Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Demodex hund

Inledning

Demodex, eller hårsäckskvalster som de kallas på svenska, är ett gissel för många hundar. Symtomen kan delas upp i flera olika varianter beroende på fördelning på kroppen och hundens ålder.

Orsak

Demodexdjuren är ca 0,2mm långa cigarrformade kvalster med 8 små förkrympta ben. De lever i hårsäckarna och finns hos många fullt friska hundar utan att orsaka symtom. Vad som utlöser sjukdom hos vissa individer är inte känt men eftersom problemet är vanligare i vissa raser än i andra har man misstänkt ärftliga orsaker men det finns också andra teorier tex att vissa stammar av demodex är mer aggressiva än andra. Vissa sjukdomar kan sätta ner immunförsvaret och ge demodex en chans att föröka sig i onormal takt tex hund/hormonsystemet/cushings-sjukdom-hund/164”>cushings sjukdom eller tumörer.

Ett demodexkvalster klarar sig inte mer länge utanför sitt värddjur utan dör inom någon eller några timmar. Smittspridning sker genom att tiken smittar valparna vid digivning. Vuxna hundar smittas däremot normalt sett inte av andra hundar.

Demodex är artspecifika dvs hundens demodex kan inte smitta katter eller människor utan håller sig bara på hund.

Symtom

Kan delas in i olika varianter

Lokal juvenil demodikos = enstaka små hårlösa, ibland rodnande, små fläckar. Kliar normalt sett inte. Oftast på huvudet men kan ses överallt på kroppen. Typisk ålder är 6-8 månader.

Lokal demodikos hos vuxen hund = enstaka små hårlösa fläckar var som helst på kroppen. Vanligast på tikar i samband med dräktighet och digivning (när parasiten ska smitta nästa generation). Kan även ses i samband med långvarig stress.

Generell juvenil demodikos = unga hundar (yngre än 2 år) som drabbas av större områden med pälsavfall. Huden blir rodnad och ofta infekterad av bakterier vilket leder till mjäll, varbildning och små minibölder/finnar (pustler). Kan sitta var som helst på kroppen. Kan utlösas av stress, puberteten eller sjukdomar.

Generell demodikos hos vuxen hund = ser ut som den generella juvenila demodikosen. Här anses det i princip alltid finnas en annan bakomliggande sjukdom, tex cushings som nämnts ovan. Man måste försöka hitta denna för att kunna behandla demodexen framgångsrikt. Ett specialfall av demodikos är tassdemodikos som framför allt drabbar West Highland White terrier. Som man hör på namnet är det tassarna som drabbas av håravfall och infektioner.

Diagnos

När man gör en hudutredning så är ett av de första stegen att ta skrap och kläm (squeeze) prov från huden. Man klämmer till hårt om ett hudveck så att talg från hårsäckarna kläms upp samtidigt som man skrapar med ett skalpellblad. Det man får på skalpellen undersöks sedan i mikroskop där man kan se både ägg och kvalster.

Man tar klämprov från drabbade och tillsynes friska hudpartier.

Man kan även dra ut hårstrån så att hårsäcken följer med och mikroskopera detta.

Ibladn hittar man demodex i hudbiopsier dvs vävnadsprover som skurits ut ur huden och undersöks i mikroskop.

Bakomliggande sjukdomar utreds med en ordentlig klinisk undersökning och lämpliga blod/urinprov osv.

En annan vanlig parasitsjukdom som kan diagnosticeras med skrapprov och som kan likna demodikos är hund/infektioner-och-parasiter/ravskabb-hund/20”>rävskabb.

Behandling

Om man bara hittar demodexdjur i ett par hårlösa fläckar så behöver man ofta ingen behandling utan kan vänta ut parasiterna. Fläckarna läker då på ett par månader. Prognosen är god.

Om hunden har stora hårlösa områden eller om man hittar demodex både på uppenbart sjuka områden och för ögat friska hudområden så har man en generell demodikos som måste behandlas. Eventuell underliggande sjukdom måste förstås också behandlas.

Demodexkvalstrena behandlas med något antiparasitärt medel. Det finns många varianter men alla är receptbelagda. Man kan välja mellan spot-on medel (liknande de som finns mot fästingar), tabletter eller injektioner.

Behandlingen följs upp med nya klämprov en gång i månaden tills man har haft två negativa prov (dvs inga fynd av demodex) med en månads mellanrum.  Vissa hundar blir helt bra, en del behöver livslång behandling, framför allt brukar det gälla hundar med tass-demodikos.

De bakterieinfektioner som ofta kommer som en följd av demodexen behandlas med antibiotika och bakteriedödande schampon.

Förebyggande

Det finns avelsrekommendationer i vissa raser där demodex förekommer oftare än i andra men den vetenskapliga grunden till dessa råd är ifrågasatt och i skrivande stund har Svenska Kennelklubben en arbetsgrupp som ska ta tag i detta och se över rekommendationerna. Hundar som har svår sjukdom ska dock inte användas i avel men hur man ska göra med syskon och föräldrar är tillsvidare en öppen fråga.

 1. yacd # yacd Skrev

  Hej! Har behandlat min tibbe(3år) i ett år med advocate. Funkar om jag behandlar en gång / v. Tabletter går ej att få fatt i ! Vad är det för injektion och hur länge kan jag behandla med advocate utan att hunden tar skada?Med vänlig hälsning, Yvonne

 2. bubbi_olsson # bubbi_olsson Skrev

  hej jag har en valp på 18veckor som nyligen fått diagnosen demodex han är en mix pappan är rottis/amstaff och mamman old english bulldog…jag fick inga krämer elr spruter utan bara att han skulle testas på ett nytt foder kan detta stämma?

Forum Hund

 • Jättestressad cane corso

  Har en Cane Corso på 1 år och 2mån. Han är och har blivit ännu mer stressad. Alltså super stressad. Så fort vi ska åka iväg eller bara en av oss i familjen så börjar han gå runt runt med svansen mellan benen och öronen bakåt och som kryper ihop.…

 • Diabetes mellitus hund

  Diabetes mellitus, sockersjuka, är en gammal sjukdom som var känd redan för flera hundra år sedan. Sjukdomen innebär en brist på insulin, insulin får istället injiceras. Behandlingen är vanligen livslång.

 • Demens???

  Är det någon som upplever samma problem som jag med min 14 år gamla Parson russel-hane; att han har svårt att komma till ro om kvällarna och vandrar runt, runt i lägenheten samt krafsar ibland på olika dörrar?? Kan det vara demens?? Vet någon hur hörseln på en så pass…

Gå till forumet om Hund
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons