Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Så skyddar du din hund mot kennelhosta

Kennelhosta drabbar regelbundet hundar runt om i Sverige. Sjukdomen i sig är inte farlig men den kan leda till allvarliga följdsjukdomar. Hårdast drabbas de hundar som inte är vaccinerade.


Kennelhosta är som det låter en sjukdom som ger hosta och som liknar människans kikhosta. Sjukdomen är vanligtvis inte så allvarlig men den kan drabba vissa hundar hårdare än andra.

– Ovaccinerade valpar, äldre hundar eller hundar som av andra anledningar har nedsatt försvar kan bli riktigt sjuka och i värsta fall få allvarlig lunginflammation som följd av kennelhostan, säger Anja Launila, veterinär på FirstVet.

Alla hundar kan drabbas


Många tror att kennelhosta bara drabbar de hundar som vistas på just kennel – något som inte stämmer. Alla hundar kan drabbas men störst risk löper de hundar som vistas i miljöer där det finns flera hundar, som till exempel i tätbebyggda områden på utställningar, tävlingar eller kurser. En hund som haft kennelhosta är inte skyddad mot att få sjukdomen igen vid ett senare tillfälle.
– Smittan överförs i första hand när en hund kommer i direktkontakt med en sjuk hund via saliv, hostningar eller nysningar, säger Anja. Hon menar även att smittan kan ske indirekt via miljön, till exempel genom vattenskålar, leksaker och människors händer.

Vaccination mot kennelhosta

Om din hund är i riskzonen för att smittas av kennelhosta kan det vara en god idé att vaccinera den. Anja Launila tycker ändå att det är bra att vara medveten om att inget vaccin kan ge ett hundraprocentigt skydd. 
– Kennelhosta orsakas av flera smittoämnen och mot några av dessa finns det inget vaccin. Även vaccinerade hundar kan drabbas av kennelhosta, men de får som regel en betydligt mildare variant av sjukdomen än om de varit ovaccinerade, säger hon.

Två typer av vaccin

För att skydda din hund finns det idag två olika typ av vaccin som veterinären kan använda. Det ena ges som injektion under huden och ger skydd mot parainfluensavirus, som är en av de vanligaste orsakerna till kennelhosta och som smittar vid direktkontakt. Det andra vaccinet ges som nosdroppar och ger skydd mot både parainfluensavirus och bakterien Bordetella bronchiseptica. Bordetella bronchiseptica smittar via direktkontakt men kan även överleva en längre tid i miljön och smitta indirekt via t ex föremål och människors händer.

Enligt världsorganisationen för veterinärmedicinska frågor, World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) skyddar vacciner som ges i nosen mer effektivt mot kennelhosta. I deras vaccinationsguide skriver de bland annat att vaccin som ges i nosen är att föredra då det ger ett skydd i hundens nosslemhinna – det vill säga direkt på platsen för en eventuell infektion.

Din veterinär kan hjälpa dig att reda ut om din hund behöver vaccineras mot kennelhosta samt vilket vaccin som passar bäst.


Du vet väl att du kan boka ett videosamtal med veterinär hos FirstVet för att få hjälp kring valet av vaccin?
» Boka ett videosamtal hos FirstVet för rådgivning med erfaren veterinär.

Annons

Forum Hund

 • Vaccination hund

  Att vaccinera sin hund mot parvo, valpsjuka, smittsam leversjukdom och kennelhosta är ett av de bästa sätten att hålla sin hund frisk. Fördelarna uppväger biverkningsriskerna

 • Hej (VIKTIGT)

  Våran hund är 8 månader nu och det är en shitzu blandat med malteser helt plötsligt efter jag och hunden lekte i baksidan av huset i snön och sprang när vi kom in märkte jag att han gick snett med benet?

 • Hård knöl som växer på örat

  Hej! Min boxer på 8 månader har en knöl på örat sedan 3 veckor. Den växer långsamt och är hård, vätskar sig inte. Han har inte besvär av den som jag märker och han är pigg som vanligt. Ska man avvakta eller åka in och visa den för veterinär? Hälsningar…

Gå till forumet om Hund
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons