Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Isabelle hjälper gatuhundar i Indonesien

Isabelle hjälper gatuhundar i Indonesien

-Sol, hav, strand, äventyr, vacker flora och fauna. I början lever man i sin lilla turistbubbla. Men för mig som är stor djurvän tog det inte lång tid att se hundarnas situation, säger Isabelle Söderström som har startat Kuta Lombok Hundar, en hjälporganisation för gatuhundar i Indonesien. (Isabelle med sin hund Patpat)

Vilken bakgrund har du själv och hur länge har du bott i Indonesien?
- Jag har rest väldigt mycket fram och tillbaka till Indonesien i ca 5 år. Har senaste tiden bott på en ö utanför Bali som heter Lombok, med min Indonesiska pojkvän.

Hur lång tid tog det innan du själv uppmärksammade hundarnas situation? Vad avgjorde att du startade Kuta Lombok Hundar?
-Första gångerna tänkte man inte så mycket på det, man levde i sin lilla turist bubbla, men för mig som är en stor djurvän tog det inte lång tid att se, inte bara hundarnas, men alla djurs situation.
Det började med att jag steriliserade min tik. Sedan lade jag ut ett Facebook inlägg om nån ville donera pengar så kan jag se till att fler blir opererade. En kompis som också bor i Kuta Lombok hakade på. Vi startade Kuta-Lomobok Dogs på Facebook och anordnade en donations sida. Sen flöt det bara på efter det.


- Denna mamma med 6 valpar hittades på Kuta stranden varav en av valparna redan var död.. Nån av oss har matat henne och valparna varje dag eftersom hon är så smal och svag att mata sina valpar själv. Tyvärr finns bara 2 valpar kvar i dagsläget, Vi vet inte exakt vad som hänt dom andra, men det är dom svaga som försvunnit. Ibland tar personer detta i egna händer och har ihjäl vissa valpar. Vi försöker därför utbilda och visa att det finns andra alternativ.

Hur skulle du beskriva indonesiernas förhållande till hundar? Ser de dem som husdjur så att de har dem hemma?
-Indonesien är en av världens största muslimska länder. Som vi har fått uppleva det så anses det smutsigt att röra hundar. MEN det gäller inte alla. Många av våra Indonesiska veterinärer och djursjukskötare är muslimer. Men de flesta har inte hundarna hemma som husdjur, men många accepterar att de finns i närheten, de är bra som vakthundar. På Bali där majoriteten är hinduer är det mer accepterat.

Vilka reaktioner har ni mött från lokalbefolkningen när ni startade det här projektet? Förstår de problemet och tar insatsen på allvar?
-Vi har fått blandade reaktioner från lokal befolkningen. Varje gång vi är ute på ett uppdrag så försöker vi förklara för folk vad det är vi gör och varför. De flesta vi har mött tycker att det vi gör är positivt. Men många tycker att det är konstigt och äckligt att vi bryr oss så mycket om hundarna. Vi som är västerlänningar får inte så starka påhopp. Men våra veterinärer får däremot ta emot stora påhopp gentemot deras religion. Men vi står på oss och stöttar varandra.

Vilka är ni i teamet som jobbar med detta? Är det hundägare sedan tidigare?


- Detta är en grupp bild på nästan alla som hjälpte till under kastreringen den 9 Maj i år. (högst upp me tofsar på huvudet står Sarah till vänster och jag till höger, Elfi håller i banderollen i blått linne på höger sida. Våra veterinär på höger sida i blått och vår djursjuksköterska i orange på vänster sida. Övriga är västerländska volontärer och lokala volontär-veterinärer

-Vi är tre västerlänningar; Jag, Elfi från Belgien och Sarah från England. Vi har alla adopterat en eller flera gatuhundar och Elfi har även tagit med sin hund från Belgien då hon bor I Kuta på heltid med sin man. Sen har vi såklart våran lokala veterinär Nurul och våran djursjuksköterska Mila. Dom gör ett otroligt jobb och brinner för att hjälpa Lomboks hundar och andra djur.

Omplacerar ni hundar som ni hjälpt eller släpps de ut ”på gatan” igen?
-När vi gör operationer på vuxna gatuhundar släpps de ut där de hittades. Valpar är en svårare situation. Vi har kunnat hitta hem till några. Men om vi får in valpar som är två eller fler så försöker vi bygga ett litet hus och hitta en åtskild och säker plats utomhus, vi åker sen dit dagligen och matar. Helst vill vi hitta hem åt alla valpar, men
det är väldigt svårt så vi får göra det bästa av situationen och de resurser vi har. Vi försöker få turister och lokal befolkning att INTE plocka upp valpar de ser utan att ha observerat i några dagar att mamman faktiskt övergivit den/dem. Hon är oftast i närheten eller letar mat.

Vilka sjukdomar/skador är vanligast bland hundarna? Förekommer rabies?
- Rabies finns inte på Lombok. De vanligaste skadorna är på hanhundar efter slagsmål och uppstår mest bak på nacken. Ett litet sår som de inte når att tvätta blir väldigt fort stort och maskätet. Ibland ser man hundar med rep runt ben/tassar som sen efter ett tag ramlar av om vi inte kan fånga in dom i tid. Svält är väldigt vanligt. Påkörda hundar som blivit förlamade och de flesta valparna dör inom de första månaderna, oftast ser man bara en eller två som överlevt.


- Nurul vår lokala veterinär håller på att kastrera en av 28 hanhundar från våran mass kastrering den 9 Maj på Kuta Strand.

Krävs det mycket eftervård vid operationer och dylikt? Hur klarar ni detta?
-Kastrering på hanhundar är en rätt enkelt och snabb operation. De kan släppas ut direkt efter operation. Oftast opereras det på plats där de fångats och somnat in. Man kör inte iväg med dem till djuraffären. Med tikar är steriliseringen lite mer komplicerad, så vi håller dem i 3-4 dagar för att se till att allt är bra innan de släpps ut där de fångats in.

Har ni planer på att låta svenskar adoptera dessa hundar eller ska de få hem lokalt?
-Som det ser ut just nu så försöker vi hitta hem lokalt. Det är en väldigt dyr och komplicerad process att få ut hundar ur Indonesien. Bara att få hundar från Lombok till Bali är svårt. Men vem vet, kanske i framtiden när vi är mer organiserade kanske detta är möjligt.

Var hoppas ni stå i arbetet om cirka tio år?
-Vi hoppas att vi har fått ner hund populationen rejält, att turister och lokal befolkning kan gå säkert på gatorna. Att det blir en mer stressfri miljö för gatuhundarna, och att hundarna har fått mer förståelse och respekt från lokal befolkning och även turister. Vi hoppas att vi har kunnat fortsätta med vår verksamhet och att vi då inte behöver operera lika många hundar utan mestadels hjälpa de som finns.

Har ni planer på att integrera media för att få ut budskapet om att höja hundens status i samhället?
- Vi försöker så gott vi kan sprida vårt budskap med tidningar, internet, tv. Det är väldigt svårt, det finns så otroligt många organisationer överallt. Men vi försöker så gott vi kan att få media och de som vill att hjälpa oss att sprida vårt budskap. Vi kan alltid hoppas att hundens status kommer höjas i samhället men det kommer nog att ta en väldigt lång tid. Vi är nöjda om de får lite mer respekt, men jag tror inte att deras status kommer höjas avsevärt mycket tyvärr.

Vad tror du krävs för att befolkningen ska börja se hundar på ett annat sätt?
-Allt handlar om barnen, barnen är framtiden. De är inte rädda eller tycker hundar är äckliga. Utan det är vad deras vuxna förebilder säger åt dem. Oftast tas religionen som en ursäkt, men det är fel. Många barn vi träffar är nyfikna och klappar hundarna, men tar avstånd om vuxna är i närhet av respekt. Jag tror det handlar om rädsla och att de inte vet hur hundar ska hanteras. Vi måste få dem att inse att hundar är snälla, att de kan tränas och kan vara en livstidskamrat.

Förutom donationer, finns det något mer våra läsare kan göra härifrån?
-De kan hjälpa oss att sprida vårt budskap. Kanske de har vänner eller kontakt med större företag som kan hjälpa till, skriva till fler tidningar. Vi behöver inte bara pengar som donationer utan det kan vara saker vi kan ha i vårt lotteri vi anordnar månadsvis lokalt. Vi behöver en hundmats-kedja som kan tänka sig att sponsra oss. Allt handlar inte om pengar, allt hjälper!

Läs gärna mer på: Kuta-lombokdogs.com

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons