hos våra hundar.

Är du orolig för ditt djur?

Boka en videokonsultation med en erfaren veterinär inom några minuter.

  • Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar - 06.00 - 02.00
  • Råd, behandling eller lokal remiss

Orsak

Det första stadiet till parodontit är bildandet av plack och tandsten. Plack är en beläggning av bakterier som bildas på tänderna och som oåtgärdat omvandlas till tandsten. Bakterierna i plack irriterar tandköttet och leder till tandköttsinflammation (gingivit). Om detta inte åtgärdas sprider sig inflammationen från tandköttet djupare ned i vävnaderna och kan till slut förstöra tandens infästning i tandbenet. Detta orsakar lösa tänder. Tandköttsinflammation är reversibelt vilket innebär att man kan behandla det och därmed förebygga att tandlossning uppstår. Förutom tandlossning kan inflammationen i munnen också leda till inflammation i andra organ i kroppen.

Symptom

De tidigaste symtomen är tandsten och tandköttsinflammation. Tandsten ses på tänderna som en brungul pålagring. Tandköttsinflammation kan ses som en röd kant i tandköttet, precis i övergången mellan tand och tandkött. Tandköttsinflammationen gör tandköttet mer lättblödande vilket kan märkas när man borstar hundens tänder, eller när hunden tuggar på tuggben.

Vid tandlossning kan tandköttet dra sig tillbaka så att rötterna på tänderna blottas. Då skapas en fickbildning mellan tandkött och tand där det kan fastna matrester vilket i sin tur kan göra att hunden får mycket dålig andedräkt. Tänderna kan även bli synligt eller kännbart lösa.

Man kan också märka att hunden får ont i munnen, att den till exempel inte vill tugga på ben, bära på saker, äta hård mat eller att den bara tuggar på ena sidan av munnen. I vissa fall kan det bildas en smärtsam böld vid tandroten som ibland kan ses som en svullnad under hundens öga. Dessa svullnader kan öppna upp sig i sår och tömma sig på var.

Hundar visar dock sällan tydliga tecken på smärta såsom gnällande eller ylande när de har ont i munnen, utan blir oftare istället mer tillbakadragna eller upplevs kanske som sura eller irriterade.

Diagnos

Veterinärer kan ofta diagnosticera tandlossning genom att konstatera lösa tänder och/eller att tandköttet är tillbakadraget. Ofta kan man också se mycket tandsten. Det förekommer dock att hundar som har mycket lite tandsten ändå har stora problem med fickor i tandköttet och tandlossning.

För att veta den exakta utbredningen av tandlossningen behöver man undersöka hundens mun under narkos. Om det finns tandsten behöver den tas bort och man mäter hur stora fickbildningar som finns vid de olika tänderna med hjälp av en sond/fickmätare. Större fickdjup kan tyda på tandlossning. För att slutgiltigt kunna bedöma hur en tand mår används tandröntgen då man även kan bedöma tandrötterna.

Behandling

Vid tandköttsinflammation, tandsten och tandlossning är behandlingen att man rengör tänderna från tandsten och plack, polerar dem och drar ut de tänder som är drabbade av allvarlig tandlossning. Detta sker under full narkos.

Det går inte att utföra en adekvat tandrengöring på icke-sövda djur. Dels är djuren inte tillräckligt stilla för att munhålan ska kunna undersökas ordentligt och dessutom gör det ofta ont. Vid en full narkos placerar man en tub/slang i luftstrupen på hunden så att hunden inte andas in de små droppar som blir när man rengör tänderna, då dessa innehåller bakterier.

Om det finns djupa fickbildningar, om tänderna är lösa, eller om det har blivit en böld vid tandroten på tanden (rotspetsabscess), behöver påverkade tänder dras ut.

Tänder som är kraftigt drabbade av tandlossning kan inte läka, utan kommer fortsätta vara lösa. Det kommer också att samlas matrester och bakterier i fickorna mellan tand och tandkött, vilket gör att inflammationen fortskrider och smärta kan uppstå. Om det endast rör sig om en mindre ficka vid tanden, och hundens ägare kommer åt att borsta ordentligt kan man förhindra att tandlossningen fortsätter.

Förebyggande

Daglig tandborstning är det som hjälper allra bäst. Tuggben, kosttillskott och specialfoder kan ge viss hjälp och vara bra komplement, men inget kan ersätta daglig tandborstning.

Läs gärna mer i vår artikel om tandborstning på hund

När bör man kontakta veterinär?

Om du noterar några av symptomen som är beskrivna här ovan eller om du är orolig för din hund ska du alltid ta kontakt med veterinär. Här kan du boka ett videosamtal hos oss på FirstVet för att få en första bedömning av ditt djur.



Publicerad: 2024-02-29

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid
  • Ingår i de flesta djurförsäkringar Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 02:00 Öppet alla dagar 06:00 - 02:00
  • Råd, behandling eller remiss Råd, behandling eller remiss
Träffa veterinär via video - kort väntetidTräffa veterinär via video - kort väntetid

Med FirstVet flyttar veterinärkliniken, djurbutiken och apoteket in i mobilen. Få snabba råd, trygg vård och rätt prylar – varje dag, året om. Videosamtal till FirstVet ingår utan extra kostnad i många djurförsäkringar och du kan enkelt klicka hem produkterna som veterinären rekommenderar, alltid med snabb hemleverans.

FirstVet AB (559047-9894)

Strandvägen 47 5tr, 114 56 Stockholm

Klicka här för att kontrollera att webbplatsen är lagligKlicka här för att kontrollera att webbplatsen är laglig

FirstVet Apotek är ett apotek med tillstånd från Läkemedelsverket och tillhandahåller samtliga läkemedelsprodukter på denna webbplats. Övriga produkter tillhandahålls av FirstVet utanför apotekstillståndet.

apotek logoapotek logo