Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 08:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Experten: "Tre saker du bör veta om kennelhosta"

Experten:

Kennelhosta är ett samlingsnamn för övre luftvägsinfektioner hos hundar.
Hostan i sig är inte farlig men infektionen kan i värsta fall leda till allvarliga följdsjukdomar.
– Genom att vaccinera din hund mot kennelhosta minskar du risken för att hunden får kraftiga symptom ifall den smittas, säger Anja Launila, veterinär på FirstVet.

Kennelhosta liknar människans kikhosta till symptomen och den kan orsakas av flera olika smittämnen. Oftast är det ett virus eller en kombination av olika virus som orsakar sjukdomen, men ibland är även bakterier inblandade. Typiska symptom för kennelhosta är intensiva hostattacker där hunden ofta hostar så att den får kväljningar. Efter en intensiv hostattack kan hunden få upp ett vitaktigt slem.

– Sjukdomen överförs oftast genom att en hund kommer i direktkontakt med en sjuk hunds saliv/nossekret, exempelvis via hostning eller nysning. Den kan också smitta indirekt via exempelvis vattenskålar, leksaker och människors händer, säger Anja Launila, veterinär på FirstVet.

Här nedanför kan du läsa tre saker som kan vara bra att känna till för att undvika kennelhosta på din hund.

1. Kan smitta på promenaden

Ordet kennelhosta är lite missvisande eftersom det inte bara är på kennlar som hundar kan smittas. De insjuknar oftast efter att ha varit tillsammans med flera andra hundar på en mindre yta – exempelvis på utställningar, tävlingar, kurser och hunddagis. Hundar kan även smittas av andra hundar på promenader, särskilt i städer och tätbebyggda områden. Om du hör att det går kennelhosta i området där ni vistas kan det vara bra att undvika att din hund hälsar på okända hundar under en period.

2. Det går att vaccinera i förebyggande syfte

Det går inte helt att skydda din hund mot kennelhosta. Även vaccinerade hundar kan drabbas av kennelhosta, men de får som regel en betydligt mildare variant av sjukdomen än om de varit ovaccinerade. Det kan vara bra att vaccinera din hund i förebyggande syfte om den träffar många andra hundar, exempelvis i tätbebyggda områden eller på utställningar, tävlingar eller hunddagis. Din veterinär kan hjälpa dig att reda ut om din hund behöver vaccineras.

3. Droppar eller spruta

Det finns idag två typer av vaccin – ett som injiceras med spruta och ett som ges som droppar i nosen. Det förstnämnda vaccinet är en injektion under huden som skyddar mot parainfluensavirus, som är en av de vanligaste orsakerna till kennelhosta. Det andra vaccinet ges som nosdroppar och skyddar mot både parainfluensavirus och bakterien Bordetella bronschiseptica. Denna bakterie kan smitta via direktkontakt men kan också överleva länge i miljön utanför kroppen.


Du vet väl att du kan boka ett videosamtal med veterinär hos FirstVet för att få hjälp kring valet av vaccin?
» Boka ett videosamtal hos FirstVet för rådgivning med erfaren veterinär.

Forum Hund

  • Min hund har kvalsterallergi

    Hej. För några månader sedan blev det klart genom blodprov att min 2,5 år gamla shih tzu har kvalsterallergi. Hon kliar sig väldigt mycket och jag tycker så synd om henne. Jag brukar duscha henne med douxo douxo calm schampoo efter råd från min veterinär men det verkar inte fungera.…

  • B12 brist.

    Hej. Min siberian husky var dålig i ca en vecka med kräkningar samt att hon varken åt eller drack. Hon gick snabbt ner i vikt och blev väldigt mager och Eftersom hon inte drack blev hon snabbt inlagd på dropp. De gjorde vid vet besöket både kontrast röntgen, vanlig röntgen,…

  • Jag har en hund på 8 år

    Hej! Jag har en hund på 8 år chines naken hund.. han har aldrig haft problem tidigare förutom att han bröt bakbenet som valp. Men nu dom två senaste veckorna har han rasat ner i vikt och vill inte äta eller dricka (bara ibland men de är alldeles för lite…

Gå till forumet om Hund
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons