Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Skydda din hund mot fästingar

För många djurägare är de små spindeldjuren sommarens stora skräck. Den vanligaste fästingen i Sverig heter Ixodes ricinus och förekommer framför allt i Götaland, Sveland och längs Norrlandskusten, ända upp till Umeå. Den kan i enstaka fall även påträffas under korta perioder i andra delar av landet.
Redan i april vid +5 C vaknar de små vampyrerna till liv och kan sedan vara aktiva ända fram till november, beroende på hur kallt det är. De trivs särskilt bra i hög luftfuktighet och är därför som mest aktiva i april-juni och augusti-oktober.

De smittor fästingarna kan föra vidare till människor och djur är Borrelia, Anaplasma (tidigare kallad Ehrlichia) och TBE. Hundar drabbas lättare än katter av dessa sjukdomar.
Tyvärr finns inget vaccin för hundar, som det gör för människor.

Det man kan göra är att försöka undvika högt gräs och gå igenom pälsen efter varje promenad. På så sätt har man en god chans att upptäcka en fästing som fortfarande kryper runt och inte hunnit suga sig fast. Det är viktigt att hålla extra koll runt hals och huvud där hunden inte kommer åt att slicka sig själv, och där fästingarna gärna sätter sig.
Det är vanligare att bli infekterad med Borrelia av en nymf än en vuxen fästing, trots att det procentuellt är en högre grad vuxna fästingar som är infekterade med Borrelia. Anledningen till detta är att nymfer är så mycket vanligare. I södra Sverige uppskattas 1 per 150 fästingbett ge Borreliainfektion.

Borrelia  bakterie (vanligt förekommande)

Inkubationstid: 2-5 månader
Symptom: feber, trötthet, stela leder, avmagring, svullna lymfkörtlar, vandrande hälta och i värsta fall njursvikt. (Hunden kan vara smittad även om den inte blir sjuk).
Diagnos: Blodprov i kombination med att veterinär tittar på kliniska symptom.
Behandling: Antibiotika

Anaplasma bakterie (ganska vanlig)

Inkubationstid: 1-2 veckor
Symptom: Försämrat allmäntillstånd, feber, minskad aptit, stela leder, koncentrationssvårigheter, vinglig gång, obalans i mage och tarm. (Även aggressivt beteende kan förekomma). Bakterien orsakar nedsatt immunförsvar genom att infektera de vita blodkropparna. Kan i besvärliga fall bli kroniskt och blossa upp vid senare tillfälle när immunförsvaret är lågt.
Diagnos: Blodprov i kombination med att veterinär tittar på kliniska symptom.
Behandling: Antibiotika

TBE virus (väldigt sällsynt)

Inkubationstid: 1-2 veckor
Symptom: Hög feber, kramper, beteendeförändringar
Diagnos: Veterinär tittar på kliniska symptom.
Behandling: Saknas. Man ger febernedsättande medicin, samt ser till att hunden får i sig mycket vätska för att förhindra uttorkning.

Förutom att vara noga med att titta igenom pälsen dagligen, som tidigare nämnts, finns receptfria preparat att köpa på apoteket.
Det finns spot-on -lösningar och spray, som båda innehåller nervgift, vilket leder till döden för fästingen, då den angriper det centrala nervsystemet. Det finns också fästinghalsband som fungerar lika bra, vilket man väljer beror mycket på vad man föredrar.
De man kan tänka på är att spot-on och sprayen ger skydd för några veckor, medan ett halsband ger ett längre skydd.

Sannolikt är dock att man någon gång under sommarsäsongen upptäcker att en fästing har hunnit suga sig fast och då gäller det att inte gripas av panik. Undvik att försöka ta bort fästingen med händerna då det är lätt att klämma den så att den spyr in smittoämnena direkt i huden. Likaså bör man ej applicera smör, olja som också kan öka risken att överföra smitta.

Se istället till att ha en riktig fästingborttagare hemma och gör dig bekant med hur den fungerar innan det är dags. Det finns några olika varianter som pennmodellen och kofotsmodellen och man använder den man tycker sig behärska bäst. Det viktiga är att få ett bra grepp så nära huden som möjligt och dra rakt ut (tvätta gärna med desinfektionsmedel eller vatten efteråt). På så sätt minimerar man risken att huvudet blir kvar. Skulle det bli kvar så är det ingen katastrof. Oftast släpper det av sig själv efter ett par dagar. Om så inte sker, kan man låta det vara. I värsta fall kan en liten infektion uppstå just där, men huvudet i sig kan inte överföra varken Borrelia, Anaplasma eller TBE. Det är också bra att veta att ju förr fästingen tas bort efter man upptäckt den, ju större är chansen att man kan undvika smitta. Så tänk inte att det inte spelar någon roll om den ändå suget sig fast, för det har betydelse hur fort den kommer bort.

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta våra veterinärer som svarar på frågor i vår Frågelåda!

Läs även gärna Fredrik Ståhlbergs artikel om fästingar här på veterinären.nu.
http://veterinaren.nu/hund/bra-att-veta/fastingar/fastingar-hund

Med önskan om en skön sommar och upp till kamp emot blodsugarna!

Källor: SLU, Lunds universitet (naturvetenskapliga fakulteten).

Forum Hund

  • Dragselars påverkan på hundar?

    Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

  • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

    Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

  • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

    Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons