Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Värmeslag för katt och hund

Värmeslag för katt och hund

Inledning
För det mesta när man pratar om värmeslag så handlar det om hund. Även katter kan dock drabbas av värmeslag, även om det inte verkar vara lika vanligt.

Värmeslag innebär att djuret är extremt överhettat, och värmen leder till skador på djurets kropp. Kroppstemperatur över från ca 41 grader och uppåt under lite längre tid kan leda till skador på inre organ och vävnader. Kroppstemperatur mer än ca 43 grader i mer än ett par minuter leder till att djuret dör. 

Värmeslag uppkommer när djurets kropp inte klarar av att kyla sig själv tillräckligt. Katter och hundar kyler sig genom att flåsa/hässja, dregla och genom att kroppens små ytliga blodkärl utvidgas så att blodet kan kylas ned. Om det är varmare i omgivningen än kattens eller hundens kroppstemperatur blir det därför svårt för djuret att kyla sig själv, eftersom katter och hundar inte kan svettas på kroppen som vi människor gör.

Överviktiga djur och djur med korta nosar verkar löpa större risk för värmeslag.

Orsak
Katter och hundar som blir lämnade eller bortglömda i bilen löper risk att drabbas av värmeslag, men även djur som lämnas i solen i till exempel en liten lägenhet eller balkong med gassande sol, bundna i solen eller i en bur i solen utan möjlighet att själva söka upp skugga, katter och hundar som inte har tillgång till vatten i varmt väder eller vistas där det inte finns ventilation, eller om man torkar katten eller den lilla hunden med en hårtork med väldigt varm luft efter att till exempel ha badats, kan drabbas. Det finns också beskrivet att katter som blir jagade i extremt varmt väder (till exempel av en hund eller annan katt) kan få värmeslag. Katter som har hamnat i torktumlaren löper stor risk för värmeslag. Hundar som anstränger sig hårt fysiskt i varmt väder, till exempel under jakt i mycket varmt väder, är också i riskzonen.

Symptom
De första symptomen på allvarligt värmeslag kan vara att katten eller hunden flåsar och andas snabbt, hjärtat slår fort, djuret kan kräkas och få diarré och bli onormalt slö. Djuret blir uttorkat.  Om värmeslaget fortsätter så kan djuret få svårt att andas, få problem med blodkoagulationen och få små blödningar i hud och slemhinnor, få blodig diarré, svimma, få kramper och röra sig vingligt och ryckigt (på grund av att hjärnan påverkas och svullnar upp). Till slut kan katten eller hunden hamna i koma eller ihållande kramper och avlider sedan.

Inre organ som kan ta skada är till exempel:

Njurarna. De kan ta skada som direkt följd av den höga temperaturen, men också på grund av nedsatt blodcirkulation och till följd av miniblodproppar som är följd till blödningarna som kan uppstå i kroppen pga av värmeslag.

Magsäck och tarmar. Skadas som direkt följd av värmen men också p.g.a. försämrad blodcirkulation, detta leder till blodig diarré och att bakterier från mag- och tarmsystemet kan läcka ut i blodet och leda till blodförgiftning

Hjärnan. Kan svullna och djuret kan få hjärninfarkt till följd av värme och miniblodproppar. Temperatur högre än ca 42 grader över lite längre tid leder till irreversibla skador på hjärnan.

Levern och hjärtat. Lever- och hjärtmuskelceller dör som direkt följd av värmen.

Diagnos
Oftast vet djurets ägare om vad som har hänt med djuret, detta tillsammans med förhöjd kroppstemperatur och ovanstående symptom brukar göra att veterinären snabbt förstår vad det handlar om.

Behandling
Om man misstänker att ens katt eller hund har drabbats av värmeslag behöver man söka veterinär akut. Om man har mer än ett par minuter till veterinären så bör man själv påbörja kylning av djuret.

Detta kan du göra själv på väg till/innan avfärd till veterinären: Ta bort djuret från solen och/eller det oventilerade utrymmet till skuggan. Duscha eller skölj djuret i svalt/rumstempererat vatten, satsa på att blöta ned magen och ljumskarna i första hand om du har ett större djur, och se till att vattnet tränger igenom pälsen. Använd INTE isvatten eller is, det gör att de ytliga blodkärlen drar ihop sig och att djuret får svårare att göra sig av med värmen. Skölj hellre än att använda våta handdukar, eftersom våta handdukar kan fungera som en filt och stänga inne värmen. Om du har tillgång till en fläkt så använd den också.

Åk sedan till veterinären omedelbart, ring helst innan och tala om vad som har hänt så att veterinären har möjlighet att förbereda för att ta emot er på bästa sätt.

Väl hos veterinären så brukar veterinären kyla djuret genom att duscha det i svalt vatten, ge intravenös vätska, ibland gör man lavemang med sval vätska. Veterinären brukar också ta blodprov och kontrollera om det är något i blodprovet som gör att djuret behöver speciell behandling. Djurets kroppstemperatur kontrolleras ofta under behandlingen, och när djuret har ca 39,5 grader i kroppstemperatur så brukar man sluta att kyla för att inte riskera att djuret blir nedkylt. Speciellt mindre djur (som till exempel en katt) har nämligen lätt att bli nedkylda om man inte avslutar kylningen i tid.

Förebyggande
Lämna aldrig ditt djur i bilen när det finns risk för höga temperaturer eller sol. Kontrollera torktumlaren noga innan du sätter igång den. Om ditt djur vistas ute, se till att det alltid har tillgång till vatten och skugga.

Elin Lindell, leg vet, juni 2016

Forum Hund

  • Jeg er lei av å sitte

    Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

  • funnet uten å snyte på Internett

    Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons