Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hon hjälper hundar hitta hem

Hon hjälper hundar hitta hem

Intervju med Carina Olsson – Hundar Utan Hem

För tio år sedan ville Carina Olsson skaffa en kompis till sin hund. Hon kom i kontakt med ett räddningscenter för avliningshotade hundar på Irland och tog hem tre istället för en. Hon startade Hundar Utan Hem och idag räddar föreningen cirka 30 hundar i månaden från avlivning.

Hur kom du på tanken att ta hem hundar från Irland?

-Jag visste att hundar for illa där och ville göra en insats. När jag skulle skaffa en kompis till min hund så var det lång kö på Hundstallet här i Sverige, men på Irland fanns många hemlösa hundar på olika hundstall som riskerade att avlivas. Jag kontaktade ett ”Dog pound” (kommunalt hundstall) och fick så bra kontakt med dem att jag bokade tre hundar istället för en och började hjälpa hundar till nya hem och samma dag registrerade jag Hundar Utan Hem.

Hur ser situationen ut för hundar på Irland idag?

-De har inte så hög status som i Sverige. De behandlas ungefär som katter gjorde här förr. Man skaffar en söt hundvalp och när hunden blir stor och man tröttnar är det bara att skaffa en ny valp istället. På Dog pounden lämnar många ägare in hundarna själva för avlivning och då avlivas de direkt. Upphittade hundar får stanna ungefär fem dagar och om man inte hittar ägaren avlivas de också. Därför är situationen där akut.

Försöker ni på något sätt påverka irländarna i deras syn på hundar som husdjur?

-Ja, vi försöker påverka genom artiklar och radio i den mån vi kan. De har precis infört att man måste microchippa sina hundar.

Finns det några fördelar med irländska hundar?

-Hundarna vi får från Irland är ofta mycket trevliga, sociala och lätta hundar. De har heller inte sjukdomar så att de behöver sitta i karantän, eftersom Irland är en isolerad ö.

Vad har ni för målsättningar framöver?

-Bara att fortsätta hjälpa fler hundar hitta bra hem. Vi satsar inte på att bli stora men att kunna ge de hundar vi tar hem ett så bra hem som möjligt. Det handlar om att matcha rätt hund med rätt ägare.

Vilka förhållanden kommer hundarna från som ni hjälper?

-I Sverige är det ofta ägaren själv som hör av sig och behöver hjälp med omplacering. Man har kanske inte tänkt igenom ordentligt vad det innebär att ha hund, eller får ändrade hemförhållanden så att man måste göra sig av med hunden. Ibland kommer de via polisen. Från Irand kommer hundar som har varit väl omhändertagna tills ägaren har tröttnat på dem. De är ofta mellan 6 månader till 2 år.

Vilken är största utmaningen i arbetet?

-Att hinna med. Det är så många som behöver hjälp.

Hur väljer ni vilka hundar ni ska hjälpa?

-Vi väljer de vi känner att vi kan hitta hem till. Vi tar hem hundar med olika utseenden och i olika storlekar och placerar cirka 30 hundar per månad.

Hur lång tid tar det att hitta ett hem till en hund?

-Det brukar ta runt en månad.

Hur kan våra läsare hjälpa till i ert arbete?

-Ge en hund ett hem, ställa upp som jourhem, ge gåvor för veterinärvård. Det finns mycket man kan göra, men just veterinärkostnader drar lätt iväg.

Godtar ni att första-gångs-hundägare adopterar en hund från er?

-Ja, det gör vi. Vi gör vårt yttersta för att matcha rätt hund med rätt ägare. Om man inte haft hund själv förut så kan det ju vara bra om man har varit hundvakt. Vi finns alltid med för rådgivning och stöd till dem som behöver det.

Kort fakta

-Hundar Utan Hem startades 2005.

-Målsättning: Att ge hundar en andra chans till ett värdigt och kärleksfullt liv.

-Har idag runt 25 medarbetare.

-Omplacerar cirka 300 hundar per år. Hundarna kommer från Sverige och Irland.

-Alla medarbetare arbetar ideellt.

Vill du komma i kontakt med Hundar Utan Hem och se vad du kan göra – Besök deras hemsida:

hundarutanhem.se

Text: Camilla Pålsson

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons