Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet alla dagar 09-24
 • ✓ Kostnadsfritt med djurförsäkring
 • ✓ 98,5% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Vaccination hund

Vaccination

Att vaccinera sin hund är ett av de bästa sätten att hålla flera allvarliga smittsamma virus-sjukdomar borta. Sjukdomar som tidigare var dödliga och kunde utplåna en hel kennel eller till och med förhindra att nya hundraser kom till Europa har effektivt bekämpats genom det enkla knepet att injicera försvagat eller avdödat virus under huden. Immunförsvaret får då en chans att lära sig vad känna igen viruset och lagrar den informationen. Den dagen det riktiga levande viruset försöker ta sig in i kroppen är immunförsvaret redo och slår tillbaka direkt. Sjukdomen hinner aldrig bryta ut eller blir betydligt mildare än hos en icke vaccinerad hund.

Emellanåt hör man folk högljudt förklara att vaccinationer är farliga och onödiga. Som argument och bevis framförs att det är ytterst sällan man ser en hund dö i valpsjuka eller parvoinfektion idag och att det finns biverkningsrisker med vacciner. Det är i sak korrekt men anledningen till att vi har så få utbrott av tex parvo och valpsjuka är att vi vaccinerar våra hundar och har gjort så länge. Om vi slutar vaccinera kommer sjukdomarna att komma tillbaka och risken att drabbas av en biverkning är mycket mindre än risken att dö av tex hundpest.

Vilka vacciner bör man då ge sin hund?

Valpen bör vaccineras mot parvo (hundpest) och valpsjuka samt smittsam leversjukdom vid 8 veckors ålder och sedan igen vid 12 veckor. Jag brukar dessutom rekommendera att man ger en spruta mot kennelhosta samtidigt. Alla vaccinerna är blandade i en spruta så man behöver inte sticka flera gånger. Kennelhostan blir visserligen sällan livshotande men kan vara nog så besvärande och om man planerar ett aktivt liv med sin hund, dvs valpkurs, utställningar, tävlingar osv så bör man ge hunden även det skyddet.

Vid ett års ålder vaccinerar man mot parvo, valpsjuka och smittsam leversjukdom igen. Helst även mot kennelhostan.

Vaccinationsrekommendationer för vuxna hundar kan variera lite beroende på var man läser men det är allmänt accepterat att med det smitttryck vi har idag så räcker det att vaccinera mot parvo, valpsjuka och smittsam leversjukdom vart tredje år. För ett fullgott skydd mot kennelhosta bör man vaccinera årligen.

I kennlar som har problem med herpesinfektioner finns möjlighet att vaccinera tiken mot herpes och därmed minskar man risken för ökad valpdödlighet pga detta virus.

Andra vaccinationer som tex rabies och leptospiros är bara aktuellt om man ska resa utomlands.

Biverkningar

Dagarna efter vaccinationen förekommer ibland lite feber, aptitlöshet och trötthet men det går snabbt över av sig självt. Ibland förekommer även lokal svullnad vid injektionsstället men även dessa svullnader läker av sig självt även om det kan ta lite tid.

Mer allvarliga biverkningar som nässelfeber (små svullnader i huden, även kallat urtikaria) och mer sällsynt kräkningar, diarre och svullnad i luftvägar är ovanliga. Veterinär bör kontaktas så att man kan få en bedömning om behandling behövs. Vid svullnad ges ofta en injektion med kortsion för att dämpa symtomen. Om det påverkar resultatet av vaccinationen är inte utrett. Är man osäker kan man ta ett blodprov efter ett par veckor för att mäta halten antikroppar och därmed se om sprutan har haft effekt.

Det finns misstankar om att vaccinationer kan utlösa autoimmuna sjukdomar hos predisponerade individer. Autoimmun innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen på samma sätt som det ska angripa främmande organismer. Risken är dock mycket liten och som redan har skrivits ovan är risken att bli sjuk i tex parvo mycket mycket större.

Man bör undvika att vaccinera hunden om den har symtom på sjukdom, är undernärd eller har nedsatt immunförsvar tex på grund av pågående medicinering. Man bör även undvika att vaccinera dräktiga tikar.

 1. Duvan # Duvan Skrev

  Blir lite förvirrad av motsägelsefulla uppgifter! Här står att man bör undvika att vaccinera dräktig tik och som svar på en liknande fråga på veterinären.nu är svaret att det är bra att vaccinera dräktig tik… ??

Forum Hund

 • Mat till mopsvalp

  Hej! Är det någon som vet vad för mat jag bör ge en mopsvalp på 12 veckor? Märke, typ osv.

 • Gammal hund med konstigt läte

  Hej, Vår gamla hund har börjat göra någonting underligt: https://www.youtube.com/watch?v=tYJwh29Z2_4 Han får "attacker" där han kraftigt drar in luft genom nosen. Någon som vet vad det är?

 • Valp 6 mån Bajsning

  Hej Har en 6 mån huskytik som äter taste of the wild torrfoder. Vi ger henne ungefär 6-7 dl om dagen. Morgon och kväll. Hon får alltid något ben att tugga på också. Hur ofta är det normalt att hon ska bajsa om dagen för att det ska vara ok?…

Gå till forumet om Hund
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons