Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Att skaffa hundvalp - Barbro Börjesson ger goda råd

Att skaffa hundvalp - Barbro Börjesson ger goda råd

Funderar man på att skaffa en hundvalp och vill ha goda råd så finns det nog ingen bättre att fråga än Sveriges främsta hundinstruktör, känd ifrån TV och med en erfarenhet av hundträning som saknar motstycke.

Namn: Barbro Börjesson
Yrke: Hundinstruktör, författare och varit uppfödare i 20 år .
Hennes senaste bok heter ”Barbros bästa råd till hundägare”.
Bakgrund: Auktoriserad mentaltestdomare, har sedan 1971 utbildat hundar och förare till bevakningstjänst för totalförsvaret.1985, lärare vid Statens Hundskola och har sedan dess utbildat och haft en mängd kurser för lärare, handledare, jakthundsinstruktörer, dressyr och leverans av specialutbildade hundar till militärpolisen. Hundexpert i Go´kväll på SVT mm.

Vad krävs för att man ska bli en bra hundägare? Är vissa personer mer lämpande än andra?

- Det man ska tänka på är att en hund är en hund och den talar inte vårt språk men har likartat kroppsspråk och läte för att kommunicera som vi har. Den har vissa instinkter och grundbehov man inte kan bortse ifrån. Vill man bli en bra hundägare så är det viktigt att ha ett nyanserat språk som liknar hundarnas. Ett bra sätt att lära sig hundars språk är att iaktta hur de bemöter varandra och försöka läsa av hur de förhåller sig i kroppsspråk och tonläge och försöka efterlikna det så långt det går. Att iaktta hundar har för mig varit det bästa för att kunna göra mig förstådd och för att öka förståelsen för deras sätt att kommunicera.

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska välja ras?

- Det är viktigt att vara på det klara med varför man vill skaffa hund, vilka förväntningar man har för sitt hundägande, samt att ha en god självkännedom. Det är inte så bra att skaffa hund för att man tror att den ska få en att motionera mera om man inte lyckats med den biten på egen hand. Man måste också vara realistisk och veta att man har den tid det krävs och inse vad det kostar att ha en hund. Pälsvård är också en viktig del att fundera på, hur intresserad man är av att lägga tid på det, det kan variera mycket mellan raserna. Det finns ca 300 olika hundraser att välja mellan. Man kan nästan säga att det finns en ras för varje människas personlighet. Så ta reda på så mycket som möjligt om rasen du funderar på, gärna med flera uppfödare och ge dig inte förrän du hittar en matchning som känns helt rätt.

Var hittar man en bra uppfödare och vad kännetecknar en sådan?

- Man kan hitta listor på uppfödare både inom rasklubbar och på SKK´s hemsida. Det som ofta kännetecknar bra uppfödare är att de har en god meritlista på avelsdjur och har en lång erfarenhet av rasen. En bra uppfödare föder inte upp mer än 1-2 kullar per år och kan då ta väl hand om valparna och hinner även vara det stöd som valpköparna behöver. En hundägare ska kunna vända sig till uppfödaren med frågor o dyl hela hundens liv. Det är inte bara någon månads garanti som gäller. Därför är det bra att ta sig tid att hitta en uppfödare som dels har den inriktning som man själv vill ha med sitt hundägande men också där personkemin stämmer.

När är bästa tiden på året att skaffa en valp? Är det till sommarsemestern eller hösten, när valpkurserna börjar?

- Det viktigaste är att man har avsatt tid när valpen kommer. Minst en månad behövs för att verkligen lära känna valpen och skapa en bra relation med den. Valpkurser kan man gå sedan.

Hur lång tid tar det att bli av med de mest ”oönskade” beteenden, såsom att de kissar inne, biter en i händerna, tuggar sönder inredning mm? Hur går man tillväga för att komma till rätta med detta snabbt?

- Ofta när man får hem en valp så är den 8 veckor, yngre får den inte vara när den lämnar mamman. Då har man ungefär 4 månader på sig att forma valpen. Man kan inte tillrättavisa eller bestraffa en valp utan det handlar om att forma den genom att förstärka de känslor som man vill att valpen ska utveckla. Allt hundar gör styrs av känslor. Ju starkare känsla man kan skapa hos valpen, ju tydligare är man och inlärningen går snabbare. Det kan jämföras lite med små barn. Skapa alltid en stark positiv känsla när de gör något bra. Framsteg ska alltid belönas med antingen godis, lek eller kel, så att valpen förstår att den gjort något bra.
Sedan är det alltid bra att tänka på innan valpen kommer hem att inte utsätta den för frestelser, vilket kan innebära att man tar bort finmattan om man inte vill ha den söndertuggad osv. Unga valpar ska slippa göra fel!

Kan en valp bli för gammal för att lära sig? Om man skaffar en valp som är lite äldre är det kört då?

- Nej, absolut inte, men efter 6 månaders ålder så är den inte en ”baby-valp” längre utan ”tonåring” och då måste man hantera sin hund utifrån de förutsättningarna. Bli tydligare i sitt kroppsspråk och tonläge när man ställer krav till exempel. Annars blir det som om du skulle tala babyspråk till en tonårsdotter och det fungerar ju inte. Det är många som glömmer detta och därför blir besvikna när hunden plötsligt inte längre lyder längre. En hund utvecklas mentalt upp till c:a 2 års ålder, så bara för att den passerat 6 månader så är det inte för sent. Du behöver inte vara rädd för att misslyckas men om hunden inte gör som du vill måste du prova ett annat sätt just din hund. Jag brukar säga att man ska handla spontant med hjärtat och inte fästa sig för mycket vid regler hur det ska gå till. Hunden uppfattar om man är ett med det man vill.

Lek är ju viktigt för valpar, är det något särskilt man ska tänka på där?

- Ja, leken är viktig för att bygga en stark relation till hunden, men det ska alltid vara du som ska kunna styra leken om du vill, inte hunden. Det är bra att variera och leka på olika sätt och med olika leksaker så att den inte blir en ”bollhund” eller ”dragkampshund”. Man ska prova sig fram med olika leksaker och valpen kommer att visa vilken den gillar bäst, men fortsätta att variera så valpen inte blir ”fixerad”, det är inte bra.

Finns det några leksaker som man bör undvika till valpar?

- Ja, leksaker med snören, som kan lossna och ställa till trassel i tarmen ska man undvika, likaså leksaker som valpen lätt kan tugga sönder. Man kan göra enkla leksaker själv genom att stoppa en toarulle i en begagnad tubsocka, en frottéhanduk med knutar på,och utomhus finns både pinnar och kottar.

Man har ju hört att valpar sover mycket, hur mycket ska de sova?

- En trygg valp sover en stor del av dygnet. Man ska inte väcka dem och tro att de har tråkigt, utan de behöver mycket sömn. Man ska aldrig störa valpar som äter eller sover, då behöver de få vara ifred.

Valpar är ju kända för att tugga i sig föremål de hittar ute och som lätt kan orsaka magproblem, hur förhindrar man det?

- Det är svårt att förhindra helt då en valp lär känna sin omvärld genom att smaka på saker, men när det gäller t ex att tugga på stenar och annat olämpligt måste man tadet ur munnen på valpen. För att avdramatisera det hela så behåll stenen i handen eller stoppa den i fickan. Om du kastar iväg den för att bli av med den, kan valpen uppfatta det som att ni ska leka. Det bli helt fel.

När intervjun närmar sig slutet så tänker jag mycket på att Barbro har en väldigt skön inställning till hunduppfostran, det är inte bara regler och regler utan mycket kärlek och glädje.

- Det viktiga att komma ihåg med valpar är att ha ett positivt umgänge med dem och förstärka allt bra de gör genom belöning och uppmuntran. Var inte rädd för att göra fel och misslyckas. Blir det fel kan man alltid hitta en annan lösning som fungerar bättre.

Boken” Barbros bästa råd till hundägare” går att beställa ifrån dittegarden@telia.com och kostar 200 kr + porto. Barbro signerar den gärna om ni önskar!

Foto: Michael Engman

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.