Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Vaccination hund

Vaccination

Att vaccinera sin hund är ett av de bästa sätten att hålla flera allvarliga smittsamma virus-sjukdomar borta. Sjukdomar som tidigare var dödliga och kunde utplåna en hel kennel eller till och med förhindra att nya hundraser kom till Europa har effektivt bekämpats genom det enkla knepet att injicera försvagat eller avdödat virus under huden. Immunförsvaret får då en chans att lära sig vad känna igen viruset och lagrar den informationen. Den dagen det riktiga levande viruset försöker ta sig in i kroppen är immunförsvaret redo och slår tillbaka direkt. Sjukdomen hinner aldrig bryta ut eller blir betydligt mildare än hos en icke vaccinerad hund.

Emellanåt hör man folk högljudt förklara att vaccinationer är farliga och onödiga. Som argument och bevis framförs att det är ytterst sällan man ser en hund dö i valpsjuka eller parvoinfektion idag och att det finns biverkningsrisker med vacciner. Det är i sak korrekt men anledningen till att vi har så få utbrott av tex parvo och valpsjuka är att vi vaccinerar våra hundar och har gjort så länge. Om vi slutar vaccinera kommer sjukdomarna att komma tillbaka och risken att drabbas av en biverkning är mycket mindre än risken att dö av tex hundpest.

Vilka vacciner bör man då ge sin hund?

Valpen bör vaccineras mot parvo (hundpest) och valpsjuka samt smittsam leversjukdom vid 8 veckors ålder och sedan igen vid 12 veckor. Jag brukar dessutom rekommendera att man ger en spruta mot kennelhosta samtidigt. Alla vaccinerna är blandade i en spruta så man behöver inte sticka flera gånger. Kennelhostan blir visserligen sällan livshotande men kan vara nog så besvärande och om man planerar ett aktivt liv med sin hund, dvs valpkurs, utställningar, tävlingar osv så bör man ge hunden även det skyddet.

Vid ett års ålder vaccinerar man mot parvo, valpsjuka och smittsam leversjukdom igen. Helst även mot kennelhostan.

Vaccinationsrekommendationer för vuxna hundar kan variera lite beroende på var man läser men det är allmänt accepterat att med det smitttryck vi har idag så räcker det att vaccinera mot parvo, valpsjuka och smittsam leversjukdom vart tredje år. För ett fullgott skydd mot kennelhosta bör man vaccinera årligen.

I kennlar som har problem med herpesinfektioner finns möjlighet att vaccinera tiken mot herpes och därmed minskar man risken för ökad valpdödlighet pga detta virus.

Andra vaccinationer som tex rabies och leptospiros är bara aktuellt om man ska resa utomlands.

Biverkningar

Dagarna efter vaccinationen förekommer ibland lite feber, aptitlöshet och trötthet men det går snabbt över av sig självt. Ibland förekommer även lokal svullnad vid injektionsstället men även dessa svullnader läker av sig självt även om det kan ta lite tid.

Mer allvarliga biverkningar som nässelfeber (små svullnader i huden, även kallat urtikaria) och mer sällsynt kräkningar, diarre och svullnad i luftvägar är ovanliga. Veterinär bör kontaktas så att man kan få en bedömning om behandling behövs. Vid svullnad ges ofta en injektion med kortsion för att dämpa symtomen. Om det påverkar resultatet av vaccinationen är inte utrett. Är man osäker kan man ta ett blodprov efter ett par veckor för att mäta halten antikroppar och därmed se om sprutan har haft effekt.

Det finns misstankar om att vaccinationer kan utlösa autoimmuna sjukdomar hos predisponerade individer. Autoimmun innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen på samma sätt som det ska angripa främmande organismer. Risken är dock mycket liten och som redan har skrivits ovan är risken att bli sjuk i tex parvo mycket mycket större.

Man bör undvika att vaccinera hunden om den har symtom på sjukdom, är undernärd eller har nedsatt immunförsvar tex på grund av pågående medicinering. Man bör även undvika att vaccinera dräktiga tikar.

Annons

Forum Hund

 • Biverkningar fästinghalsbandet Eresto

  Min york har fått biverkningar av halsbandet, darrningar och verkar väldigt trött. Har nu varit av med halsbandet i 5 veckor, hur länge sitter medlet kvar i kroppen?

 • Vad ska vi göra med vår hund?

  Vi har en bichon havanais hane som är 11 år gammal. Vi har sett under en längre tid en rad förändringar hos honom om vi tolkar som demens. Han äter inte riktigt som han ska, han får ju i sig mat det är inte det men ibland verkan han glömma…

 • Böld på höger baktass

  Hej! Min ena hund har en böld på höger baktass och han slickade väldigt mycket tidigare på tassen sen upptäckte jag nu denna böld. Mvh Martina Höglund

Gå till forumet om Hund