Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tracy - Den nya hundvakten

Tracy - Den nya hundvakten

Namn: Artan Mansouri
Bor: Stockholm
Ålder: 24
Yrke: Konstnär/ Art Director
Drivkraft: Jag har alltid gillat att skapa.
Bakgrund: Haft eget klädmärke, allt från design till produkt. Vid 19 års ålder deltog han i
”idéfabriken” på TV.

Artan Mansouri är mannen bakom nyheten Tracy trackers. Tracy fungerar som en bodyguard för hunden, både vad det gäller att spåra och ha hälsokoll. 

När Artan Mansouri växte upp drömde han om att bli hunduppfödare och att ha en egen Golden Retriever.

-Mina föräldrar sa att om jag läste en hel bok om hundar skulle jag få en, men när jag gjort det så fick jag ingen i alla fall. De trodde inte att jag skulle läsa en hel bok, berättar Artan Mansouri för Veterinären.nu.
Han har ägnat senaste åren åt att ta fram en helt ny produkt för hundägare. Idén föddes när hans flickväns hund Tracy försvann en kall vinterdag i Sverige men senare lyckligtvis återförenades med matte tack vare en hjälte som använde sociala medier. Resultatet av den händelsen väckte idén till det som senare skulle bli produkten Tracy.

Hur fungerar Tracy?
-Man kopplar in en basstation i vägguttaget som är portabel och sätter en Tracy på hundens halsband, (den funkar på alla halsband). Via en app kan du sedan spåra hunden. Går den för långt ringer ett alarm i mobiltelefonen. Man ser också hur mycket hunden äter och sover och kan ha koll på dess hälsotillstånd. Skriv in vilken hundras du har i appen och den mäter hur mycket hunden borde sova, äta och motionera.

Hur vanligt är det att hundar rymmer?
-I hela världen rymmer ungefär var tredje hund någon gång, men i Sverige är det färre procentuellt. Hunden har en lite högre status här och därför försvinner de inte lika ofta.

Inom hur stort område kan man spåra hunden?
-En radie på 10 kilometer. Om fler i området har en Tracy ökar radien. Skulle de flesta hundägare skaffa en Tracy kan det bli ett nätverk som täcker hela landet.
Den fungerar även utomlands. Man ändrar bara basstation och sedan ser man på befintlig plats hur stort nätverket är.

Finns det någon chans att hunden kan skada sig på den?
-Nej, det har vi jobbat länge på att säkra att den inte kan orsaka några skador, såsom strålning. Vi har även tagit licens för det, att vi inte ska överskrida några värden på något sätt. Det är mycket mindre strålning i Tracy än i mobiltelefoner.

Vad har varit största utmaningen med att ta fram produkten?
-Utan tvekan det tekniska. Artificiell intelligens. Att den förstår hundens beteende. Jag började jobba på ett koncept 2011och 2014 kunde vi börja bygga och designa. Vi har varit 4 personer som har jobbat med Tracy i 4-5 år och hyrt in ett flertal konsulter. Det har blivit många prototyper och många tester.

Har ni några planer på att ta fram en motsvarighet för katter?
-Tanken finns men vi börjar med hundarna.

Eftersom hundens hälsa är en viktig del av Tracy har man även inlett ett samarbete med Djurambulansen, där man försöker sponsra en ny ambulansbil. För varje intresseanmälan via e-mail, skänker Tracy 3 kronor till Djurambulansen, samt en krona styck för gilla-markeringar på Facebook, Twitter och Instagram.
Övriga samarbetspartner är även Hundstallet och Hundar utan hem.

Läs mer på:
http://www.tracytrackers.com/

Text: Camilla Pålsson
Foton: Tracy trackers

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons