Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Hjärtmask hund

Inledning

Hjärtmasken, dirofilaria immitis, finns inte i Sverige men väl i södra Europa och kan därför mycket väl tänkas komma in i landet med hundar från tex Spanien.

Orsak

Hjärtmasken är en tunn, trådformad parasit som lever i blodkärlen hos hundar och katter. Mera sällsynt drabbas andra djur och ibland även människa. Typiskt ses parasiterna i höger kammare och i lungartären (det kärl som leder blod från hjärtat till lungorna). Parasiten orsakar inte alltid symtom men blir det många maskar kan kärlskadorna orsaka högersidig hjärtsvikt och blodproppar i lungorna. Skadorna kan leda till döden.

Spridning sker genom att vuxna maskar producerar så kallade mikrofilarier. Dessa sugs upp av myggor och mognar där för att sedan spridas till en ny individ nästa gång myggan suger blod. Värt att notera är att utvecklingsfasen i myggan kräver en hög medeltemperatur under några dagar. Vårt svenska klimat bjuder normalt inte på den typen av temperatur som krävs så i dagsläget anses risken minimal att sjukdomen ska få fäste i landet. I Sverige är alltså sjukdomen bara ett problem för den drabbade individen.

Symptom

Ofta inga symtom all men i milda fall ses oregelbunden lindrig hosta. Vid måttlig sjukdom noteras att hunden blir orkeslös, visar så kallas motionsintolerans (blir andfådd av en normal promenad), får tung andning och hostar regelbundet o kraftigt. Lyssnar man på lungorna med stetoskop hörs frasande andningsljud. I svåra fall magrar hunden, andningen blir mycket ansträngd, hunden kan svimma och ibland hosta blod (hemoptysis). Nu ses också hjärtsvikt vilket ger symtom i form av hjärtklappning (snabb puls/tachycardi), förstorad lever och vätska i buken (ascites).

Blir skadorna på hjärta och lungor tillräckligt omfattande leder det till total cirkulationskollaps och död.

Diagnos

Viss effekt kan ses på allmänna blodvärden som tex blodbrist (anemi) av varierande grad och förhöjda nivåer av vita blodkroppar (leukocytos)  framför allt vita blodkroppar av typen eosinofiler.

Ibland kan mikrofilarierna påvisas i blodet men det är inget säkert test då avsaknad av mikrofilarier inte utesluter att hunden trots allt ändå har hjärtmask. Hittar man mikrofilarier har man dock en säker diagnos.

På röntgen och ultraljud kan typiska förändringar ses, åtminstone i svårare fall.

Bästa metoden är blodprov som direkt påvisar så kallade antigen i blodet.

Behandling

Bästa sättet är att förebygga (se nedan) då behandling av hundar med vuxna parasiter är förenat med stora risker. Behandlingen består av mask-dödande medel (tex melarsomine) och när parasiterna dör så kan de orsaka massiva blodproppar som dödar hunden.  Ska en hund behandlas mot vuxna hjärtmaskar ska den därför vistas på djursjukhus med tillgång till övervakning dygnet runt tills risken för akuta blodproppar anses vara över. En viss risk anses sedan föreligga i ytterligare 4-6 veckor varför hunden under denna period ska hållas i stillhet.

Drabbas hunden av blodproppar behövs propplösande medicinering med bland annat heparin.

Hos hundar med milda eller inga symtom är prognosen god vid behandling medan den i svårare fall är avvaktande till dålig.

Förebyggande

I regioner med hjärtmask behandlas hunden en gång per månad med ett mikrofilariedödande medel (tex ivermectin, moxidectine eller milbemycin oxime).

Forum Hund

  • Jättestressad cane corso

    Har en Cane Corso på 1 år och 2mån. Han är och har blivit ännu mer stressad. Alltså super stressad. Så fort vi ska åka iväg eller bara en av oss i familjen så börjar han gå runt runt med svansen mellan benen och öronen bakåt och som kryper ihop.…

  • Diabetes mellitus hund

    Diabetes mellitus, sockersjuka, är en gammal sjukdom som var känd redan för flera hundra år sedan. Sjukdomen innebär en brist på insulin, insulin får istället injiceras. Behandlingen är vanligen livslång.

  • Demens???

    Är det någon som upplever samma problem som jag med min 14 år gamla Parson russel-hane; att han har svårt att komma till ro om kvällarna och vandrar runt, runt i lägenheten samt krafsar ibland på olika dörrar?? Kan det vara demens?? Vet någon hur hörseln på en så pass…

Gå till forumet om Hund
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons