Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet alla dagar 09-24
 • ✓ Kostnadsfritt med djurförsäkring
 • ✓ 98,5% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Experten: "Tre saker du bör veta om kennelhosta"

Experten:

Kennelhosta är ett samlingsnamn för övre luftvägsinfektioner hos hundar.
Hostan i sig är inte farlig men infektionen kan i värsta fall leda till allvarliga följdsjukdomar.
– Genom att vaccinera din hund mot kennelhosta minskar du risken för att hunden får kraftiga symptom ifall den smittas, säger Anja Launila, veterinär på FirstVet.

Kennelhosta liknar människans kikhosta till symptomen och den kan orsakas av flera olika smittämnen. Oftast är det ett virus eller en kombination av olika virus som orsakar sjukdomen, men ibland är även bakterier inblandade. Typiska symptom för kennelhosta är intensiva hostattacker där hunden ofta hostar så att den får kväljningar. Efter en intensiv hostattack kan hunden få upp ett vitaktigt slem.

– Sjukdomen överförs oftast genom att en hund kommer i direktkontakt med en sjuk hunds saliv/nossekret, exempelvis via hostning eller nysning. Den kan också smitta indirekt via exempelvis vattenskålar, leksaker och människors händer, säger Anja Launila, veterinär på FirstVet.

Här nedanför kan du läsa tre saker som kan vara bra att känna till för att undvika kennelhosta på din hund.

1. Kan smitta på promenaden

Ordet kennelhosta är lite missvisande eftersom det inte bara är på kennlar som hundar kan smittas. De insjuknar oftast efter att ha varit tillsammans med flera andra hundar på en mindre yta – exempelvis på utställningar, tävlingar, kurser och hunddagis. Hundar kan även smittas av andra hundar på promenader, särskilt i städer och tätbebyggda områden. Om du hör att det går kennelhosta i området där ni vistas kan det vara bra att undvika att din hund hälsar på okända hundar under en period.

2. Det går att vaccinera i förebyggande syfte

Det går inte helt att skydda din hund mot kennelhosta. Även vaccinerade hundar kan drabbas av kennelhosta, men de får som regel en betydligt mildare variant av sjukdomen än om de varit ovaccinerade. Det kan vara bra att vaccinera din hund i förebyggande syfte om den träffar många andra hundar, exempelvis i tätbebyggda områden eller på utställningar, tävlingar eller hunddagis. Din veterinär kan hjälpa dig att reda ut om din hund behöver vaccineras.

3. Droppar eller spruta

Det finns idag två typer av vaccin – ett som injiceras med spruta och ett som ges som droppar i nosen. Det förstnämnda vaccinet är en injektion under huden som skyddar mot parainfluensavirus, som är en av de vanligaste orsakerna till kennelhosta. Det andra vaccinet ges som nosdroppar och skyddar mot både parainfluensavirus och bakterien Bordetella bronschiseptica. Denna bakterie kan smitta via direktkontakt men kan också överleva länge i miljön utanför kroppen.


Du vet väl att du kan boka ett videosamtal med veterinär hos FirstVet för att få hjälp kring valet av vaccin?
» Boka ett videosamtal hos FirstVet för rådgivning med erfaren veterinär.

Forum Hund

 • Mat till mopsvalp

  Hej! Är det någon som vet vad för mat jag bör ge en mopsvalp på 12 veckor? Märke, typ osv.

 • Gammal hund med konstigt läte

  Hej, Vår gamla hund har börjat göra någonting underligt: https://www.youtube.com/watch?v=tYJwh29Z2_4 Han får "attacker" där han kraftigt drar in luft genom nosen. Någon som vet vad det är?

 • Valp 6 mån Bajsning

  Hej Har en 6 mån huskytik som äter taste of the wild torrfoder. Vi ger henne ungefär 6-7 dl om dagen. Morgon och kväll. Hon får alltid något ben att tugga på också. Hur ofta är det normalt att hon ska bajsa om dagen för att det ska vara ok?…

Gå till forumet om Hund
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons