Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Magomvridning hund

Inledning

Säg magomvridning och många ägare till storvuxna hundar ryser. Få har sett en hund med magomvridning men alla har hört talas om det och vet hur allvarligt det är. Det drabbar typiskt storväxta hundar med djup bröstkorg men alla raser kan drabbas.

Orsak

Det har länge diskuterats vad som är den verkliga orsaken till magomvridning men troligen är det flera saker i kombination. En djup bröstkorg, där det finns stort utrymme för magsäcken att röra sig, kombinerat med svagheter i de ligament som håller magsäcken på plats. Lägg till lek och rörelse efter en rejäl måltid så anses risken öka ytterligare.

Vad som händer är att magen roterar runt sin egen “axel”. Tänk dig en lång slang. Mitt på slangen finns det en utvidgning som en ballong med öppning i två ändar. Håll fast i slangens ändar men vrid ballongen ett varv. Vad händer? Jo båda öppningarna till ballongen snörps av och innehållet i ballongen kan varken komma framåt (kräkas upp) eller rinna bakåt (ut i tarmen). Den mat som blir fångad i magsäcken jäser och gasen som bildas får magen att expandera till en jätteballong som pressar på alla organ i buk o brösthåla. Resultatet blir till slut att cirkulationen i hela kroppen kollapsar och hunden dör i svåra plågor.

Symtom

De kommer ofta snabbt och plötsligt. Hunden är orolig, dreglar kanske lite och framför allt försöker den kräkas men inget kommer upp. Kräkförsöken är ofta högljuda och uppenbart plågsamma. Magsäcken svullnar upp. I början kan svullnaden vara förrädiskt liten och svår att se, framför allt hos långhåriga raser men om man trummar med fingrarna mot buken så kan man ofta höra ett dovt, ihåligt ljud. När magen sväller blir bukomfånget mer uppenbart och andningen försvåras.

Diagnos

Symtomen räcker ofta gott för att ställa diagnosen men en röntgenbild kan vara motiverad i tveksamma fall och en del hundar har inte omvridning utan bara en överfull magsäck (tex om hunden brutit sig in i skafferiet och tömt foderpåsen).

Behandling

En hund med misstänkt magomvridning ska omedelbart till veterinär. Tro inte att det hjälper att springa i trappor, hoppa över hinder edyl huskurer man ibland hör talas om. Kör direkt till veterinären utan omvägar. Varje minut räknas.

Väl hos veterinären brukar man göra en akut tömning av gas genom att sticka en grov kanyl genom bukväggen. Det gäller att man vet var man ska sticka annars riskerar man att punktera tex mjälten och orsaka en akut blödning i buken.

Numera opererar de flesta veterinärer akut och tömmer magsäcken via ett snitt i magsäcksväggen. Efter tömningen sys magsäcken fast i bukväggen för att förhindra nya omvridningar. Ingreppet görs givetvis i full narkos.

Förr var den vanliga behandlingen att man magpumpade hunden i vaket tillstånd. Det var inte speciellt trevligt men räddade livet på hunden. Metoden kan fortfarande användas för att rädda liv i väntan på en veterinär som kan utöra operationen.

Förebyggande

Vissa raser är mer drabbade än andra men det finns inga genetiska tester eller liknande som kan tala om ifall en hund kommer att drabbas. Har man en storväxt hund av riskras (tex grand danois, stora vinthundsraser, mastiffer av olika slag, vissa retrievers och setterraser, schäfer mfl) bör man tänka på att inte motionera hunden eller leka häftigt efter en stor måltid. Många gånger vrids dock magsäcken om utan att man kan koppla det till någon speciell aktivitet.

Forum Hund

  • Jättestressad cane corso

    Har en Cane Corso på 1 år och 2mån. Han är och har blivit ännu mer stressad. Alltså super stressad. Så fort vi ska åka iväg eller bara en av oss i familjen så börjar han gå runt runt med svansen mellan benen och öronen bakåt och som kryper ihop.…

  • Diabetes mellitus hund

    Diabetes mellitus, sockersjuka, är en gammal sjukdom som var känd redan för flera hundra år sedan. Sjukdomen innebär en brist på insulin, insulin får istället injiceras. Behandlingen är vanligen livslång.

  • Demens???

    Är det någon som upplever samma problem som jag med min 14 år gamla Parson russel-hane; att han har svårt att komma till ro om kvällarna och vandrar runt, runt i lägenheten samt krafsar ibland på olika dörrar?? Kan det vara demens?? Vet någon hur hörseln på en så pass…

Gå till forumet om Hund
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons