Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Allergi hund

Inledning

Det finns olika typer av allergi men det som vanligen avses när man pratar om allergi är atopi och det är vad denna artikel handlar om. Atopi innebär att hundens immunförsvar överreagerar på ämnen som finns i omgivningen. Resultatet blir en inflammation i huden.

Orsak

Ämnet som hunden reagerar på kallas för ett allergen. Allergener är vanligen någon sorts protein. Tex protein fråm pollen, mögel, hud, saliv eller kvalster. När proteinet för första gången kommer i kontakt med huden startar en process där immunförsvaret lär sig känna igen allergenet. Nästa gång hunden får det på sig så drar en kraftig reaktion igång där olika vita blodkroppar (tex mastceller och eosinofiler) löper amok och skadar huden i ett missriktat försök att bara förstöra allergenet.

En bidragande orsak till att atopi kan utvecklas är brister i hudens normala skyddsbarriärer.

Det finns en klar ärftlig benägenhet att utveckal atopi. Sjukdomen drabbar vissa raser mer än andra.

Symtom

En hund med atopi har alltid klåda. Utan klåda ingen allergi. Inflammationen i huden ses som rodnad och svullnad med håravfall (alopeci) och ökad pigmentering (ser smutsig ut) samt efter en tid förtjockad skorvig hud. Förändringarna sitter framför allt på huvud, hals och buk medan ryggen ofta (men inte alltid) har lindrigare förändringar.

Observera att förändringarna är dubbelsidiga dvs atopi drabbar inte bara ett öra eller en fläck på vänstra sidan magen utan kommer samtidigt på båda sidor.

Typisk ålder för atopi att debutera är 1-3 års ålder. Det ses sällan hos valpar (hundar under 6 månaders ålder) och det är ovanligt att hundar som klarat sig förbi femårsdagen utveckalr atopi.

Diagnos

Symtomen är viktigaste orsaken till att atopi misstänks (klåda, typisk ålder, ras). I utredningen ingår att utesluta andra tänkbara orsaker till klåda som parasiter, foderallergi, svampinfektion , bakterieinfektioner mm. För att göra det kan man behöva göra skrapprov, bakterie och/eller svampodling, ta hudbiopsier, provbehandla med allergifoder mm.

För att få veta vad hunden verkligen är allergisk mot (dvs när man har ställt diagnosen atopi och ska gå vidare och försöka hitta en behandling) kan man göra ett så kallat prick-test. Hunden sederas och sedan injicerar man små mängder av allergen (ett per prick) och ser om det utlöser en reaktion.

Pricktestet är numera i stor utstäckning utbytt mot ett enkelt blodprov där man ser om kroppen har bildat antikroppar mot något speciellt allergen. Tänk på att vissa allergier följer specifika säsonger (tex pollen) och man bör då göra testet i slutet av säsongen för att ha störst chans att säkert kunna säga vad som orsakar atopin.

Behandling

Behandlingen kan delas in i tre olika kategorier.

1, Medicinering med klåddämpande mediciner. Mest används kortison (tex Prednisolon, Medrol) men man kan även använda cyclosporin (säljs under namnet Atopica) och antihistaminer (tex Atarax).
Dessa mediciner löser inte grundproblemet men de lindrar klådan och gör livet drägligare för hunden. Antiinflammatorisk medicin kombineras gärna med fodertillskott av fettsyror (omega 6, omega 3) som också har antiinflammatorisk effekt.

2, Förbättra/hjälp hudens naturliga barriärer. Görs framför allt genom att schamponera huden med milda, återfuktande schampoon och balsam. Huden mår bättre och man sköljer bort allergen. Fettsyror kan ges som kosttillskott och gör huden smidigare och mindre torr och mjällig.

3, Hyposenisbilisering. Det innebär att man med jämna mellanrum injicerar hunden med små doser av allergenet. Dosen ökas sakta till en slutdos har uppnåtts och om hunden har svarat på behandling fortsätter man resten av livet med injektionerna. Genom att allergenet tillförs kroppen så kan man säga att man vänjer immunförsvaret vid det så att de kraftiga reaktionerna uteblir.

Vanligen använder man alla tre metoderna samtidigt med målet att hunden om möjligt ska kunna klara sig med bara hyposensibiliseringssprutorna till slut.

Förebyggande

Eftersom problemet till stor del är ärftligt så är det vikitgt att inte avla på drabbade individer och att sträva efter en så bred avelsbas som möjligt.

Annons
 1. mojan # mojan Skrev

  ja har en frnsk bulldogg som är 2 år hon har allergi ja har lagt ut myckert kostnader för detta fick ej någor från försäkringen för den tidage ägaren sa inget till mig men nu vill dom ge henne sprutor och det kostar för myckert så ja vet inte hur ja ska göra

Forum Hund

 • Vad ska vi göra med vår hund?

  Vi har en bichon havanais hane som är 11 år gammal. Vi har sett under en längre tid en rad förändringar hos honom om vi tolkar som demens. Han äter inte riktigt som han ska, han får ju i sig mat det är inte det men ibland verkan han glömma…

 • Böld på höger baktass

  Hej! Min ena hund har en böld på höger baktass och han slickade väldigt mycket tidigare på tassen sen upptäckte jag nu denna böld. Mvh Martina Höglund

 • Livmoderinflammation hund

  Livmoderinflammation finns i flera gradar varav den allvarligaste kallas pyometra och innebär att livmodern är full med var. Det finns medicinsk behandling, men ofta kommer problemet tillbaka vid nästa löp. Bäst är därför att kastrea tiken dvs att operera bort livmoder och äggstockar.

Gå till forumet om Hund