Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Ehrlichios hund

Inledning

Ehrlichios är en fästingburen, bakterieorsakad sjukdom som drabbar flera djurslag i Sverige, däribland hund.
Bakterien kallades tidigare för Ehrlichia, där av namnet på sjukdomen. Bakterien har nu av forskare döpts om till Anaplasma phagocytophilum och i medicinska kretsar kallas sjukdomen nu för anaplasmos eller ännu hellre granulocytär anaplasmos.

Vår svenska ehrlichios ska inte förväxlas med den amerikanske varianten som orsakas av Ehrlichia Canis, en bakterie som vi inte har i Sverige.

Orsak

Sverige kryllar av fästingar och många av dem bär på Anaplasma-bakterien. Fästingen har fått i sig bakterien genom att suga blod från ett infekterat djur. Nästa gång den suger blod från ett djur så sprids bakterien via fästingens saliv in i blodomloppet. Där angrips i första hand neutrofiler (granulocyter) vilket är en variant av vit blodkropp. Exakt hur anaplasma sedan orsakar de symtom den ger upphov till är inte känt i detalj.

Symptom

Akut ses ofta en feberfas med trötthet, nedsatt aptit och lokal eller generell stelhet/smärta i kroppen. Detta kan övergå i en kronisk fas med diffusa symtom på trötthet och nedsatt allmäntillstånd.  I svårare fall ses bleka slemhinnor eller till och med blödningar i slemhinnorna som en följd av brist på olika typer av blodkroppar.

Diagnos

Under feberfasen kan man ibland se Anaplasmabakterier i neutrofiler. Man gör då ett blodutstryk på ett glas och undersöker i mikroskop.

Tidigt i infektionen kan man också hitta anaplasma med hjälp av PCR-analys. PCR innebär att man söker efter DNA från Anaplasma. DNA som normalt inte ska finnas i blodet hos en hund. Är PCR-testet positivt så vet man att hunden är infekterad. Är testet negativt så kan hunden ändå vara infekterad men det finns inte anaplasma-bakterier i blodet just då.

Antikroppar kan mätas i blodet men det tar flera veckor innan de bildas. I det akuta skedet är de alltså av litet värde. Många hundar stöter på anaplasma, gör sig av med infektionen utan att visa symtom men bildar antikroppar. Dessa antikroppar kan kvarstå i flera år. För att se om en infektion är aktiv så kan man mät antikroppar med ett par veckors mellanrum. Stiger då värdena har man sannolikt en aktiv infektion.

Hundar drabbade av ehrlichios får ofta brist på röda blodkroppar (blodbrist, eller anemi) och brist på blodplättar (trombocyter, bristen kallas för trombocytopeni). Blodplättar behövs för att blodet ska stelna vid blödningar, blir antalet plättar för litet så kan minsta stöt ge upphov till blödningar. Ofta ses dessa som små klarröda fläckar i munslemhinnan men de kan flyta samman till större blåmärken.

Behandling

Antibiotika av typen doxycyklin är det som hjälper bäst. Det finns en del andra antibiotika med effekt mot anaplasma, tex vissa kinoloner, men de används mer sällan.

Förebyggande

Enda sättet är att undvika fästingar. Eftersom fästingar finns nästan överallt är de svåra att undvika. Man får då istället inrikta sig på att behandla hunden med mediciner som dödar fästingarna innan de hinner bita sig fast. På Apoteket finns flera olika sorters receptfria (anti)fästingmedel som sprayas eller droppas på hunden. Det finns även halsband som sakta utsöndrar fästingmedel under flera månader.

Inga fästingmedel är dock 100% så ta för vana att titta igenom hunden efter fästingar varje kväll.

Forum Hund

  • Okompetent veterinär?

    Jag har haft problem med att hunden slickade/tuggade sig i baken/höften/anus hela sommaren. När i början av augusti huden på båda sidorna nära anus öppningen har blivit röd och irriterad gick jag till veterinären som jag brukade besöka förut. Fick tvätta bort Frontline behandlingen (som jag brukar lägga på hunden…

  • Hund med separationsångest

    Hej! Hämtade hem en omplaceringshund för ca 2 veckor sedan som är 11 månader gammal, 50% golden, 25% schäfer, 25% Australien shepard, och vi har märkt att han har extrem separationsångest. Vi kan inte ens gå ut i 5 minuter utan att han springer runt och skäller och ylar, han…

  • Diarré

    8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

Gå till forumet om Hund
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons