Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Diabetes mellitus hund

Inledning

Diabetes mellitus eller sockersjuka som det kallas i dagligt tal innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med hormonet insulin (absolut insulinbrist). Ibland kan orsaken vara att kroppen inte förmår svara normalt på det insulin som produceras (relativ insulinbrist).

Insulinets uppgift i kroppen är att se till att det blodsocker (glukos) som finns i blodet tas upp av kroppens celler och därmed kan användas som energi. Glukos stiger efter en måltid och normalt stiger då även halten insulin. När blodsockret sjunker finns ett system i kroppen som reglerar så att insulinet också sjunker. I en normal kropp är det här systemet hela tiden i balans.

Hos en individ med diabetes mellitus medför bristen på insulin att blodsockret blir onormalt högt. Till slut börjar njurarna utsöndra socker i urinen (glukosuri). Sockret i urinen drar till sig vatten från kroppen vilket är orsaken till att diabetiker kissar enorma mängder. För att kompensera vätskeförlusten ökar törsten.

Eftersom sockret egentligen ska användas som energi innebär detta att diabetiker kissar ut det ”bränsle” kroppen behöver. För att få energi börjar kroppen då bryta ner fett och proteiner vilket leder till avmagring. En mycket allvarlig följd av detta är att det bildas sura avfallsprodukter i blodet och så kallad ketoacidos utvecklas. Sätts inte behandling in dör hunden till slut i diabeteskoma.

Orsak

Vanligaste orsaken till diebetes mellitus är att de celler i bukspottskörteln som bildar insulin förstörs. Det finns en mängd bakomliggande faktorer som predisponerar för sockersjuka tex fetma, ras (=ärftliga faktorer), pankreatit,  autoimmuna sjukdomar mfl

Symptom

De klassiska symtomen är ökad törst, ökad urinproduktion, ökad aptit och avmagring. I senare stadier av sjukdomen (dvs om behandling inte sätts in) uppvisar den sjuka hunden nedsatt aptit, trötthet, svaghet, kräkningar, katarakt (grå starr), förlust av muskler, påverkan på medvetandegraden, i extrema fall koma.

Diagnos

Med hjälp av urinprov och blodprov. Viktigaste tecknet är höga halter glukos (blodsocker) i blod och urin.

Blodets surhetsgrad, pH, bör kontrolleras. Lågt pH i blodet och förekomst av ketoner i urinen är tecken på ketoacidos och kräver omedelbar behandling. Viktigt är då även att kontrollera blodsalterna (elektrolyter) eftersom de påverkas av blodets pH. Rubbningar i elektrolyterna kan ge hjärtpåverkan med fatala arytmier som följd.
Observera att andra sjukdomar, tex cushings sjukdom,  kan ge förhöjda blodsockervärden . Även stress kan tillfälligt höja blodsockret.

Fruktosamin är ett protein som binder glukos till sig. Proteinet har en livslängd på ett par veckor och genom att mäta mängden fruktosamin ser man hur sockerhalten har varit de senaste veckorna. Eftersom många hundar blir stressade av ett veterinärbesök och stress tillfälligt höjer glukosnivåerna i blodet så är fruktosamin ett utmärkt sätt att hålla koll på blodsockret.

Behandling

Injektioner med insulin är enda sättet att hålla diabetes mellitus under kontroll. Insulinet injiceras under huden 1-2 gånger per dag. Det är också mycket viktigt att man har fasta rutiner kring insulingivorna. Insulinet ska ges på samma tid varje dag, mängden motion bör vara konstant, maten ska serveras på regelbundna tider osv. Det ställs stora krav på den djurägare som ska sköta en diabetiker och många djurägare måste avstå från behandling då de inte kan klara av att ge hunden korrekt vård. Vet man med sig redan från start att man inte kan klara av att ge hunden fasta rutiner bör man inte påbörja en behandling. Behandling med insulin ska skötas korrekt eller inte alls. Det finns inga genvägar.

Tikar måste kastreras då hormonförändringarna kring löp annars kommer att omöjliggöra en korrekt behandling. Hormonet som stör heter progesteron och progesteron gör kroppens celler okänsliga för insulin.

Individer med sockersjuka blir gärna infektionskänsliga, urinvägsinfektioner är vanliga eftersom bakterierna trivs i den sockriga urinen. Infektionen kan, utöver att den orsakar sveda, leda till svårkontrollerad diabetes. Fungerar plötsligt inte en tidigare bra insulindos längre så bör alltid en kontroll av ett urinprov ingå i utredningen.

Blodsockret kan kontrolleras hemma med urinstickor eller med en glukosmätare (djurägaren tar själv ett blodprov, som analyseras direkt i hemmet).

Ett viktigt test under behandlingen är att göra en så kallad glukoskurva. Det innebär att blodockret följs med blodprov varje eller varannan timmer under 12-24 timmar. Då ser man direkt hur glukos varierar under dagens timmar. Man kan då upptäcka om glukosen når farligt låga nivåer eller om man får en så kallad somogyi overswing dvs att värdena snabbt sjunker ner till onormalt låga nivåer för att direkt vända och åka upp till höga nivåer. Om man bara tar ett par blodprover om dagen får man vid en somogyi overswing intrycket att blodsockret hela tiden ligger högt trots behandling och man ökar i värsta fall dosen ytterligare. Med glukoskurvan blir det uppenbart vad som händer och man kan istället sänka dosen insulin.

Förebyggande

Svårt men att hålla sin hund slank och vältränad är nummer ett. Undvik även onödig behandling med mediciner då vissa läkemedel, tex kortison, kan utlösa diabetes.

 1. berg.ulrica2@gmail.com # berg.ulrica2@gmail.com Skrev

  Har en dvärg schnauzer som just fått diagnosen diabetes. Han får insulin 2 ggr per dag. min fråga är det viktigt att han ätit alldeles innan eller kan det gå en tid mellan mat o spruta

  MVH ulrica

Forum Hund

 • "WhatsApp:+1(859)740-9292" Get PMP,CISSP,CISCO,CHST,Azure exam proxy

  "WhatsApp:+1(859)740-9292" Get PMP,CISSP,CISCO,CHST,Azure exam proxy Get Original Language, IT, Management and Medical Certifications with no stress , 100% pass guarantee with insurance, We are a group of professors in USA,UK and others with the path that will help you make your target in Language, IT, Management and Medical Exams. Please…

 • Goupil

  Behöver du ett häftigt elfordon som du kan köra omkring med alla dina husdjur och prylar? Köp en Goupil här - https://lhsmaskiner.se/elbilar/

 • rahaa verkossa

  Kuinka luulet voivasi ansaita hyvää rahaa verkossa nyt? Olen yrittänyt monta kertaa tehdä tämä, mutta toistaiseksi en ole pystynyt tekemään paljon, mikä voisi olla ongelma?

Gå till forumet om Hund
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons