Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kastration hund

Kastration innebär att man tar bort könskörtlarna, dvs äggstockar eller testiklar. På tikar i Sverige är det vanligaste att man även tar bort livmodern, men med de senaste operationsmetoderna så lämnar man ibland livmodern kvar. Många kallar kastration av tik för sterilisation, men det är egentligen ett felaktigt uttryck eftersom sterilisation bara innebär att man knyter av sädesledare eller äggstockar men lämnar könskörtlarna kvar. Det innebär att hunden inte är fertil men i övrigt ändras ingenting.
Vid kastration av tiken så görs det traditionellt genom ett snitt mitt på buken och man knyter av kärlen vid äggstockarna och livmoderhalsen för att kunna ta bort hela livmodern och äggstockarna. I dag är det många större djursjukhus som kastrerar tikar genom titthålskirurgi. Då får de bara ett par små hål på buken och läkningstiden är betydligt kortare. Det är dock inte lämpligt på alla individer utan bedömning görs från fall till fall.

Vid kastration av hanhund så görs det endera genom ett snitt framför pungen eller genom att en del av huden på pungen tas bort. Både för tik och hane innebär det att de är lite besvärade de första dagarna eftersom det kan strama i såret. De måste ha krage på sig till stygnen skall tas, vilket brukar vara 10-12 dagar efter operationen. Under denna första tid ska de ta det lugnt och bara gå på korta koppelpromenader. Därefter är hanhunden relativt återställd och kan börja leva som vanligt medan det för tiken följer några veckor av konvalescens, eftersom hennes operation innebär ett stort ingrepp genom bukmuskulaturen. Full hållfasthet i denna finns inte förrän ca 2 månader efter operationen så man brukar rekommendera lugnare aktiviteter den första månaden.
Man kan förutom kirurgisk kastration göra en s.k. kemisk kastration av hanhundar. Det innebär att man injicerar ett litet chip under huden som trycker ner testosteronproduktionen. På lång sikt blir det både skonsammare för hunden och plånboken att göra en kirurgisk kastration, men man kan använda det för att se om det har önskad effekt att kastrera hunden.

Det upplevs av många som kontroversiellt att kastrera hundar, dels därför att det allmänt inte är tillåtet att göra kirurgiska ingrepp på djur utan att det finns en medicinsk orsak, dels därför att många anser att man på sikt kommer förändra rasernas beteenden genom att kastrera dem eftersom man inte ser hur de blir med fullt hormonpåslag.

Att kastrera en hund utan medicinsk orsak var förbjudet i Sverige fram till 1989, men har sedan dess varit tillåtet. Det pågår diskussioner om huruvida det skall fortsätta vara det eller inte. Vi kastrerar de flesta av våra katter av båda könen och hästar av hankön, vi kastrerar också galtgrisarna vi äter för att slippa bismaken av galt. I tex USA och Storbritannien kastreras de flesta hundar som inte ska gå i avel så kulturen varierar över världen. Samtidigt så innebär ju alla operativa ingrepp ett lidande och en risk för djuret, så det är inte ett helt enkelt ställningstagande.

Ofta när man talar om kastration så tänker man att man gör det för att förändra beteendet, men det finns flera medicinska tillstånd där kastrering är en del av behandlingen. Tex när det gäller prostatabesvär, tumörer runt ändtarmsöppningen, epilepsi, diabetes och en del hudsjukdomar. När det är sjukdom med i bilden så är det självklart att kastrera hunden men när medicinsk anledning saknas bör man tänka igenom vad man förväntar sig och vilka risker man tar. Diskutera det med din veterinär. Det finns en myt som säger att en tik som ska kastreras måste ha valpar först eller mår bättre om hon fått valpar först. Det finns ingen sanning i den myten!

Fördelar med kastration av hanhund

Om det görs innan könsmognad utvecklas inte de testosteronberoende hanhundsaggressiva beteenden som en del hundar har. Det gäller kanske framförallt raser där man avlar på massa, tyngd och grova huvuden eftersom testosteronet spelar stor roll för utvecklingen av dessa könstypiska drag.

Hanhunden slipper stressen av att omges av löpande tikar. Hundar har ju under evolutionen utvecklats för att leva i en flock där tikarna löper 1 gång om året, samtidigt. I vårt samhälle idag finns löptikar runt oss hela tiden, vilket för många hanar blir oerhört stressande. De kan matvägra, rymma, bli okontaktbara utomhus osv.
Eftersom hanhundarna blir lättare att hantera efter en kastration får de ofta ett bättre liv i och med att de får vara med i familjelivet och delta i fler aktiviteter än annars.
Kastrerade hanhundar är oftare lättare att jobba med eftersom de inte stressas och störs av löptikar och andra hanar på samma sätt. De kan slappna av och blir mer mottagliga för inlärning.

Kastrerade hanhundar slipper prostataproblem vilket är vanligt hos medelålder och äldre hundar.

Ämnesomsättningen minskar med ca 30%, vilket gör att det går åt mindre foder, det blir billigare.

Det finns undersökningar som visar att kastrerade hundar är friskare och lever längre än okastrerade.

Nackdelar med kastration av hanhund

Om hunden inte är vuxen vid kastrationen så är det inte säkert att han får ett ”riktigt maskulint” utseende. De utvecklar inte grova huvuden och muskelmassa i samma utsträckning. Men det påverkar inte storleken.

Ämnesomsättningen minskar med ca 30%, vilket gör att man måste ge mindre foder annars går hunden upp i vikt och riskerar att bli tjock.

Enstaka individer kan bli urininkontinenta.

Det innebär alltid en risk för komplikationer att genomgå en narkos och operation, även om riskerna är mycket små.

Vissa hundar kan få pälsförändringar, ofta lite luddigare och rikligare päls, men ibland lite strävare.

Man ska komma ihåg att det inte är alla problembeteenden eller aggressioner som blir bättre av en kastration utan bara de som beror på testosteronproduktionen och bara om det görs tidigt innan hunden hunnit befästa beteendet för mycket. Många hundar som ägarna tror är aggressiva är istället osäkra, då kan det till och med förvärras efter en kastration. Aggressivitet mot människor blir heller sällan bättre.

Fördelar med kastration av tik

Det mest uppenbara är ju att tiken inte kan drabbas av livmoderinflammation vilket är oerhört vanligt, och kan bli livshotande, hos medelålders och äldre tikar.
Om man kastrerar tiken tidigt, före andra löpet, så minimeras även risken för juvertumörer (bröstcancer). Även juvertumörer är en av de vanligaste sjukdomarna hos äldre tikar.

Dessutom är det många tikar som är mycket besvärade under löpet och skendräktigheten (de ca 2 månaderna närmast efter löpet). De kan bli deprimerade, trötta och håglösa. Detta försvinner vid en kastration, hunden blir mer jämn i humöret och aktivitetsgrad.

Man slipper problemet med själva löpet och risken för tjuvparning.
Under skendräktigheten kan de även utveckla diabetes, även denna risk försvinner vid en kastration.

En kastrerad tik som varit besvärad av löp och skendräktighet blir oftast lättare att jobba med eftersom de inte blir loja och deprimerade.
Det finns undersökningar som visar att kastrerade hundar är friskare och lever längre än okastrerade.

Nackdelar med kastration av tik

Ämnesomsättningen minskar med ca 30%, vilket gör att man måste ge mindre foder annars går hunden upp i vikt och riskerar att bli tjock.

Vissa individer kan bli urininkontinenta. Man räknar med att ca 10-15% blir inkontinenta, framförallt hundar som är lite större, över 25 kg. Det går att medicinera relativt lätt.

Det innebär alltid en risk för komplikationer att genomgå en narkos och operation, även om riskerna är mycket små.

Vissa hundar kan få pälsförändringar, ofta lite luddigare och rikligare päls, men ibland lite strävare.

Hoppas detta kan hjälpa dig i ditt beslut!

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons