Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Att flyga säkert med sitt husdjur

Att flyga säkert med sitt husdjur

Allt fler djurägare drömmer om att kunna ta med sin hund eller katt på utlandsresan eller vid flytt till annat land. Att säkerställa vaccinationer och skaffa ett ”Pet Passport” är första steget. Men hur går man tillväga när själva resan ska bli av? Hur undviker man onödig stress för både djuret och sig själv? Hur säkert är ”lastrummet” på flygplanet och vad kommer det att kosta?

TRUST forwarding är ett flygfrakt-företag som ingår i SAS Group och IPATA (International Pet and Animal Trans-portation Association) och samarbetar med i princip samtliga flygbolag (beroende av destination). Företaget har 15 års erfarenhet av att transportera alla sorters djur.

Peter Bogren, speditör och ansvarig för TRUST´s djursändningar, är van att svara på frågor ifrån oroliga djurägare som funderar på att ta med sitt husdjur utomlands. Vanligaste frågorna gäller naturligtvis säkerheten och vad det kostar, säger han.

Hur säkert är det? Finns det någon risk att djuret rymmer eller lastas på fel flyg?
- Nej, så går det inte till. Vi hjälper djurägaren med fraktdokumenten som ska följa djuret under hela transporten. Varje djur får ett fraktsedel-nummer och vi kontaktar destinations-orten för att säkerställa att djuret hamnar rätt och blir upphämtat vid ankomst. Vi samarbetar med företag över hela världen som ingår i IPATA. Det finns också ett regelverk som heter ”Live Animals Regulation (LAR) som är framtaget av IATA (International Air Transportation Association) och veterinärmyndigheter, hur flygbolag och speditörer ska hantera levande djur, för att de ska må så bra som möjligt under resan.

Kan du beskriva hur lastrummet ser ut, där djuren reser?
- Djuren har ett eget rum och står inte tillsammans med resväskorna. Temperatur och lufttryck är samma som i kabinen. Lamporna släcks innan avgång för att minimera ev brandrisk. (Om vissa, specifika djur, kräver att ljuset är tänt så kan det ordnas.)
Kaptenen, som är ansvarig för flygningen, får alltid information om vilken typ av djur som är i lastrummet för att reglera temperaturen därefter.
Det finns inga exakta siffror på ljudnivån. Utanför flygplanet är det ju högt ljud, så djuren lastas på så sent som möjligt innan avgång, för att minska stressen.

Händer det att djur blir sjuka eller dör av stressen?
- Det hör inte till vanligheterna, men självklart kan det inte förnekas att djuret utsetts för en viss stress och vi kan inte ge 100% garanti att det går bra. Djurägaren måste göra en bedömning hur stresståligt djuret är (ev rådfråga veterinär), men vi gör allt i vår makt för att resan ska bli så stressfri som möjligt och undviker t ex flygningar med mellanlandningar.

Finns det djurslag som du avråder ifrån att flyga?
- Ja, plattnosade hundar och katter som kan få problem med andningen pg a lufttrycket. Likaså väldigt stresskänsliga djur, som kaniner. Även om de klarar själva resan kan de dö några dagar senare.

Är det en bra ide att ge djuret något lugnande innan resan för att minska stressen?
- Nej, det är inte så bra. Kommer djuret till incheckningen och ser dåsigt ut kan personalen kräva att veterinär tillkallas för att ta en titt på djuret innan det får tas med på flygningen och den kostnaden får djurägaren stå för.


Foto: Peter Bogren

Hur kan man som djurägare underlätta resan?
- Det viktigaste är att vara ute i god tid. Platserna är begränsade i lastrummet. Man kan inte heller blanda ihop vilka djurslag som helst under en och samma flygning. Vill man ha med exotiska djur så är det extra viktigt att vara ute i god tid och gärna ge så mycket information om djuret som möjligt.
- Det är viktigt att ha en godkänd transportbur i rätt storlek (djuret ska kunna stå och vända sig i den), det är flygbolagen väldigt noga med. Vi kan ge råd i detta och säljer även transportburar.
- Vaccinationer och pass ska självklart vara klara.
- På själva avresedagen ska djuret vara vid fraktterminalen (på Arlanda- Cargo City) tre timmar innan avgång. Där går en inspektör från respektive fraktterminal igenom att djuret ser ut att må bra, att rätt dokumentation är med och i ordning, att buren är tillräckligt stor och av rätt konstruktion, samt att märkningen på buren är korrekt. Sedan tar kontrollanten fraktdokumenten och lämnar över till respektive flygbolag för lastning på planet. Vid ankomst får man också beräkna extra tid för upphämtning av djuret, då fraktterminalen kan ligga en bra bit bort ifrån de vanliga terminalerna, beroende på hur stor flygplatsen är. Så man får inte ha för små tidsmarginaler. Tre timmar innan avgång och tre timmar vid ankomst kan man ha som riktmärke.

Och vad kostar det att resa med ett djur?
- Det beror till stor del på hur stor plats buren tar i lastrummet, men vikten har en viss betydelse också. För en katt eller mindre hund får man räkna med 6000-7000 SEK, inkl. moms enkel resa i Europa, (till England och Irland ca 9000 SEK). Det är kanske dyrare än djurägare tror, men det är viktigt att noga tänka igenom vad det innebär att resa med sitt djur. Det kan vara lätt att tro att det bara är att ta med sitt djur i kabinen för 500 SEK, men så enkelt är det inte alltid. Man kan boka en plats i lastrummet själv med en del bolag, men då får man ordna allting själv, vilket inte är så lätt. Det är väldigt strikta regler när det gäller just djurtransporter.

Peters restips:
- För att få en uppfattning hur stor bur man behöver till sitt djur kan man tejpa upp en ruta på golvet och placera djuret där och se hur det ryms. Det är också viktigt att mäta höjden på djuret stående.
- Djuret behöver vatten under resan och för att det inte ska skvalpa ur vattenhållaren kan man frysa det till is innan avresa. Då tinar det upp eftersom.

Peter Bogren

Värt att veta:
TRUST Forwarding har ett avtal med Svenska Kennelklubben sedan några år tillbaka, vilket innebär att medlemmar har vissa rabatter på burköp och frakt.

Läs gärna mer om resande för djur på :
www.trustforwarding.se
www.ipata.org
www.airanimal.com
www.defra.gov.uk (för resor till England)

Forum Hund

  • Goupil

    Behöver du ett häftigt elfordon som du kan köra omkring med alla dina husdjur och prylar? Köp en Goupil här - https://lhsmaskiner.se/elbilar/

  • rahaa verkossa

    Kuinka luulet voivasi ansaita hyvää rahaa verkossa nyt? Olen yrittänyt monta kertaa tehdä tämä, mutta toistaiseksi en ole pystynyt tekemään paljon, mikä voisi olla ongelma?

  • Advokatbyrå Norrköping

    Har din hund bitit någon? Kontakta advokatbyrå för hjälp https://www.levinjuristbyra.se/

Gå till forumet om Hund
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons