Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Herpesvirus hund

Inledning

Herpes är relativt vanligt förekommande och behöver inte ge så mycket symtom, i alla fall hos vuxna djur medan infektionen kan var dödlig för valpar. Herpes smittar inte mellan olika arter dvs en hund kan inte få människans eller kattens herpesvirus och vice versa.

Orsak

Herpes är en virussjukdom. Typiskt för herpesvirus är att de trivs i låga temperaturer och har det en gång väl infekterat ett djur så lägger det sig vilande i kroppen och kan blossa upp igen när som helst under livet men framför allt när djuret utsätts för stress som tex annan sjukdom eller dräktighet. Man säger att infektionen liggger latent.

Viruset sprids framför allt från slemhinnorna i övre luftvägarna men kan även spridas via blåsor i könsorganen tex vid parning. Herpes lever inte så länge i miljön utan det är vanligen vid direktkontakt som smittan sprids. Hos katt har man sett attt viruset kan spridas en bit med de droppar som bildas vid en nysning. Det är inte orimligt att tro att även hundens herpesvirus kan spridas korta distanser (någon meter) med droppsmitta.

Vuxna hundar får bara milda symtom men om tex en tik smittar sina valpar vid eller strax efter dräktigheten kan konsekvenserna bli katastrofala för hela kullen.

Symtom

Vuxna hundar får vanligen inte mycket till symtom att prata om. Lite snuva och möjligen hosta men symtomen lägger sig vanligen snabbt.

Om tiken infekteras under dräktigheten kan kullen aborteras dvs alla foster dör.

Småvalpar (yngre än ca 4 veckor) kan dö då infektionen sprider sig i kroppen. Lunginflammation med svårigheter att andas är vanligt liksom varigt flöde från näsborrarna, blödningar i slemhinnor, svullen/öm buk och sedan kramper och död. Ibland dör valparna plötsligt utan att visa några symtom.

Valpar som överlever kan pga skador på nervsystemet bli permanent vingliga ochblinda

Diagnos

Säkrast diagnos får man om man obducerar döda valpar men man kan testa med svabbprov där man försöker påvisa viruset eller så annalyserar man blodprov (vuxna hundar) och ser om de har antikroppar mot herpes. Antikroppar är alltid knepiga att tolka. Antikropparna behöver inte tyda på en pågående infektion utan kan betyda att hunden infekterats med virus tidigare men redan tillfrisknat.

Behandling

Det finns ingen bra behandling i dagsläget. Vuxna hundar behöver vanligen ingen behandling utan som för människor med influensa får man bara bädda ner hunden och pyssla om den (vila-värme-vänlighet). Om viruset följs av en bakterieinfektion kan antibiotika hjälpa.

Valparna då som blir så dåliga att de kanske dör? Det finns virusmediciner för människor men i dagsläget känner undertecknad ej till om de kan användas på valpar utan risk för skador på tex njurar eller lever. Man vill ju inte att valpen ska dö av behandlingen så experimenterande med egna herpesediciner avråds bestämt ifrån. Även för valpar gäller därför att allmän omvårdnad och ev antibiotika är viktiga. Man måste alltd ha koll på att valpar får i sig näring och att de håller värmen (kom ihåg att herpesvirus trivs i kyla).

Förebyggande

Tikar som är dräktiga eller just ska till att paras bör inte träffa främmande hundar efter som sjukdomen smittar från hund till hund. Det finns ett vaccin som kan ges under dräktigheten för att aktivera tikens försvar mot herpes och då får hon rikligt med antikroppar mot herpes vilka via råmjölken förs över från tiken till valparna och därmed skyddar valparna under de kritiska första veckorna.

Om man inte har vaccienrat tiken men har anledning att tro att det finns risk för smitta så ska tiken och valparna hållas isolerade och det är också mycket viktigt att man håller valparna varm dvs de bör ha en kroppstemperatur på ca 38,5 grad vilket kan åstadkommas med ett uppvärmt rum + värmedynor eller värmelampor (finns för griskultingar och kan tex köpas hos Granngården).

 1. Loijsan # Loijsan Skrev

  Min hund på 2,5 år har fått små röda prickar i ljumskarna som är vätskefyllda. Han verkar inte ha några som helst problem med det och de torkar ut av sig självt. När de har torkat ut så torkar även huden runtomkring och han fjällar lite. Dock har han börjat få fler och fler prickar runt snoppen. Heller inget han verkar ha ont av och han kan göra sina behov utan problem. Är det herpes? Finns det inget man kan göra för att behandla det? Nu har jag bara tagit lite Idomin-salva på och det har hjälpt. Men finns det ingen medicin eller vaccin att ge?

  Han umgås ofta med andra tikar. Är det farligt och kan han smitta?

  Jag var hos en veterinär i början men han sa att det var värme-exem. Dock något jag tvivlar starkt på ju mer jag jämför de två med beskrivning och bilder. Allt pekar på herpes, tyvärr.

  Hittar inte heller så mycket info om herpes. Är det farligt för vuxna hundar? Är det något han lider av att ha? Kan han umgås med andra hundar normalt eller är det något man bör tänka på?

  Tack på förhand!

Forum Hund

 • Okompetent veterinär?

  Jag har haft problem med att hunden slickade/tuggade sig i baken/höften/anus hela sommaren. När i början av augusti huden på båda sidorna nära anus öppningen har blivit röd och irriterad gick jag till veterinären som jag brukade besöka förut. Fick tvätta bort Frontline behandlingen (som jag brukar lägga på hunden…

 • Hund med separationsångest

  Hej! Hämtade hem en omplaceringshund för ca 2 veckor sedan som är 11 månader gammal, 50% golden, 25% schäfer, 25% Australien shepard, och vi har märkt att han har extrem separationsångest. Vi kan inte ens gå ut i 5 minuter utan att han springer runt och skäller och ylar, han…

 • Diarré

  8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

Gå till forumet om Hund
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons