Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Parvo hund

Inledning

Parvo-viruset är ett litet seglivat virus som kan drabba alla hunddjur (varg, räv, hund osv) och det finns spritt över hela världen. Det kallas även hundpest (fast pest är egentligen en bakteriesjukdom) och orsakar kräkning och diarre.

Första gången man hittade parvovirus hos hund var 1978 och man tror att det var kattens parvo-virus som hade muterat dvs ändrat sig så att det nu även kunde smitta hundar.

Tack vare att svenska djurägare är mycket flitiga med att vaccinera sina hundar är det idag ovanligt med svårare sjukdom till förljd av parvoviruset.

Orsak

Parvo orsakas alltså av ett virus. Viruset är litet men oerhört tåligt och klarar stora förändringar i miljön varför det är svårt att sanera bort det. I jord kan viruset leva i flera år.

Viruset trivs och frodas framför allt i tarmen men även i benmärg, hjärta mfl vävnade så symtomen kan bli mycket varierande.

Viruset sprides framför allt via avföringen. Kontaminerade föremål tex leksaker och vattenskålar sprider sedan viruset vidare till nästa hund som slickar eller tuggar eller dricker i sig smittan. Eftersom viruset är så motståndskraftigt så är det fullt möjligt för en människa att sprida viruset med tex jordiga skor eller smutsiga kläder.

3-4 dagar efter att en hund infekterats så börjar den utsöndra virus och kan göra så i ett par veckor. Ofta börjar virusutsöndringen redan innan hunden har fått symtom.

Symptom


Absolut vanligast är att hunden kräks intensivt och får sprutande, ibland blodig, diarre. De blir trötta, hängiga och tappar aptiten. En del får feber. I milda fall är hunden dålig i 1-2 dagar, ofta ser man symtom i 3-5 dagar men enstaka hundar blir svårt sjuka och dör även om man skriver in dem på djursjukhus för intensivvård.

Diarren orskar en kraftig vätskeförlust som leder till rubbningar i blodcirkulationen och blodsalter (elektrolyter) mm. Resultatet kan bli en total kollaps och död. Brist på vita blodkroppar (leukopeni) gör att hunden blir mer känslig för bakterieinfektioner och kan drabbas av blodförgiftning (sepsis) vilket i sig är ett livshotande sjukdomstillstånd.

Viruset kan sällsynt slå sig på hjärtat och ge en hjärtmuskelinflammation som ofta är dödlig. Det drabbar främst valpar under vecka 4-8. Tack vare att de flesta tikar är vaccinerade så är detta en ytterst ovanlig variant av sjukdomen numera eftersom valparna får i sig skyddande antikropppar via modersmjölken (det skyddet försvinner efter ca 10-12 veckors ålder varför det är viktigt att vaccinera igen då).

Diagnos

Symtomen räcker för att väcka misstanken och vill man sedan hitta bevis så finns det flera olika sorters test som påvisar virus i avföring eller antikroppar i blodet.

Dessutom orsakar parvovirus nästan alltid en rejäl sänkning av antalet vita blodkroppar i blodet (leukopeni) vilket kan vara en användbar ledtråd tex om man på jourtid inte har tillgång till ett laboratorium som kan bevisa att det är parvo. Har man en hund med blodig diarre och leukopeni så är misstanken om parvo stark. Den stärks ytterligare om hunden dessutom inte är vaccinerad.

Behandling

Har hunden bara fått en mild släng av sjukdomen (det kan även vaccinerade hundar få) så räcker det ofta med några dagars vila och skonkost.

I allvarligare fall krävs inskrivning på djursjukhus där hunden isoleras från andra patienter och får dropp. Innehållet i droppet justeras berende på eventuella rubbningar i pH, saltbalans osv.

Finns tecken på blodförgiftning kompletterar man med antibiotika men oftas är det inte nödvändigt och ingår inte som rutin vid behandling av diarre.

Förebyggande

Vaccination, vaccination, vaccination! Ibland hör man folk säga att det är onödigt att vaccinera eftersom sjukdomen är så ovanlig i Sverige och att biverkningsrisken av vaccination skulle vara värre än sjukdomen. Trams! Att sjukdomen är ovanlig beror på att vi vaccinerar. Om alla slutade vaccinera så skulle vi snabbt se många hundar dö i parvo. Vaccination görs vid åtta och tolv veckors ålder samt vid ca tolv månaders ålder och sedan vart tredje år resten av livet.

Att sanera bort parvo ur en smittad miljö är svårt. Det finns desinfektionsmedel som kan vara effektiva i inomhusmiljö och för att rengöra tex leksaker men hur desinficerar man en trädgård? Enda sättet är att gräva upp all jord och köra hem ny. I praktiken gör man inte så utan vi förlitar oss på vaccinationer (vilka är mycket effektiva) varför det är viktigt att alla fortsätter att vaccinera.

Forum Hund

  • tjene penge online

    Jeg vil gerne lære at tjene penge online. Jeg er tiltrukket af dette område, og jeg tror, at jeg kan opnå god succes der. Hvad er den bedste måde at komme i gang med dette nu?

  • Jeg er lei av å sitte

    Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

  • funnet uten å snyte på Internett

    Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

Gå till forumet om Hund
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons