Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Låt inte bilen bli en dödsfälla för din hund

Det är väl självklart att man inte lämnar hunden ensam i bilen en varm sommardag. Det är varje ansvarsfull djurägare överens om. Ändå är det förbluffande lätt att olyckan är framme när man minst tänker på det. Varje år dör många hundar pga. värmeslag och det är ofta när de blivit lämnade ensamma i bilen under en kort stund. Man inser inte hur fort det kan gå.

Tänk dig att du har varit ute i naturen en varm dag och haft hunden med dig. Ni är på väg hem på eftermiddagen när du kommer på att du behöver köpa mjölk. Det går ju så snabbt att springa in i närbutiken så hunden får vänta i bilen. Du vevar för säkerhets skull ner fönstret en springa så att den ska få luft. Det tar ju inte mer än fem minuter.
Men vad händer om det är kö eller du oväntat träffar en kompis som gärna vill berätta någonting?
Plötsligt har det gått 15 minuter eller mer och situationen för din hund kan under tiden ha blivit livshotande. En temperatur utomhus som man bedömer är runt 22 grader, kan inne i bilen motsvara 85 grader.

Hundar kan inte svettas utan börjar istället hässja, vilket innebär att hunden för att sänka kroppstemperaturen styr om blodet så att det går via munnen.

Första synliga tecken på värmeslag är att hunden börjar flåsa och har svårt att få luft. Kännetecknande är också hög puls, dregling, kräkningar, oro och förvirring. Slemhinnorna i munnen blir kraftigt röda för att sedan blekna om hunden är på väg in i chocktillstånd.
Om du inte tyder dessa tecken rätt, är det lätt att tro att det blir bra bara ni kommer hem och hunden får lugna ner sig. Situationen är mycket allvarligare än så och det är viktigt att du handlar omedelbart.

Den första åtgärden vid värmeslag är att se till att kroppstemperaturen slutar öka. Det gör du genom att:

- Flytta hunden till en skuggig och sval plats.
- Spruta vatten på hunden, duscha den eller lägg blöta handdukar på den. Vattnet   man blötlägger handdukarna i ska vara ungefär tjugo grader.
- Se till att vattnet når ända ner i huden och inte bara stannar i pälsen. De områden på hunden som man främst bör fokusera på är huvudet och ljumskar, men även armhålor och trampdynor.

Det är också viktigt att känna till att du inte får påskynda temperatursänkningen utan det måste få ta sin tid, annars blir situationen ännu värre. Kyler du ner hunden för snabbt får blodkärlen sammandragningar och musklerna börjar krampa. (Febernedsättande medicin fungerar inte).

Sedan ska du ALLTID kontakta veterinär, även om hunden verkar må bättre. Svåra värmeslag går inte att behandla själv hemma utan hunden behöver få dropp och mediciner om den ska ha en chans att klara sig. Många gånger blir hunden inlagd i flera dygn och går ändå inte att rädda. Chanserna att det ska gå bra ökar om djurägaren har handlat snabbt och gjort de första åtgärderna rätt och sedan åkt direkt till veterinär.

De inre skador som kan uppstå vid värmeslag är hjärt- och hjärnskador, skador på njure, tarm, lever och även olika typer av blodförändringar. Med andra ord är det mycket allvarligt. Hunden räknas ha fullt värmeslag när den har en temp på över 41 grader.

Förebygg värmeslag genom att:

- Alltid ha med friskt vatten till hunden, för att undvika uttorkning. (Hundar förlorar vätska vid utandning).
- Undvik att ta med hunden på långa resor när det är soligt. Förlägg i så fall resan till kvällen.
- Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö där den kan svalka sig ordentligt.
- Försämra inte lufttillförseln i bak av bilen genom att packa den full till bristningsgränsen.
- Tänk på att solen flyttar sig hela tiden och den bil som nyss stod i skugga kan snabbt stå i full solexponering.

Drabbas av värmeslag gör oftare hundar med tjock päls, platt nos, äldre hundar, överviktiga och de som står på medicin mot sköldkörtelfel.

Vad gör du om du ser en hund sitta instängd i en bil och mår dåligt och ägaren inte syns till? Då ringer du polisen på telefonnummer 112.

Gör du den bedömningen att hunden mår så dåligt att det är fara för hundens liv, så har du rätt att slå in bilrutan för att få ut hunden och kunna rädda den. Det är bra om det finns fler personer som kan vittna om hundens tillstånd, men om inget annat vittne finns att tillgå, har du rätt att ingripa i alla fall.

Att vara oaktsam eller hantera sitt husdjur vårdslöst är ett brott enligt svensk lag. Att lämna sin hund kvar i bilen så att den får värmeslag kan ge böter eller fängelse upp till två år.
Läs 16 kap. 13 § Brottsbalken.

Källor: Agria, SKK, Djursskyddspolisen Stockholm

Forum Hund

  • best way to write an article

    What is the best way to write an article? I often come across this in my studies and I do not know what to do. How to deal with it? Does anyone have any good advice?

  • tjene penge online

    Jeg vil gerne lære at tjene penge online. Jeg er tiltrukket af dette område, og jeg tror, at jeg kan opnå god succes der. Hvad er den bedste måde at komme i gang med dette nu?

  • Jeg er lei av å sitte

    Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

Gå till forumet om Hund
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons