Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 08:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Cushings sjukdom Hund

Inledning

Cushings sjukdom eller mer egentligt hyperadrenocorticism, är en hormonell sjukdom som beror på överproduktion av kortison i binjurarna. Alla däggdjur har två binjurar, de sitter i buken intill aorta, strax framför njurarna. Binjurarna producerar flera andra sorters hormon men det är överproduktion av kortison som är det vanligaste problemet. Binjurarna styrs av hormoner som utsöndras från hypofysen.

Sjukdomen ses framför allt hos äldre hundar. Vissa raser anses vara mer drabbade än andra tex terrier-raser och pudlar.

85-90% av alla fall beror på överstimulering av binjurarna. Överstimuleringen beror på sjukdom, vanligen godartade tumörer, i hypofysen. Tumören i hypofysen lämnas oftast utan åtgärd eftersom den sitter inne i hjärnan och är svår att operera. I de flesta fall blir inte hypofystumören så stor att den i sig själv orsakar problem. Se vidare under behandling.

I 10-15% av fallen orsakar en binjurebarkstumör överproduktion av kortison. Hälften av dessa tumörer är elakartade.

Symtom

Typiskt är kraftigt ökad törst och urinproduktion samt att hunden tappar päls. Ofta får de även stor aptit och blir runda om buken. Fetma, svaghet, uttunning av muskler, ökad pigmentering, tunn hud och förkalkningar i huden förekommer också.

Diagnos

Man kan se ledtrådar i ett vanligt blodprov. Tex ser man ofta brist på vita blodkroppar av typerna eosinofiler och lymfocyter (eosinopeni och lymfopeni), ökade levervärden framför allt alkaliskt fosfatas (ALP) och ökat blodsocker.

Ett bra första test om man misstänker Cushing är ett urinprov (morgonurin) som man tar själv hemma och lämnar in till sin veterinär. Genom att mäta mängden kortison i förhållande till mängden urinämne (kreatinin) så får man en uppfattning om hur det står till med binjurarnas hälsa. Om urinprovet är positivt, dvs man har en stark misstanke om cushings sjukdom så gör man ett dyrare och mer tidskrävande test där man provocerar binjuren med en substans som kallas dexametason. Man mäter kortisonhalten i blodet innan medicinen ges samt 3,6 och 8 timmar efteråt. Kortisonvärdena man då får fram visar om binjurarna minskar sin kortisonproduktion (vilket normala binjurar gör) eller om de svarar lite eller inte alls på dexametason (typiskt vid cushings sjukdom). Beroende på svaret kan man utläsa om det föreligger en tumör i hypofysen eller i binjuren. Metoden kallas låg-dos-hämning eller dexametasontest.

Misstänker man att tumören sitter i binjuren bör man komplettera med en ultraljudsundersökning där binjurarna undersöks. Vid tecken på tumörer bör man leta efter metastaser (dotter-svulster) i lever och lungor.

Behandling

För de flesta hundar väljer man medicinsk behandlling. Tidigare användes vanligen medicinen mitotan (såld under namnet Lysodren), ett cellgift som slår ut binjurebarken för gott om den överdosera. Man gav medicinen en gång per vecka och kontrollerade med blodprov att behandlingen fungerade.

Numer använder de flesta Trilostan (säljs under namnet Vetoryl) som tillfälligt stänger av kortisonproduktionen. Den ges därför dagligen. Trilostan har mindre biverkningarän mitotan och slutar man ge tabletten så återkommer hormonproduktionen. När behandlingen inleds krävs regelbundna test av binjurarnas funktion med ett par veckors intervall för att se att man ger rätt dos. När behandlingen fungerar görs kontroller en eller ett par gånger per år.

Man bör vara medveten om att behandlingen medför risker. Överbehandlar man kan hunden gå in i en så kallad Addisonskris (brist på kortison) och blir då plötsligt dålig med svaghet, kräkningar, svimningar och långsam puls som typiska symtom. Symptomen kan bli mycket allvarliga och hunden behöver omedelbar behandling av veterinär. Man måste snabbt tillföra kroppen kortison och ge allmänt understödjande.

Om sjukdomen orsakas av en tumör i binjuren så kan man överväga operation. Binjurarna sitter dock precis intill aorta och njurarna så det är en ytterst komplicerad operation med stora risker.

Utomlands opereras även hypofystumörer bort. Detta är en extremt avancerad operation och den används i dagsläget inte i Sverige.

Förebyggande

Det finns ingen förebyggande behandling.

Artikeln reviderades 2012-09-18 av Leg Vet Marianne Tornvall

 1. ulricafardad # ulricafardad Skrev

  Jag har en bichon frise som misstänks ha cuchings. Hon är 12 år och vi funderar hur vi ska göra om det visar sig är den sjukdomen. Jag har läst att det kan bli komplikationer om man överbehandlar. Orkar hon med behandlingen eller kan vi underlätta för henne om vi väljer att avliva henne???????
  Ett väldigt svårt beslut
  /U

 2. Prusseluskan # Prusseluskan Skrev

  Det verkar verkligen onödigt att göra ett dexametasontest av binjurarna för att undersöka var tumören sitter. Varför inte göra ultraljud av binjurarna direkt efter att ett urinprov (och ev blodprov) ger misstanke om Cushings och se om man hittar tumör, finns det ingen bör rimligtvis tumören finnas i hypofysen. Om det är så att man ibland kan missa tumör på ultraljud ska dexametasontestet vara det avgörande och då behöver man ju inte göra ultraljud av binjurarna därefter.

 3. berithws # berithws Skrev

  Hej. Såklart har jag pratat med min veterinär och vi har tillsammans beslutat att höja dosen till 2x10 mg/dag. Tar blodprov och gör “stimulering” 2-3ggr/år. Men funderar ändå om man ska medicinera så att proverna ligger helt bra eftersom risken för Addisons finns. Min tik fick sådana känningar när vi startade med Vetoryl…(30mg). Fick då åka akut till vet o få en injektion, trots att jag hade Prednisolon hemma. :-)

Forum Hund

 • Stötvågsbehandling för husdjur? Funkar det?

  Jag har läst mycket om shockwave-behandling för husdjur. Har någon hört talas om det? Kan du dela med dig av din erfarenhet? Tack på förhand

 • kupiti vozačku dozvolu, kupiti putovnicu, WHATS APP # 1 (9109863818)

  kupiti vozačku dozvolu, kupiti putovnicu, WHATS APP # 1 (9109863818) (https://www.fastdocuments.net/) (fb.me/expressdoc48hrs) WHATS APP # 1 (9109863818) web stranica ..... https://www.fastdocuments.net/ kupiti 100% neotkrivene lažne $, £ i SSD kemikalije, podnijeti zahtjev za vozačku dozvolu, podnijeti zahtjev za pištolj, kako mogu dobiti novu putovnicu, gdje mogu kupiti putovnicu? Kupi putovnicu,…

 • Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 2376

  Ceannaigh Pas Cláraithe, ceadúnas tiomána, cárta aitheantais [quickdoccuments@gmail.com] (((+ + 237673581889))) Phas 24 uair a chloig ráthaithe, saoránacht, cártaí Id, ceadúnas tiomána, dioplómaí, céimeanna, teastais seirbhíse atá ar fáil. Seirbhísí víosa turasóireachta agus gnó atá ar fáil do chónaitheoirí gach 50 stát agus gach náisiúntacht ar fud an domhain. Tá…

Gå till forumet om Hund
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons