Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Dålig andedräkt hund

Inledning

Dålig andedräkt är ett vanligt problem hos hund. Många hundar har lite dålig lukt utan at det behöver bero på något sjukligt men ibland är lukten starkt och då kan det vara motiverat med en undersökning hos veterinär. Det finns flera sjukliga tillstånd där dålig lukt från munnen, eller halitosis med medicinsk terminologi, är det första uppenbara tecknet på ett allvarligt problem.

Orsak

Man kan dela in orsaker till halitosis i två kategorier.

A,När hunden har ätit illaluktande föremål tex rutten mat eller andra hundars eller människors avföring. Det här är ett vanligt problem men relativt lätt att åtgärda

B, tillstånd där bakterieväxt i mun och svalg producerar illaluktande ämnen. Bakterierna kan få fäste och växa till av många olika anledningar. I läppveck (ragader) blir det varmt och fuktigt och ibland extra näring i form av matrester, en perfekt miljö för bakterier. Tandsten, skador på tänder, inflammerat tandkött och tumörer i mun eller svalg bildar också grogrund för bakterier. Mer ovanliga orsaker är mat som blir kvar i mun, svalg eller matstrupe på grund av nervskador som hindrar hunden att svälja.

Symtom

Förutom den dåliga andedräkten beror det lite på orsaken. Om det är inflammerade hudveck så kan hunden vara öm om läpparna och huden rodnad, kanske till och med varig. Skador i munnen kan vara svårare att upptäcka då de flesta hundar ogillar närmare inspektion av munnen men tandköttet kan vara svullet, ömt och rött i hela munnen eller bara lokalt vid en skada. Tandsten brukar vara uppenbart för de flesta men tandstenen kan allvarligare skador som tandfrakturer och blottade tandrötter. I de fall där hunden har svårt att svälja kan man se symtom som hängande käke, intensivt dreglande och oro. Hunden försöker äta och dricka men kan inte eller spiller mycket.

Diagnos

Normalt görs en grundlig allmän undersökning av hunden plus en del tester för att se att nervsystemet verkar fungera som det ska. För att få en korrekt diagnos krävs dock många gånger att hunden sövs för en grundlig undersökning av munhåla och svalg. Ibland behövs tandröntgen för att se vilka tänder som är skadade och hur allvarligt skadade de är.

Behandling

Försök förhindra att hunden äter avföring eller annat illaluktande.

Inflammerade hudveck måste hållas rena och torra och inflammation kan hållas efter med uttorkande och bakteriedödande vätskor som tex klorhexidin eller alsollösning. Ibland är antibiotika motiverat och i svåra fall behövs operation dvs plastikkirurgi där vecken helt enkelt opereras bort så att resultatet blir slät hud. Rengöring är dock alltid A och O.

Tumörer i mun och svalg försöker man om möjligt operera bort. Innan man gör drastiska operationer (idag finns möjligheter att operera bort stora bitar av käkbenet för att bli av med en tumör) så bör man ta en biopsi, dvs ett vävnadsprov, för att få veta vilken typ av tumör man har med att göra. Är det en elakartad tumör bör man tänka sig för både en och två gånger innan man bestämmer sig för operation och man ska definitivt leta efter tecken på dottertumörer i lymfknutor, lungor och bukorgan först. Har tumören redan spridit sig eller om risken att den återkommer är stor är det vanligen inte rimligt att utsätta hunden för en smärtsam operation. Strålningsterapi och cellgiftsbehandling kan låta främmande för många men behandlingsmetoderna finns tillgängliga i Sverige idag och är ibland ett alternativ till operation och ibland ett komplement dvs man opererar samt strålbehandlar och/eller medicinerar med cellgifter. Allt beror på vilken typ av tumör man har med att göra.

Tandsten i sig är ett enkelt att skrapa bort och bör göras i narkos med specialanpassad utrustning som gör rent även in under tandköttskanterna. Med en vanlig tandskrapa som man köper i zoo-butiken kan man få bort det värsta på ytan men inte den tandsten som finns under tandköttet och ner i fickor. Är en eller flera tänder frakturerade och infekterade är det vanligen att rekommendera att den/de dras ut. Inflammationen i tandköttet behandlas med bakteriedödande medel, som tex klorhexidinlösning, och i svåra fall kan antibiotika vara motiverat. Smärtstillande och antiinflammatorisk medicin bör ges för att minska besvären för hunden medan skadorna läker ut.

Nervskador som orsakar svårigheter att svälja kan vara mycket svåra att åtgärda. Allt beror på den underliggande orsaken. Vissa sjukdomar, exempelvis Myasthenia gravis, kan behandlas mer eller mindre framgångsrikt men om orsaken är att en tumör eller en skada har förstört nerven så går det inte att göra något.

Förebyggande

Hindra din hund att äta avföring, döda djur och dålig mat. Förebygg tandsten och tandköttsinflammation genom tandbortstning (viktigast) och olika fodertillskott som förhindrar nybildning av tandsten. Om dessa tillskott fungerar eller ej tycks vara väldigt individuellt så prova dig fram till vad som fungerar för dig och din hund.

Många hundar, framför allt dvärghundsraser, bildar ny tandsten väldigt snabbt och de drabbas lätt av tandlossning. Här är det motiverat med tandstenstagning i narkos en eller flera gånger per år för att mota Olle i grind.

Forum Hund

  • "WhatsApp:+1(859)740-9292" Get PMP,CISSP,CISCO,CHST,Azure exam proxy

    "WhatsApp:+1(859)740-9292" Get PMP,CISSP,CISCO,CHST,Azure exam proxy Get Original Language, IT, Management and Medical Certifications with no stress , 100% pass guarantee with insurance, We are a group of professors in USA,UK and others with the path that will help you make your target in Language, IT, Management and Medical Exams. Please…

  • Goupil

    Behöver du ett häftigt elfordon som du kan köra omkring med alla dina husdjur och prylar? Köp en Goupil här - https://lhsmaskiner.se/elbilar/

  • rahaa verkossa

    Kuinka luulet voivasi ansaita hyvää rahaa verkossa nyt? Olen yrittänyt monta kertaa tehdä tämä, mutta toistaiseksi en ole pystynyt tekemään paljon, mikä voisi olla ongelma?

Gå till forumet om Hund
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons