Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Hot spot hund

Inledning

Hot spot även kallat retriever-eksem och fukt-eksem, eller på medicinspråk akut fuktande dermatit , är en ytilg form av bakterieinfektion som kommer fläckvis. Infektionen kan övergå från ytlig till djup och sprida sig över stora områden om den inte behandlas korrekt.

Orsak

Hot spots kan utlösas av en mängd olika saker. Allt som skadar huden tex parasiter, allergier, sårskador, dåligt ursköljt schampo mm. Irritationen får ofta hunden att klia och slicka och därmed ytterligare förvärra situationen.
En tät underull och fukt är bra förutsättningar för att bakterier ska kunna få fäste i den skadade huden och börja växa. Typiska raser är långhåriga tex newfoundland, eller korthåriga med tät päls tex rottweiler och alla retrieverraser.

Symptom

En hot spot dyker vanligen upp mycket snabbt. Typiska områden är kinderna, halsen eller lår och korsryggsregionen. Huden blir illröd och svullen. Ofta är de första tecknen man ser att pälsen lokalt är alldeles ihopkletad av varigt sekret. En hot spot är mycket smärtsam.

Diagnos

Symtomen räcker vanligen för diagnos. Möjligen kan vissa tumörer ge liknande symtom. Det är dock mycket ovanligt och i sådana speciella fall får man ta en hudbiopsi (ett vävnadsprov från huden) och undersöka i mikroskop.

Behandling

Pälsen måste rakas bort runt fläcken så att man har en zon med frisk hud synlig runt om hela det inflammerade området.  På grund av smärtan måste det ofta göras hos veterinär där hunden kan få smärtstillande och lugnande.

I lindriga fall kan det räcka med rakning och att man tvättar med tvål och vatten eller ännu hellre ett klorhexidinschampo. Torka torrt och behandla med uttorkande preparat som tex alsolsprit, klorhexidinspray eller jodopax.

Använd krage för att hindra hunden att slicka eller klia på inflammerad hud.

I svåra fall, om fläcken är större än en handflata eller om det finns flera fläckar så behövs antibiotikatabletter och/eller antibiotikasalva.

Förebyggande

Håll päls välskött och behandla om parasiter skulle dyka upp. Skölj ur schampo ordentligt vid tvätt. Torka alltid hunden ordentligt torr efter bad.

Forum Hund

  • Rodnad knöl ljumsken

    Hej på er! Har en Cane Corso som är 10 månader nu. Vi har plockat några fästingar på honom, Men märkte detta nu en knöl som var väldigt röd i ljumsken. Vi har tagit en fästing där i ljumsken, men är helt säker på att det är den lilla rodnade…

  • Eurasier tik vill varken eller leka

    Min tvååriga eurasier slutade löpa för en vecka sedan. Jag vet inte om hon är deprimerad eller bara trött, men hon är inte så pigg på att varken gå eller leka. När vi tar henne på promenader gör hon det motvilligt och vill inte ens leka med andra hundar vilket…

  • Biverkningar fästinghalsbandet Eresto

    Min york har fått biverkningar av halsbandet, darrningar och verkar väldigt trött. Har nu varit av med halsbandet i 5 veckor, hur länge sitter medlet kvar i kroppen?

Gå till forumet om Hund
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons