Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Att tänka på när du försäkrar din valp

Att tänka på när du försäkrar din valp

Att köpa en hundvalp är något av det bästa man kan göra. Men med en ny familjemedlem följer många frågor. Veterinären.nu presenterar en artikelserie om vad man ska tänka på när det gäller försäkringar. Först ut är en artikel där du får goda råd gällande vad du ska tänka på när du ska försäkra din valp. Veterinären.nu har intervjuat en mycket kunnig uppfödare, Gunilla Altenmark som delar med sig av sina kloka råd.

Det kanske viktigaste att känna till är att valparna inte får lämna tiken före 8 veckors ålder och det är först då som du kan hämta din valp. När du hämtar valpen ska du av uppfödaren få ett köpeavtal samt ett veterinärbesiktnings­intyg som inte får vara äldre än en vecka.  Oftast är första vaccinationen redan gjord innan köpet, den ska också vara avmaskad och intyg om detta ska medfölja som en bilaga till friskintyget. Här ska man också få veta när nästa avmaskning ska ske. Uppfödaren bör också kunna ge dig ett schema för vaccinationer och avmaskning. Valpen ska vara id-märkt med chip eller tatuering och av uppfödaren ska du få en ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter ifyllda. Är valpen registrerad i SKK (Svenska kennelklubben) ska även registreringsbevis medfölja vid köpet.  När det gäller försäkringar så råder Gunilla att bland det första man bör göra när man köper en valp, är att försäkra den så snabbt som möjligt, helst samma dag du hämtar hem valpen. Många uppfödare hjälper till med detta som en service till sina valpköpare, så fråga!

Är valpen registrerad i SKK, yngre än 4 månader samt försäkras inom 10 dagar från köpet så har man ingen karens, utan försäkringen gäller fullt ut direkt. Om hunden inte är registrerad hos SKK så kan den vara försäkrad via uppfödaren, så kolla upp detta. För en uppfödare är det alltid ett försäljningsargument att ha valpen försäkrad, så många uppfödare har en försäkring på de valpar som inte är SKK registrerade eller över 4 månader vid köp. Om valpen är oförsäkrad så gäller 20 dagars karens för sjukdom, men vid olycksfall gäller försäkringen direkt. Viktigt är också att om det står några anmärkningar på valpens friskintyg vid köpet, måste det uppges till försäkringsbolaget. Kolla alltid om uppfödaren har en så kallad dolda fel försäkring och i så fall genom vilket bolag. Enligt konsumentköplagen är en uppfödare, vid dolda fel hos valpen, skyldig att ersätta valpköparen säger Gunilla. Det som gäller är att felet ska ha funnits vid leverans av valpen, men inte märkts och alltså inte stått med i friskintyget. Det är svårt att säga vad ett dolt fel är och det är upp till försäkringsbolaget att avgöra. Som mest kan man få ut ersättning för vad hunden kostade ggr två (liv och/eller veterinär vård).

Tillhör din valp en ras som har ett hälsoprogram hos SKK (tänk på att inte alla raser har det), så är det viktigt att kolla att båda föräldrarna är utan anmärkning, annars gäller inte försäkringen på valpen för detta. Alla raser har inte krav på att de ska vara fria från defekten, istället kan de ha så kallad känd status. Det beror på vilken ras det är huruvida UA (utan anmärkning) eller känd status gäller för att man ska få registrera valpar efter föräldrarna. När det gäller ersättning från försäkringsbolaget är det alltid UA som gäller.

Vad det kostar att försäkra sin valp är väldigt individuellt berättar Gunilla. Många faktorer spelar in, exempelvis vad det är för ras, var du bor, vilken typ av försäkring det gäller, livförsäkring (som alltid är inköpspriset för valpar), vilken typ av veterinärvård samt vilken självrisk och vilket bolag du väljer. Vissa bolag ger rabatter om du har andra försäkringar i bolaget. Se till att ha en god översikt över dina alternativ och förutsättningar innan du köper din valp och hör gärna med uppfödaren vilket bolag som de rekommenderar så slipper du obehagliga överraskningar och kan ägna din tid åt det du vill, att njuta av din nya familjemedlem.

Gunilla tipsar om att gå in på SKKs hemsida under hunddata och själv söka efter fakta innan du köper en SKK registrerad hund. Här kan du enkelt få upp all information för registrerade hundar om hundens släkt, om de är hälsotestade, meriter, mentaltestade (krävs för vissa raser) tidigare valpkullar etc. Allt som krävs är att du har hundens registreringsnummer till hands. (valpens eller någon av föräldrarnas) Hunddata är ett väldigt praktiskt verktyg med mängder av information.

Gör alltid ordentlig research innan du köper din valp så att du har förutsättningarna för att få en frisk valp. SKK har också en faktadel på hemsidan (www.skk.se/kopahund) där man finner kortfattad information om alla registrerade raser, länk till respektive ras hemsida och annonser från uppfödare. Alla rasklubbar har en egen hemsida där man kan läsa om rasen, samt ta del av en för rasen specifik plan på hur rasen ska utvecklas. Här står det vilka specifika problem som finns och vad man ska tänka på. Man har inte samma trygghet när man köper en blandrasvalp. Gunilla säger att det självklart finns noggranna uppfödare av blandrashundar också, men många har inte koll på sitt avelsmaterial även om undantag självklart finns.

  1. jeanette_nettan_envis_frösslund # jeanette_nettan_envis_frösslund Skrev

    Har haft både blandras och renrasiga hundar och där har inte varit någon som helst skillnad när det gäller trygghet!! Försäkringsbolagen har inte gjort någom som helst skillnad vid sjukdom och annat.

  2. Else Yven # Else Yven Skrev

    Ang försäkringen av valpen. Jag försäkrade min hund när jag hade hämtat den och allt var väl ända till den blev sjuk. Den fick matallergi och ledproblem samt ryggprblem. Det gick bra med försäkringen en lång tid men helt plötsligt ville inte Agria betala mera och gav som orsak att jag måste ju veta att jag skulle försäkra varje del av hunden såsom leder, hals, rygg osv. Så nu står jag och betalar på en försäkring som jag inte har någon glädje av. Skall det verkligen gå till så här? Så se till att Ni som försäkrar ett djur hos Agria att Ni försäkrar varje del av djuret. Detta är stor skam!!

Forum Hund

  • best way to write an article

    What is the best way to write an article? I often come across this in my studies and I do not know what to do. How to deal with it? Does anyone have any good advice?

  • tjene penge online

    Jeg vil gerne lære at tjene penge online. Jeg er tiltrukket af dette område, og jeg tror, at jeg kan opnå god succes der. Hvad er den bedste måde at komme i gang med dette nu?

  • Jeg er lei av å sitte

    Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

Gå till forumet om Hund
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons