När kan jag börja träna med valpen?

Puppy1

Det är många frågor som snurrar i huvudet när man får hem sin efterlängtade valp. Här kan du läsa våra bästa tips och råd om hur du tränar den i vardagen!

Är du orolig för ditt djur?

Boka en videokonsultation med en erfaren veterinär inom några minuter.

  • Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar - 06.00 - 02.00
  • Råd, behandling eller lokal remiss

Förr sa man att man inte skulle börja träna med valpen förrän den blivit lite äldre. Sannolikt kom den rekommendationen när man fortfarande använde sig av hundträning som främst baserades på tvång och bestraffning, och en liten valp kunde riskeras att ”knäckas” av den ovarsamma träningen.

Nu för tiden så avråder man från att använda sig av obehag under hundträningen, och det innebär också att man kan börja träna mycket tidigare. Nu försöker man belöna de saker som är bra, och försöker förhindra att valpen får möjlighet att öva på sådant som man inte vill att den ska göra.

Det är klokt att gå en valpkurs med hunden, gör dock noggranna efterforskningar och ta gärna referenser av andra som gått samma kurs, för att försäkra dig om att instruktören använder sig av moderna, vetenskapligt baserade metoder, och undviker metoder som baserar sig på bestraffning (såsom koppelryck, hotfullt kroppsspråk eller att skrika åt hunden).

Valpen lär sig hela tiden, var med på resan

Detta innebär att du kan börja träna valpen direkt när du har fått hem den. Det är bra om valpen redan från början lär sig vad som förväntas av den hemma. Det är klokt att tänka igenom hur man vill att valpen ska uppföra sig när den blir större (så att alla i familjen tycker och gör likadant), och att börja träna den för det med en gång hemma. Det är faktiskt så att valpen lär sig precis hela tiden, så egentligen är all tid som man spenderar med valpen en form av ”träningstid”, och då gäller det att tänka efter vad man vill att valpen ska lära sig.

Fundera på vilka beteenden du vill att valpen ska kunna

Ett tips är att tänka på vad man VILL att valpen ska göra istället för vad man inte vill att den ska göra (det är mycket lättare för både valpen och en själv att förstå att den behöver ha alla fyra tassarna i marken för att du ska sätta dig ned och klappa den, jämfört med att den ”inte ska hoppa”). Belöna valpen för sådant som den gör som du vill att den ska fortsätta att göra, och försök undvik att sätta valpen i situationer där den riskerar att bli frestad att hitta på sådant som du inte vill att den ska göra (var t.ex. noga med att plocka undan saker som du inte vill att valpen ska tugga på, se istället till att ha leksaker som den får leka och tugga på framme. Om du använder dig av träning som går ut på att du belönar valpen för det du vill att den ska göra, så kan du också snabbt börja träna den att t.ex. sitta eller ligga på signal.

Fånga och förstärk önskade beteenden med belöning

Kom ihåg att ha väldigt korta träningspass i början, det räcker ofta med någon-några minuter i början om man t.ex. vill lära valpen att sitta eller ligga. Passa också på att ”fånga” önskade beteenden, ta till exempel med dig godis och/eller leksak på promenaden och om valpen spontant tittar på dig på promenaden passa på att berömma och ge en godis/lek lite med valpen (då ökar chansen att valpen vill söka kontakt med dig på promenaden igen).

Fler artiklar om hund

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid
  • Ingår i de flesta djurförsäkringar Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 02:00 Öppet alla dagar 06:00 - 02:00
  • Råd, behandling eller remiss Råd, behandling eller remiss