Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Dilaterad kardiomyopati hund

Inledning

Dilaterad kardiomyopati innebär att hjärtats väggar förlorar i styrka och tunnar ut. Hjärtat kan då inte dra ihop sig ordentligt längre och klarar då inte av att pumpa bort allt blod som kommer tillbaka via venerna. Resultatet blir att blod stockas i venerna och hjärtsvikt inträder.

Det är mycket vanligt att det svaga hjärtat drabbas av rytmrubbningar, så kallade arytmier. Vanligt är så kallat förmaksflimmer.

Orsak

Dilaterad kardiomyopati kan orsakas av många olika saker. Det är alltså inte en sjukdom utan egentligen ett slutstadium som kan orsakas på många olika sätt. Vanligast är att det finns ärftliga faktorer bakom. Många av de väldigt storväxta raserna som grand danois, irländsk varghund, skotsk hjorthund mfl drabbas medan det är betydligt mer ovanligt hos små hundraser. Hundar med ärftliga former av sjukdomen drabbas vanligen i 4-10 års åldern.

Utöver ärftliga faktorer kan inflammationer, infektioner, vissa mediciner (tex cellgifter), en del växtgifter (tex liljekonvalj och fingerborgsblomma), tumörer och ämnesomsättningsrubbningar orsaka dilaterad kardiomyopati.

Symptom

Symtomen kan komma snabbt och vara dramatiska men ofta smyger sjukdomen sig på. Vanligen noterar djurägaren först att hunden verkar trött och inte har samma ork på promenad som tidigare. I takt med att sjukdomen förvärras tillstöter snabb andning, hosta pga vätska i lungorna, dålig aptit eller matvägran, svimningar, svårigheter att andas, ökat bukomfång pga vätska i bukhålan, avmagring. Lägger man handen på hundens bröst kan man känna att hjärtat slår snabbt och ofta oregelbundet (förmaksflimmer) och med ett stetoskop hörs ofta så kallade blåsljud dvs onormala hjärtljud.

Diagnos

Vid en undersökning får man vanligen en stark misstanke när man lägger samman ras, sjukdomshistoria och symtom. För att bekräfta diagnosen gör man ett ultraljud av hjärtat där hjärtats dåliga förmåga att kontrahera vanligen är mycket uppenbar. Med ultraljud kan man även undersöka bukhålan för att kontrollera om det finns fri vätska.

Röntgen brukar användas för att undersöka lungorna. Man letar då efter tecken på lungödem = vätska i lungorna.

Ett elektrokardiogram (EKG) kan göras för att se vilken typ av rytmrubbning hjärtat lider av.

Behandling

Om möjligt bör eventuell bakomliggande orsak hittas och behandlas men i praktiken är det sällan man hittar någon annan förklaring än att hunden tillhör en ras där sjukdomen ofta förekommer.

För att förbättra hjärtats förmåga att kontrahera finns medicinen pimobendan. Efter att pimobendan introducerades har många hjärtsjuka hundar fått ökad livskvalitet och ökad livslängd.

Digoxin är ett medel som lugnar ner hjärtfrekvensen.

Vätskedrivande mediciner som furosemid och ACE-hämmare används för att få bort vätska i lungor och buk för att därigenom underlätta andningen.

Vid akut andnöd så mår hunden oftast bäst av att få vistas i en lugn och stressfri miljö. Syrgas bör ges som understödjande behandling.

Rubbningar i hjärtrytmen kan behandlas med tex xylocain och liknande mediciner.

Förebyggande

Drabbade hundar bör inte användas i avel. Det är också klokt att använda så gamla avelsdjur som möjligt med förhoppningen att en ärftlig dilaterad kardiomyopati ska ha visat sig så att man kan avstå från avel påden drabbade tiken/hanhunden.

Forum Hund

  • Demens???

    Är det någon som upplever samma problem som jag med min 14 år gamla Parson russel-hane; att han har svårt att komma till ro om kvällarna och vandrar runt, runt i lägenheten samt krafsar ibland på olika dörrar?? Kan det vara demens?? Vet någon hur hörseln på en så pass…

  • Rodnad knöl ljumsken

    Hej på er! Har en Cane Corso som är 10 månader nu. Vi har plockat några fästingar på honom, Men märkte detta nu en knöl som var väldigt röd i ljumsken. Vi har tagit en fästing där i ljumsken, men är helt säker på att det är den lilla rodnade…

  • Eurasier tik vill varken eller leka

    Min tvååriga eurasier slutade löpa för en vecka sedan. Jag vet inte om hon är deprimerad eller bara trött, men hon är inte så pigg på att varken gå eller leka. När vi tar henne på promenader gör hon det motvilligt och vill inte ens leka med andra hundar vilket…

Gå till forumet om Hund
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons