Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Klåda hos hund

Klåda hos hund

Klåda är en vanlig orsak till veterinärbesök. Klåda kan vara väldigt jobbigt för hunden, jämför till exempel med när man själv har svårt att sova på grund av ett kliande myggbett. För hundar med allvarliga klådproblem kan det kännas så hela tiden!

Det kan vara bra att veta att när veterinären frågar om hunden kliar sig, så ingår det att hunden kliar sig med tassarna, slickar sig eller biter sig någonstans på kroppen, eller t ex gnuggar huvudet eller rumpan i mattan.

Ibland kan det vara svårt att bedöma om hunden har problem av klåda eller om den kliar sig “normalt”, då kan man ha lite hjälp av nedstående punkter:

 • Kliar sig hunden så att den får rodnad eller sår i huden?
 • Kliar hunden bort päls?
 • Vaknar hunden upprepade gånger på natten och kliar sig eller har hunden svårt att komma till ro för att den kliar sig?
 • Avbryter hunden ofta intressanta aktiviteter (t ex att leka med husse eller matte eller hundkompis, eller när den äter) för att klia sig?

Om man svarar ja på en eller flera av ovanstående frågor så har hunden förmodligen problem med klåda, och det kan vara klokt att söka veterinär för hjälp.

Orsak

Det finns en mängd olika orsaker till klåda. Vilken orsak som är mest trolig beror på hundens ålder och omständigheterna.

För en valp som plötsligt börjar klia sig, och där kullkamraterna också kliar sig, så misstänker man ofta någon form av parasit, till exempel mjällkvalster.

För en hund som är några år gammal och har fått gradvis ökande klåda, och som inte träffar några andra hundar och inte heller vistas speciellt mycket ute i skog och mark, utan mest rör sig i stadsmiljö, så är klåda orsakat av parasiter mindre troligt, då är det istället mer troligt att klådan kan bero på en bakomliggande överkänslighet (”allergi” mot något i maten och/eller mot något i hundens omgivning).

Andra orsaker till klåda (förutom parasitangrepp och överkänslighetsreaktioner) kan till exempel vara öroninflammation, vissa sjukdomar i nervsystemet (t ex syringomyeli som kan göra att hunden kliar intensivt mot huvud/nacke).  Infektioner med bakterier eller jästsvamp i huden kliar, ofta beror sådana infektioner dock på något bakomliggande problem, såsom överkänslighet/allergi mm.

Symptom

Hunden kliar sig, antingen med tassarna, eller genom att slicka sig eller bita sig, eller genom att gnugga den delen av kroppen som det kliar på mot något.

Exempelvis kan hundar med öroninflammation gnugga huvudet i mattan, och hundar som har problem med klåda runt analöppningen åker gärna kana på en matta.

Diagnos

Ibland är det uppenbart vad som orsakat klådan, till exempel om man hittar parasiter såsom löss eller mjällkvalster i pälsen. Ibland kan det vara svårare att se en uppenbar orsak. Då kan man behöva ta prover från päls och hud och titta i mikroskop eller skicka för odling, för att se om man hittar till exempel rävskabbsdjur, jästsvamp eller bakterier.

Om man inte hittar någon uppenbar orsak till klådan, eller om klådproblemen återkommer, kan man behöva starta en utredning för att försöka ta reda på om hunden kan vara överkänslig mot något i maten eller i omgivningen.  Oftast börjar man då med att, med hjälp av sin behandlande veterinär, välja ut ett foder som hunden behöver äta under en avgränsad period.

Behandling

Behandlingen beror på vad som orsakar klådan. Om det är någon utvärtes parasit som är orsaken så behandlas den. Om man, efter utredning, kommer fram till att hunden är överkänslig mot något i maten och/eller i omgivningen, så försöker man se till att undvika det som hunden är känslig mot. Schampon som lindrar klåda och tillskott med till exempel omega 3 kan hjälpa till att lugna känslig hud. Man behöver också se till att hunden inte kommer åt att slicka eller klia på ett redan sårigt område, genom att till exempel använda krage.

Förebyggande

Det är klokt att titta igenom sin hund dagligen. Titta på hela huden inklusive huden på magen, i ljumskar och armhålor, på tassarna och under halsen och i öronen. Om hundens hud är rodnad eller sårig någonstans, eller om det luktar illa eller är väldigt smutsigt i öronen så kan man till exempel göra rent öronen med öronrengöring, tvätta irriterad hud med specialschampo, sätta på en krage så att hunden inte kommer åt att slicka/klia och eventuellt boka tid till veterinär för att behandla problemet om det behövs, eller för att få råd om hur man ska undvika att problemet förvärras.

Förslag på lämpliga produkter

 • Schampo med svamp och bakteriedödande egenskaper – till exempel schampo som innehåller klorhexidin (ex Duoxo klorhexidinschampo, Pyoderm mfl)
 • Klådstillande schampo och balsam för känslig hud – till exempel med havremjöl eller andra lugnande ingredienser (ex Allermyl, Episoothe, Lindra, humilac mfl)
 • Krage – uppblåsbar eller den som ser ut som en tratt (obs, uppblåsbar krage brukar inte fungera för problem på bakkroppen, tassar eller i ansiktet, hunden kommer åt ändå)
 • Tillskott med fettsyror (till exempel dr Baddakys fiskolja, Viacutan)
 • Öronrengöring (till exempel otoclean för hundar med torrt, vaxigt öronsekret, malacetic aural för hundar med problem med bakterier och/ eller jästsvamp )

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons