Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Att bara nosa på promenaden är som att bläddra i en veckotidning

Att bara nosa på promenaden är som att bläddra i en veckotidning

Nina Cooper Scholtzé startade hundskolan Lyckliga Hundar 2001 som ett passionsprojekt. 2003 jobbade hon med det på heltid och idag har hon två anställda. Lyckliga hundar eller Stockholm Nose Work Academy som det också kallas, erbjuder kurser och utbildningar i vardagslydnad, men framförallt Specialsöksutbildningar.

Stockholm Nose Work Academy – varför är ”nos” så centralt i er verksamhet?
-Det är ett tilläggs-by-line tll vårt företagsnamn för att förtydliga vad vi jobbar med. Nosen är så enormt utvecklad hos hundar och en hund behöver kvalitativ aktivering och då är nosarbete utmärkt. Vi utbildar Barkborrehundar, vägglösshundar, narkotikahundar och berusningshundar med mera. Många hundägare tror att det räcker att låta hunden nosa runt lite när de är ute på en kort promenad, men den mentala träningen i det kan jämnställas med när vi bläddrar igenom en veckotidning. En hund behöver jobba med nya och olika övningar för att trötta ut sig mentalt och det kan vara svårt för en hundägare att veta exakt hur man ska gå tillväga själv. Därför ligger stort fokus på våra kurser på just det och vi har sett väldigt goda resultat för både hunden och ägaren.

Vad var det som fick dig att starta Lyckliga hundar och vad är hemligheten till framgången?
-Jag har alltid älskat hundar men fick inte ha hund som barn, så det var det första jag skaffade när jag flyttade hemifrån. Framgången med Lyckliga hundar beror nog mycket på att vi hela tiden jobbar med positiv inlärning, i små grupper och vår inriktning på nosarbete samt specialsöksutbildningar som vi startade 2011 och min sociala kompetens (skratt).

Hur många djur äger du själv?
-Fyra hundar och en katt.

Vad är viktigast för att få en lycklig relation till sin hund?
-Samarbete, lek och kontakt. Positivt tänkande – att belöna rätt beteende.


Mr Big, papillon 6 år, specialsökshund - söker på golvbana efter en doft som han är tränad på att markera.

Vilka behov är vanligast hos hundägare som söker till kurser hos er?
-Många vill få en bra grund – en bra valpkurs. Men sedan är det viktigt att förstå att hunden behöver stimulans hela livet. Det räcker inte med att bara tänka att hunden ska lära sig ”lydnad” och sedan är det bra med det. Precis som med oss människor är träning en ”färskvara”. Hunden behöver aktivering och få lära sig nya saker hela livet. Du kan inte trötta ut en hund med långa promenader, den behöver mental stimulans, utmaningar och få arbeta och just därför är nosarbete så viktigt. Mycket av vårt arbete på Lyckliga hundar går ut på att inspirera hundägare att hitta nya tillvägagångssätt för detta.

Ni har en ”Kantarellsökskurs”, är det för alla hundraser och åldrar?
-Ja. Det är för alla hundar, oavsett stadie i livet. Det är en myt att det inte går att lära en gammal hund att sitta!

Under er drop-in-träning har ni något som kallas ”rally-lydnad”, vad är det?
-Rallylydnad är en relativt ny hundsport som i grunden kommer från USA. Det handlar om att hund och förare genomför en bana uppmärkt med skyltar där 10-20 övningar ingår beroende på svårighetsgrad. Det är både roligt och aktiverande.

Vad är det mest givande i ditt arbete?
-Att få jobba med människor och djur. Att få se utvecklingen och träning som ger bra resultat. För många människor kan det vara livsavgörande att ha ett väl fungerande förhållande med sin hund, till exempel människor som har diabetes. Där kan man träna hunden att tala om för husse eller matte när insulinnivån är för låg och det kan rädda dennes liv.
Även glädjen att utbilda terapihundar och se hur hundar i sitt arbete får människor att må bra.


Shaggy, portugisisk vattenhund, 2 år, specialsökshund - tränar på plattformen där man effektivt lär in nya ämnen utan sekundära förstärkare samt med många belöningstillfällen.

Vad har du för framtidsplaner för Lyckliga hundar?
-Vi ska gå vidare med nosarbetet. Bli ännu bättre att utbilda fler nosarbetshundar och specialsökshundar. Det är viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad utbildningsmässigt. Som företag måste man också sträva efter att vara öppen för utveckling och nya lösningar. Mycket av det arbete vi gör här på Lyckliga hundar när det gäller kurser i vardagslydnad, handlar om vad hundägaren har för behov. En äldre människa som lever med sin hund som sällskap har andra förutsättningar än ett yngre par som skaffat hund. Det finns alltid lösningar bara man är lyhörd och ser till individen.

Flera av Lyckliga hundars kurser är redan fullbokade, men en del platser finns kvar till kurser som börjar i oktober.

I januari 2015 startar man utbildningen Diplomerad hundinstruktör, en yrkesutbildning för den som vill jobba med hundar och hundägare, samt en ettårig Specialsöksutbildning för hundförare som vill arbeta med sin hund inom något specialsöksområde.


Nina Cooper S med sina flock; Shaggy, Mr Big, Mini Cooper & Plutten

Vad har ni för relation till VetZoo.se?
-Vi har samarbete med butiker i vår närhet som säljer hund- och kattfoder. Men det är även viktigt i dagens samhälle att ha kunnig nätkontakt där man kan hitta ett brett sortiment av allt från foder till kattsand och tillbehör mm, som kan levereras hem inom kort tid. Vi vill kunna rekommendera våra samarbetspartners till våra kunder!

Läs gärna mer om Lyckliga hundar på deras hemsida:www.lyckligahundar.se

Text: Camilla Pålsson

Foto: Jenny Björk

Forum Hund

  • Priser vid undersökning av knöl

    Är det någon som har erfarenhet av att besöka veterinären pga en knöl på sin hund? Och vad det har kostat för att undersökas alt vad en operation för att avlägsna en sådan kostar? Jag har nyligen hittat en knöl på min egen hunds svans samt en på hennes bröst…

  • Artros hund

    Artros betyder att en led har kroniska förändringar i brosk och ledkapsel samt kronisk inflammation. Det finsn många sätt att behandla och lindra symtomen men man kan aldrig få en led att bli helt bra igen.

  • Korsbandsskada

    Läste svar här om korsbandsskada på gammal blandrashund. Vill då berätta följande: Min 10 åriga cockerpoo (kastrerad överviktig hane med ett mycket stort lipom/cysta på bröstkorgen sedan flera år) började en dag vägra stödja på ena bakbenet, blev slö och passiv samt morrade vid beröring. Efter ett dygn tog vi…

Gå till forumet om Hund
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons