Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hundlöpet – motionsloppet för dig och din hund!

Hundlöpet – motionsloppet för dig och din hund!

Snart är det dags för 2016 års upplaga av Hundlöpet i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Det är sex år sedan Hundlöpet hade premiär. Första året kom drygt 30 deltagare. Idag har siffran ekipage tiodubblats och tävlingar hålls på flera håll i landet.
Thomas Melén, hundcoach och arrangör för Hundlöpet är mannen som själv gjorde upp med ett ohälsosamt leverne av cigaretter och sofflocket för att bli grundare av Sveriges enda motionslopp där du kan delta med din hund.

Varför ska man vara med i Hundlöpet?
-För eget välbefinnande och för att det är roligt för hunden. Båda är lika glada på mållinjen så det är en win-win situation för båda. Jag kallar det ogärna ”tävling” utan hellre deltagande, men det är ett motionslopp, inte ett ”fun-run”. Det här är en långsiktig satsning och hälsan och säkerheten är i fokus. Vi har veterinärer och sjukvård på plats. Djurambulansen är också alltid med.

Hur går tävlingen till?
-De olika klasserna man kan delta i är powerwalk, joggare, löpare och Hybridmixen (vilket innebär 1 hund och två personer, alternativt 1 person och två hundar. Där kan även barn få delta). Sträckorna är 5 km respektive 10 km.
Vi använder tidtagning med chip, nummerlapp och när man kommit i mål väntar medalj, vattenflaska, T-shirt och en målpåse där man har chans att vinna fina priser från våra aktiva partners.

Går det hand-i-hand vältränad ägare = vältränad hund?
-Sådan herre sådan hund överensstämmer ganska bra med verkligheten, men det kan också vara så att man är bättre på att motionera hunden än sig själv. Hela tanken med Hundlöpet är att det ska gynna båda parter.

Skulle du avråda överviktiga hundar att delta?
-Nej, man ska inte döma efter utseendet, det har jag lärt mig. 5 km klarar de allra flesta hundar av. Då är jag mer orolig för husse och matte.

Vilka hundraser ställer upp i Hundlöpet?
-Alla är välkomna! Loppet sker efter egen förmåga. Generellt kan man säga att norr i landet är större hundraser mer representerade. I Stockholm är det mer variation, men vanligare med mindre raser.

Ni har en förberedelsekurs som heter Hundpasset, vad lär man sig där?
-Det är en kurs där vi träffas 5-6 gånger och går igenom intervallträning, löpteknik, koppelträning. Konsten att springa med en hund. Om husse och matte springer rätt så är det lättare för hunden också. Hundpasset vill motivera till ett roligare och sundare hundägande. Jag ger även privatlektioner om så önskas.

I år är det fem-års jubileum, vad har ni för framtidsplaner?
-Det är något magiskt med gruppträning. Hundpasset pågår idag mellan mars och september, men målet är att det ska bli en året-runt-aktivitet.

Vem brukar vara tröttas på mållinjen – hunden eller husse och matte?
-Oftast är husse och matte tröttare, men det finns tvärtom också.

Kort fakta Hundlöpet:
-Hundlöpet finns idag i tre städer: Göteborgden 28:e augusti, Stockholm den 18:e september och Malmö den 2:a oktober.
-Deltagande hund bör vara minst 12 månader.
-Hunden ska vara basvaccinerad: Parvo, Valpsjuka och HCC.
-Inga löpande tikar får delta.
-Anmälningsavgift: 350 kr.

För mer info: Besök www.hundlopet.se

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons