Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

VetZoo.se sponsrar Personskadeförbundet RTP

VetZoo.se sponsrar Personskadeförbundet RTP

Under MyDog mässan i Göteborg i början av året kom VetZoo.se i kontakt med Personskadeförbundet RTP (Rehabilitering Tillgänglighet Påverkan). Det blev ett möte som berörde så mycket att VetZoo.se bestämde sig för att sponsra dem.

-Många blev väldigt glada att få kännedom om VetZoo.se och insåg hur det skulle underlätta deras vardag att få hundfodret levererat direkt hem till dörren istället för att behöva släpa hem det själva. För att underlätta ytterligare för dem bestämde vi att även ge dem en rabattkod, så det blir billigare med hundfodret, berättar Carl Dohrmann, marknadschef för VetZoo.se.

Gunilla Åhrén och Kicki Törngren är två kvinnor som har assistanshundar som hjälper dem i vardagen och fungerar som en extra hand.


Gunilla Åhrén tillsammans med sin hund Sassa och Kicki Törngren med hunden Torro.

Trots att de båda har funktionsnedsättningar så bemöts de av samhället och omgivningen på helt olika sätt. Gunilla sitter nämligen i rullstol medan Kicki inte gör det.

På vilket sätt märker ni skillnaden?
Kicki: - Jag får ofta frågan ”vem tränar du hunden för?” Folk ifrågasätter en hela tiden så det händer att man lämnar hunden hemma för att slippa svara på alla frågor. Det blir så fel, jag har ju hunden för att den ska hjälpa mig men ibland orkar jag inte ta med den på grund av frågorna.
Jag fick till exempel en skarp tillsägelse att jag inte fick ha med mig hunden in i affären. Visade då att den bar täcke samt visade mitt identitetskort, som alla med assistanshund har, och till slut kunde jag fortsätta handla. Sådant tar mycket energi, vilket jag inte har som skadad/sjuk.
Gunilla: - I grund och botten beror det nog mest på att folk är nyfikna, sitter man i rullstol blir man inte ifrågasatt på samma sätt, då är det mer ”accepterat” att ha assistans.

Vilka funktionsnedsättningar kan man ha som är ”dolda” när man har assistanshund?

Kicki: - Det kan vara nervskador till exempel, där man behöver en hund som hjälper en plocka upp och ur varor från matkassen. Diabetes är också en dold funktionsnedsättning där man har en hund som larmar när blodsockernivån är för låg och talar om när det är dags att ta en spruta. Till höger: Labradoren Torro hjälper Kicki att plocka i och ur tvättmaskinen

Hur får man en servicehund?
Kicki: - Man skickar in en ansökan om Lämplighetstest till SKK där man samtidigt intygar om sin diagnos och funktionsnedsättning kommer vara stadigvarande. Läkare föreslår inte servicehund utan man får själv vara aktiv och drivande i sin ansökan. Dessutom krävs ett stort hundintresse så klart! Det gäller ju att man förstår vad det innebär att ha hund och att man kan ta hand om den på rätt sätt.


Sassa hjälper Gunilla att ta av tröjan.

Vad kostar en assistanshund och vem betalar för den?
Kicki: -Ledarhundar för synskadade ägs av Synskadades Riksförbund och betalas av Socialdepartementet. Övriga assistanshundar ägs av föraren och man kan man antingen välja att köpa en valp själv och sedan gå utbildning och träna upp den, alternativt köpa en grund- eller färdigutbildad hund. Inköp, kurser, instruktörer och veterinärbesök kan kosta runt ca 60 000-150 000 kronor skulle jag gissa, beroende på vad den fått för utbildning.
Gunilla: -Fördelen med att köpa en grund- eller färdigutbildad hund av Assistanshundskolan är att den då har klarat alla tester och krav som ställs och man vet att den har friska höfter och armbågar för att klara jobbet. Hundarna utbildas under ca 4-5 månader. Köper man själv en valp så kan kostnadsriskerna bli större för man vet inte från början om hunden kommer att uppfylla alla krav. Det är en större chansning.
Har man en assistanshund ska man också varje år genomgå ett årsprov för att se att hunden har upprätthållit sina kvaliteter och färdigheter.
Kicki:- Jag fick min första hund år 2000 då jag fick ingå som försöksperson i ett projekt som hette ”Rehabilitering och assistans för funktionshindrade med hjälp av hund”. Det var ett EU projekt som Västernorrlands län genomförde med hjälp av Sollefteå Hundskola.

Hjälpmedelsinstitutet har av Socialstyrelsen fått i uppdrag att utvärdera om det var ekonomiskt lönsamt med assistanshundar och om staten ska betala i stället för att man ska göra det själv. Ett mångårigt projekt som håller på att utredas nu. Uppdraget påbörjades 2009 och ska redovisas till regeringen i december 2014.

På vilket sätt har hundarna förändrat er vardag och livssituation?
Gunilla: -Jag älskar ju friluftsliv i skogen men under 20 års tid tittade jag mest på när andra gick i skogen. Min hund Sassa har gett mig en helt ny självständighet och jag kan nu själv vara i skogen. Det har gett livet betydligt ökad livskvalitet.
Kicki: -Innan jag hade hunden var jag ofta rädd och innesittande och vågade inte heller gå ut i skogen. Hunden innebar en stor vändning för mig också och jag blev mer utåtriktad.

Vad är ”Hjälpande tassar”?
Kicki: - Det är en ideell förening i Göteborg för hundägare till assistanshundar och vanliga hundar, där vi träffas och tränar olika saker men också går promenader och utbyter erfarenheter och information. Föreningen samarbetar med Studiefrämjandet.
Gunilla:- Jag har haft väldig stor hjälp av Hjälpande tassar. Där finns mycket kunskap som man får ta del av vilket är till stor hjälp och mycket berikande.

Innan vårt samtal är slut vill Gunilla tillägga en viktig sak:
-Våra hundar är ledig ibland! Vi måste tillgodose deras behov också – att bara få vara hund.
Kicki inflikar; - Min hund Torro gillar att spåra vilket gör att han får viltspåra och har till och med blivit champion.

Kort fakta om assistanshundar:
- Några olika typer av assistanshundar: Ledarhund, servicehund, alarmerande hund, signalhund.
- I Sverige finns ungefär 125-150 assistanshundar och omkring 300 ledarhundar.
- Vanligaste rasen som används är Labrador.
- När en assistanshund arbetar har den ett täcke på sig där det står assistanshund, då får omgivningen inte störa den.

Vill du läsa mer om assistanshundar så finns mycket information på SKK – www.skk.se
och http://assistanshundskolan.se/

VetZoo.se är vår systersajt som erbjuder hemleverans av allt från foder till leksaker!

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
Annons